Culorile neutre erau până nu demult privite drept variante plictisitoare pentru a fi utilizate în amenajarea locuinței. Erau preferate pentru încăperile mai puțin utilizate sau mai… ascunse, precum cămările sau parcările. Recent, însă, designerii s-au văzut puși în fața unui val de cereri pentru culori neutre sau pentru culori calde combinate cu un amestec de culori neutre. Se pare că acestea au un efect emoțional și mental mai bun asupra oamenilor, care consideră că această gamă de culori produc relaxare, liniștire și aduc o stare de calm, deloc stresantă.
Poți combina culorile calde cu cele neutre precum bej, kaki și bronz-maroniu pentru a obține o imagine generală modernă și artistică pentru fiecare cameră a locuinței. Iată câteva variante:
Albastru liniștitor

Albastru rămâne cea mai selectată culoare pentru încăperile spațioase și bine organizate. Orice nuanță caldă de albastru, precum bleu-cărbune sau albastru-ciel aduce un efect liniștitor, amintind de mare și de plajă – elemente ce au darul de a reduce nivelul de stres. Utilizează aceste nuanțe pentru a zugrăvi dormitorul, baia, chiar și holul, pentru echilibru și armonie.
Tonuri de maro

Maroul e asociat cu zona terestră, intrând foarte mult în tendințele de amenajare ale ultimilor ani. Nuanțele terestre calde, precum burgundy și verdele oliv închis aduc efectul scontat. Nuanțele calde de maro – precum și diverse nuanțe de bej și ciocolatiu – se pot combina cu culori pastelate pentru a da naștere la interioare superbe. Maroul e o culoare bogată și neutră, care, totodată, oferă iluzia de spațiu unei camere care suferă la acest capitol.
Pasteluri deschise

Nuanțele deschise de roz, verde și bleu conferă o imagine specială oricărui interior. Calmează privirea, aduc armonie și relaxare. Poți zugrăvi pereții în culori pastelate, adăugând elemente în tonuri bej pentru a obține un contrast în acord. Vopsește dulapurile și alte piese de mobilier alternând pastelurile deschise și bejul, pentru același contrast deloc deranjant, dar cu efecte surprinzătoare în încăperi precum bucătăria și baia.
Verde neutru

Efectul organic elementar al verdelui a căpătat din ce în ce mai multă popularitate printre proprietari, care își doresc, conștient sau nu, o apropiere de natură în viața cotidiană. Verdele cald poate reprezenta o variantă excelentă pentru zugrăvirea pereților, asortat cu nuanțe de galben pentru alte structuri de interior, întru completarea ideii de peisaj natural scăldat în razele soarelui.
Poți obține un design artistic cu uși vopsite în verde cald și porțiuni de lemn. Se știe că verdele are un efect de-a dreptul… medicinal atunci când suntem foarte stresați.
Bej

În general, vezi foarte multe bejuri în showroom-uri și în birouri, tocmai pentru că această culoare te face, la rândul ei, să te simți mai relaxat și mai calm, dându-ți în același timp un plus de energie. Proprietarii de locuințe utilizează nuanțele de bej în combinații de albastru și galben pentru decorarea camerelor unde se ia masa, a camerelor de oaspeți și a livingurilor, în acestea din urmă bejul creând întotdeauna un efect elegant, de lux.
Citește și: Cum să utilizezi oglinzile în locuință pentru un plus de energie, lumină și spațiu