Anunțurile bine documentate, de la companii de top, cu privire la culorile anului „viitor” deschid calea pentru tendințele din toate industriile, în special pentru designul interior, și dau tonul vieții noastre de zi cu zi. Suntem deja în 2023, și numeroase companii și experți se joacă  și își dau cu părerea în legătură cu culorile anului. Hai să aruncăm o privire la tendințele coloristice în materie de design interior pentru 2023:

Gri-ciupercă

Mushroom grey
Foto: houzz.com

Stai cu ochii pe griul-ciupercă, o culoare care face valuri în 2023. O variantă mai caldă a griului tradițional, cu nuanțe soft, aceasta este una dintre culorile care sunt în trend, cu rădăcini în natură.

„2023 va fi anul nuanțelor de pământ”, a spus Romina Tina Fontana, director la firma de design interior din Quebec, Fontana & Company. „Căutați ca griul-ciupercă să fie culoarea dominantă. Translația către nuanțe organice reflectă un dor general de calm, liniște și medii confortabile. În mod special, o cameră de zi în tonuri de pământ poate liniști sufletul mai mult ca orice altceva”.

Fistic

pistachio
Foto: decoist.com

Fisticul are o forță imensă în acest moment, tendința pentru verdele profund, de pădure, devenind mai palidă și translatând spre verdele delicat de salvie și către tonul blând de fistic. Conotațiile retro fac din fistic o nuanță veselă și pozitivă, dezbrăcându-l de orice tip de frigiditate. „Am observat o mișcare către verde în ultimii ani. Verdele închis a fost vedeta, dar o tranziție ulterioară către verdele mai moale și mai delicat, precum fisticul, va fi următoarea evoluție a acestei tendințe”, spune expertul în culori al companiei britanice de vopsele Little Greene, Ruth Mottershead. „Fisticul oferă un rafinament blând – conține o pigmentare complexă, semnificativ mai generoasă decât albastru și galben, fapt ce îi sporește farmecul”.

Lavandă

lavanda
Foto: home-designing.com

Dragostea pentru mov a revenit în actualitate, brandul de vopsele Mylands susținând că pe site-ul său căutările pentru lila au crescut cu 33%. Ca să nu mai vorbim de cei de la WGSN conform cărora Digital Lavender este culoarea anului 2023.

Integrate atât în modă cât și în designul interior, nuanțele de mov au fost asociate anterior cu bogăția și roialitatea și, deși mulți ar putea să o considere o schemă de interior tradițională, designerii o încorporează în estetica proaspătă și contemporană, impregnând o nouă dinamică acestei culori.

Bej cald

warm beige
Foto: yourhomestyle.uk/

Revine în prim-plan și pasiunea pentru culorile neutre, mai ales în tendințele pentru dormitoare, deoarece ajută la crearea unei ambianțe odihnitoare și a unui sanctuar în care să evadezi. Cremele calde și pământii funcționează bine combinate cu tonuri moi de teracotă sau roșu intens, adăugând profunzime camerei.

De reținut că, în cazul schemelor neutre, straturile de textură aduc tactilitate și interes pentru a crea o senzație de distincție în cadrul spațiului.

Paprika

paprika
Foto: via Pinterest

Tendința spre teracotă se transformă în paprika, o culoare care bucură pe mulți și care pare să își pună o puternică amprentă asupra anului 2023. În acest an, gândește-te la versiuni vii ale acestei culori, pentru a-ți face casa să iasă cu adevărat în evidență.

Amestecarea diferitelor nuanțe de paprika creează un frumos aspect tonal și, atunci când este așezat pe țesături și lenjerii neutre, se încheagă într-o estetică foarte coerentă și sofisticată. Caravan 453 de la Paint & Paper Library este o opțiune superbă pentru acest stil, aducând instant camera la viață.

Jad

jad
Foto:.jadejaggerdesign.com

Nuanțe ale acestui ton de bijuterie apar în interioarele din întreaga lume. Albastrul și verdele palid, inspirate de culoarea naturală a pietrei prețioase în sine, sunt din ce în ce mai populare și pot fi aplicate atât pentru o estetică liniștită, cât și uneia izbitoare și îndrăznețe, în funcție de modul în care este folosită.

„Jadul funcționează bine din postura de culoare principală într-un dormitor sau o baie modernă”, e de părere Ruth Webber, director de creație la Bert & May. „Are un aer chic, de coastă, și se potrivește bine cu culorile neutre și cu teracota, pentru o schemă discretă de culori”.

Argint și aur

Gold
Foto: decorilla.com

Privește atât materialele, cât și vopseaua pentru a aduce culoare în casa ta și îmbrățișează opulența generată de o notă de argintiu și auriu. Caută accesorii din alamă sau nichel, corpuri de iluminat din sticlă sau chiar oțel inoxidabil în bucătărie. Cu o strălucire naturală, aceste materiale pot reflecta și înnobila alte culori din încăpere și pot adăuga acea notă de lux pe care o căutăm în viața noastră.

Citește și: În trend: amenajarea locuinței în culori neutre