Există atât de multe situri literare londoneze, încât un iubitor de literatură ar putea petrece o viață întreagă în capitala Marii Britanii și nu ar putea termina toate cărțile legate într-un fel sau altul de oraș și nici n-ar putea vizita toate locațiile. Iar dacă ești turist, având mult mai puțin timp la dispoziție decât… o viață întreagă, e greu să știi cum să prioritizezi. De aceea, iată care ar fi sugestiile de top pentru locurile din Londra care nu trebuie ratate din punct de vedere literar:

Hanul George (The George Inn)

The George Inn london
Foto: Wikipedia

Acest pub din Southwark datează de aproximativ 400 de ani (deși a fost practic distrus în Marele Incendiu al Londrei din 1666), și este ultimul bar cu galerii din Londra care a mai rămas. Charles Dickens a fost un vizitator frecvent al lui The George Inn, pe care l-a menționat chiar și în Little Dorrit (în capitolul XXII). Se zvonește, de asemenea, că Shakespeare ar fi frecventat acest pub, deși acest lucru este în mare parte o speculație, din cauza apropierii sale de Globe. În prezent, The George este deținut de National Trust, societate care se îngrijește să mențină intactă atmosfera de nostalgie literară a pub-ului.

Muzeul Sherlock Holmes

Sherlock holmes museum
Foto: sherlock-holmes.co.uk

Deși celebrul detectiv Sherlock Holmes și asistentul său, Dr. John Watson, sunt personaje create de autorul Sir Arthur Conan Doyle și au trăit doar în mod fictiv la adresa 221B Baker Street din Londra, exact acolo se află astăzi casa-muzeu Sherlock Holmes.

221B Baker Street este o pensiune istorică cu trei etaje transformată în muzeu, cu camere decorate pentru a arăta ca și cum ocupanții poveștilor lui Doyle, Sherlock, Watson și menajera lor, doamna Hudson, tocmai au ieșit din casă. Poți lua loc în biroul lui Sherlock, poți proba faimoasa lui pălărie, dar, mai ales, fii atent la etajul al treilea, unde vei găsi găsi figurine de ceară ale unora dintre răufăcătorii din misterele rezolvate ale lui Sherlock.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase vile clasice din Italia

Shakespeare’s Globe

Shakespeare’s Globe
Foto: Dave Porter

Într-un oraș plin de repere, ca Londra, Teatrul Globe este unul dintre cele mai emblematice. Reconstrucția modernă nu are nici măcar 20 de ani, dar recrearea teatrului din 1599 a fost modelată cu minuțiozitate după spațiul original pe care Lord Chamberlain’s Men îl numea casă. Originalul Globe a luat foc în 1613 în timpul unei reprezentații a spectacolului Henry VIII și a fost reconstruit în anul următor, înainte ca puritanii să îl închidă în 1642.

Pentru o adevărată experiență shakespeariană în zilele noastre, trebuie să vizionezi un spectacol stând în picioare, în spațiul aflat chiar în fața scenei; uneori, Globe pune în scenă Antoniu și Cleopatra, Iulius Cezar, Regele Lear și Comedia erorilor, precum și alte producții, care nu sunt shakespeariene. Alternativ, poți face un tur al teatrului.

Peronul 9 ¾

peronul 9
Foto: timeout.com

Un loc iconic pentru toți cei care au fost și sunt fani Harry Potter. Deși în realitate nu există un peron 9 3/4 în stația King’s Cross din Londra, există un magazin cu acest nume în această locație. Dacă ai suficient timp să aștepți la coadă, îți poți face o fotografie cu un cărucior care iese din zidul de cărămidă sau poți intra direct în magazin. Acordă suficient timp pentru această oprire, deoarece magazinul este foarte aglomerat, iar cozile la casă sunt aproape la fel de lungi ca și coada pentru fotografie.

Colțul Poeților, Westminster Abbey

Poets’ Corner
Foto: via Twitter

Lista persoanelor celebre înmormântate în Westminster Abbey este lungă, ca să nu spunem interminabilă, iar Poets’ Corner din South Transept este un fel de sală a celebrității literare. Mormântul lui Geoffrey Chaucer a fost plasat aici în 1556, într-un fel de accident fericit (a fost recunoscut pentru serviciile sale pe post de „Clerk of Works”, nu ca scriitor) care a creat Poets’ Corner, loc ce a servit de atunci drept memorial pentru cei mai mari autori literari ai Marii Britanii. Henry Francis Clay, Charles Dickens, Thomas Hardy, Rudyard Kipling, Laurence Olivier, Edmund Spenser și Alfred Tennyson sunt toți înmormântați aici și există, de asemenea, mai multe monumente care comemorează scriitori celebri ale căror rămășițe se află în altă parte, în special Shakespeare, care este înmormântat în Stratford-upon-Avon.

CITEȘTE ȘI  10 insule spectaculoase ale lumii

The Old Curiosity Shop

The Old Curiosity Shop
Foto: George Johnson / Wikimedia

Construit din lemnul reciclat al vechilor nave, Vechiul Magazin de Curiozități (13-14 Portsmouth Street) este unul dintre puținele locuri din Londra despre care poate spune că a supraviețuit atât Marelui Incendiu din 1666, cât și bombardamentelor aeriene din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Magazinul din secolul al XVI-lea poate fi vizitat în apropierea London School of Economics și, deși relația dintre el și The Old Curiosity Shop al lui Dickens nu este foarte clară, acest punct de reper londonez e considerat de mulți ca fiind sursa de inspirație a romanului, cu plafoanele sale înclinate, podelele șubrede și scările scârțâitoare. Dickens a locuit în zona Bloomsbury, în apropiere de acest magazin și se spune că l-a vizitat în mai multe rânduri. Oprește-te pentru un pic de istorie sau pentru a cumpăra o pereche de pantofi.

Bloomsbury

Bloomsbury
Foto: coworker.com

Nu este un loc anume, ci ditamai cartierul încărcat de istorie literară – Bloomsbury este o zonă în care îți poți petrece cu ușurință o după-amiază explorând străzile sale liniștite. Grădina Bloomsbury Square era loc de întâlnire pentru scriitori în anii 20 și 30. Cunoscut sub numele de Bloomsbury Group, acesta era un grup de scriitori extrem de influent, care i-a numărat printre membri pe Virginia Woolf, John Maynard Keynes și E.M. Forster.

British Museum, fostul sediu al Bibliotecii Britanice, se află în apropiere, iar W.B. Yeats, Charles Dickens, T.S. Eliot și Bram Stoker au locuit cu toții în zonă la un moment dat. Fii atent la plăcuțele albastre care marchează locurile istorice importante în timp ce vă plimbi prin cartier sau – o ideeși mai bună – fă un tur literar ghidat pietonal prin Bloomsbury.

Citește și: 5 locuri „secrete” de vizitat în Roma