După o primăvară leneșă și fără chef, măcinată de povara pandemiei, urmează o vară în al cărei preambul, cam ca de obicei, parcă-parcă simți că te confrunți cu câteva kilograme în plus. Și, din nou, problema cel mai des întâlnită este să găsești o dietă potrivită pentru a scăpa de acest nedorit balast.

Din fericire, niciodată nu este prea târziu pentru a slăbi înainte de sosirea verii. Trebuie doar să te înarmezi cu bunăvoință și răbdare. Diete estivale și activitate fizică făcută în mod constant – acestea sunt cele mai la-ndemână soluții. În cele ce urmează, îți facem câteva sugestii legate de cele mai bune alimente în cazul în care dorești să scapi de kilogramele în plus, la început de vară:

Pepenele galben, primul aliat al frumuseții

pepene galben
Foto: OcsanaDen

Bogat în vitamina C și carotenoide, pepenele galben combate problemele legate de retenția apei. În același timp, pepenele galben este minunat și în salate. Taie o felie în cubuluțe și adaugă roșii cherry, măsline negre, brânză sărată (feta grecească) și câteva frunze de mentă. Gustarea te va duce cu gândul la vacanță.

Morcovii, plini de antioxidanți

morcovi
Foto: InnaKalyuzhina

Conform unor studii, morcovii ajută la prevenirea apariției tumorilor: bogați în betacaroten sunt ideali pentru a fi incluși într-o dietă care ajută pielea să se bronzeze mai rapid, deoarece protejează și mențin elasticitatea epidermei și sunt sănătoși. Mai mult, morcovii pot fi la îndemâna oricui pentru a spori gradul de energie atunci când vrei să manânci ceva rapid și ușor.

În plus, știai ca poți să-ți prepari acasă o mască din morcovi cu efect radiant? Zdrobește un morcov în blender, apoi adaugă o linguriță de orice tip de ulei natural, una de miere și câteva picături de lămâie proaspăt stoarsă. Masează fața ușor, așteaptă 20 de minute și apoi clătește.

Afinele, o mână de ajutor pentru circulație

afine
Foto: Sarsmis

Afinele conțin fibre, vitamina C și B și sunt bogate în flavonoide care sprijină sistemul imunitar și îmbunătățesc sistemul circulator.

CITEȘTE ȘI  Ponturi privind cumpărarea de mobilier pentru locuință

Pentru o gustare energizantă, care să aibă în vedere sporirea propriului grad de frumusețe, prepară un desert delicios alternând un strat de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, ovăz și afine – o adevărată plăcere nevinovată.

Ananasul, impuls pentru digestie

ananas
Foto: GANCINO

Ananasul conține bromelaină, o enzimă puternică ce stimulează digestia și acționează asupra metabolismului grăsimilor.

Proaspăt și apetisant, acest fruct este perfect pentru gustări și mic dejun, dar, de asemenea, inclus în salate, le face mult mai gustoase. O altă idee? Taie ananasul și prepară frigărui de fructe mixte pentru un aperitiv hidratant și sănătos.

Pepenele verde, amestec de minerale și vitamine

pepene rosu
Foto: trgowanlock

Pepenele verde este bogat în caroten, are proprietăți anticarcinogene și, în plus, menține senzația de sațietate.

Ce ai spune dacă ai combina diferite calități ale pepenelui verde și ai prepara un aperitiv colorat și sănătos? Pepenele alb, cu gustul său delicat, este excelent pentru micul dejun: se taie și se prepară cu o noapte înainte pentru a da energia necesară a doua zi dimineața.

Quinoa, bogată în proteine

quinoa
Foto: bhofack2

Bogată în fibre și proteine, quinoa nu conține gluten. Poate fi preparată pe post de cereală obișnuită, chiar dacă nu provine din acea zonă: are un conținut crescut de proteine și permite controlul excesului de carbohidrați.

Poți adăuga quinoa în supe reci, sau în chiftele delicioase cu ierburi aromatice și condimente. Poți adăuga și leguminoase sau legume tăiate cubulețe. Un studiu recent, făcut în Spania, a arătat că administrarea a cel puțin trei porții de legume pe săptămână te ajută să slăbești.

Fructele uscate, pentru energie maximă

nuci
Foto: bit245

Fructele uscate conțin doze mari de seleniu și vitamina E, elemente care îți dau energie și ajută la controlul colesterolului.

CITEȘTE ȘI  Cum să-ți amenajezi locuința în stil toscan

Poți combina câteva migdale sau alune cu un fruct sau un iaurt revigorant. O regulă de aur a unei gustări energizante este să fie pe bază de cereale integrale, cu puține grăsimi, dar bogată în fibre, cu o putere mare de saturație: alimente precum ovăzul oferă multe fibre solubile, pe care le poți amesteca împreună cu afine, coacăze și alte fructe de pădure.

Peștele, un aliat împotriva colesterolului

peste
Foto: gbh007

Peștele este bogat în omega 3 și omega 6, aminoacizi esențiali: există o mulțime de specii, ușor de digerat chiar și pentru copii, și totodată la prețuri decente, precum calcanul, dorada, știuca, bibanul, linul, batogul  – bogați în calciu; păstrăvul și macroul – pretabili pentru cei care suferă de anemie.

Cu conținut scăzut de grăsimi, peștii slabi ajută la reducerea colesterolului fiind în același timp delicioși în meniul de cină pe timp de vară.

Ovăzul, bogat în fibre

terci ovaz
Foto: iha31

Ovăzul ajută la reducerea colesterolului, oferă senzație de sațietate și conține doze mari de magneziu și zinc pentru a combate astenia provocată de căldura verii.

Cunoști rețeta pentru terci? Pe lângă Marea Britanie, acest mic dejun specific este răspândit și în țările din Europa de Nord, cum ar fi Estonia, unde se mănâncă împreună cu o lingură de fructe de pădure naturale și gem de afine.

Simplu și bogat în nutrienți, terciul poate fi preparat cu 3 lingurițe de fulgi de ovăz, jumătate de cană de apă, o cană de lapte (poți să înlocuiești produsele lactate cu lapte de soia), o linguriță de zahăr: lasă-l la „odihnit” timp de 5 minute și ajustează-l în funcție de cât de „lichid” îl vrei. Se servește, la fel de bine, atât călduț cât și rece.

Citește și: Cele mai sanatoase alimente pe care sa le consumi la micul dejun