Ce mai înseamnă să fii feminină, în ziua de astăzi?

E o întrebare care cade peste noi, urmaşele Evei, ca o sabie cu două tăişuri. Şi asta pentru că începe să devină din ce în ce mai greu să definim feminitatea – un concept spiritual ale cărui valori nu rămân constante pe măsură ce trece timpul, ci sunt într-o evoluţie continuă şi capătă o mie de sensuri în funcţie de interlocutori şi paşapoartele pe care aceştia le au în posesie.

psychologies

Odată cu globalizarea se încearcă însă găsirea unui numitor comun, valabil pentru majoritatea culturilor și care să descrie cel mai valoros atribut estetic al sexului frumos: feminitatea.

Unii o asociază cu notiuni precum: curajul, determinarea, puterea de luptă în apărarea drepturilor femeii, cu creativitatea, sensibilitatea, delicatetea. Alții cu imaginea plină de întelegere și dragoste a unei mame ori ca pe un cumul de atribute ale unei făpturi cu înfățișare plăcută, păr lung, piele frumoasă, talie subțire și lipsită de pilozitate corporală.

Totuși, dimensiunea culturală a feminitătii este una extrem de importantă, fiindcă în unele zone ale planetei Pamânt, părul de la subraț sau kilogramele în plus nu reprezintă un impediment în stabilirea standardelor de gingășie feminină. Așadar, feminitatea are un spectru larg de valori ce depinde, în mare măsură și de factorii geo-politico-culturali.

Aș spune că a devenit un termen atât de complex și puternic, încât este aproape imposibil ca   explicațiile generaliste să mulțumească pe toată lumea. Însă, niciodată nu putem să scoatem din ecuație emoția pe care feminitatea, în toate formele sale, o trezește în cei care sunt martori la exprimările ei.

CITEȘTE ȘI  Alege culorile potrivite starii tale de spirit!

Citește continuarea în numărul de martie al revistei Psychologies.