Corsica, denumită adesea Insula Frumuseții, prezintă o topografie diversă, de la golfuri strălucitoare la vârfuri de munte accidentate. Cu o populație de peste 330.000 de locuitori, insula afișează un amestec de cultură franceză și italiană, păstrându-și însă, în același timp, cu înverșunare, propria identitate inconfundabilă.

Făcând o călătorie virtuală pe cărările corsicane, descoperim câteva dintre cele mai importante atracții ale acestei superbe insule, pe care nu trebuie să le ratezi atunci când ajungi să o vizitezi în realitate:

Cetatea Bonifacio

Bonifacio
Bonifacio

Bonifacio este cel mai vechi oraș fortificat din Corsica. Construită în secolul al IX-lea, Bonifacio ocupă un promontoriu de 2 km pătrați, la sud-vest de portul de agrement. Orașul fortificat are străzi înguste, scări de piatră, biserici și o varietate apreciabilă de magazine și restaurante. Cetatea Bonifacio oferă, de asemenea, priveliști minunate spre Marea Mediterană și spre coasta sudică a Corsicăi. Urcarea scărilor până la cetate este destul de solicitantă, dar, din fericire, vizitatorii au la dispoziție un mini-tren.

Bastia

Bastia
Bastia

Situată în apropierea vârfului nordic al insulei, Bastia este un punct de plecare excelent pentru orice vizită în Corsica. Deservită de un aeroport internațional și de un port, se poate ajunge cu ușurință aici cu avionul sau cu feribotul din alte părți ale Franței sau Italiei.

E de dorit să petreci câteva zile bune aici, deoarece sunt multe de văzut. Unul dintre cele mai notabile locuri de vizitat este strada Napoleon, o arteră pietonală încântătoare care prezintă un amestec eclectic de magazine și restaurante. În mod similar, grădinile și scările Romieu merită să fie vizitate pentru minunata expoziție florală și priveliștile uimitoare de coastă.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, din cartierul Terra Vecchia, este o clădire istorică cu două clopotnițe impresionante care ar trebui, de asemenea, să se afle pe lista oricui, în timp ce Catedrala Sfânta Maria, care datează din 1619, prezintă mai multe capodopere ale artiștilor italieni.

Ajaccio

Ajaccio
Ajaccio

Ajaccio, situat pe coasta de vest a insulei, este capitala Corsicăi. Un oraș frumos, acesta oferă vizitatorilor un amestec perfect de istorie, cultură și peisaje naturale impresionante.

Vizitezi Ajaccio pentru centrul său istoric, plin de străzi fermecătoare, arhitectură frumoasă și muzee fascinante. Fiind locul de naștere al lui Napoleon Bonaparte, orașul are, de asemenea, multe situri fascinante dedicate celebrului general. Acestea includ casa copilăriei sale, care este acum un muzeu ce oferă o perspectivă asupra vieții sale.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase castele din Franța

Un alt motiv pentru a veni la Ajaccio este faptul că are plaje frumoase care înconjoară orașul, cum ar fi Plage du Trottel și Plage de Capo di Feno.

În plus, Ajaccio este și un paradis al gurmanzilor, găzduind mai multe restaurante și cafenele excelente, unde te poți bucura de preparate delicioase din bucătăria corsicană, precum tocănița de mistreț și brânza brocciu.

Capul Corse

Cap Corse
Cap Corse

Cap Corse este o peninsulă frumoasă și accidentată, situată în cea mai nordică parte a insulei Corsica. Este cunoscută pentru priveliștile sale de coastă superbe, satele pitorești și peisajele naturale nealterate.

Una dintre principalele atracții din Cap Corse este drumul său pitoresc de coastă. Acesta șerpuiește de-a lungul falezelor oferind priveliști incredibile asupra mării și a peisajului înconjurător. Drumul este presărat cu sate mici și porturi de pescuit, unde vizitatorii se pot opri pentru a explora cultura și bucătăria locală.

Dacă ai timp să te oprești doar într-unul dintre aceste sate, asigură-te că acesta este Nonza. Situat pe un deal cu vedere la mare, Nonza este cunoscut pentru plaja sa impresionantă de nisip negru și pentru ruinele unui turn medieval care pe vremuri proteja zona de atacurile piraților.

Rezervația naturală Scandola

Scandola
Scandola

Rezervația naturală Scandola este un sit al Patrimoniului Mondial Natural UNESCO, situat la 15 km nord de Porto, pe coasta de vest a Corsicii. Acoperind o suprafață de aproape 20 km pătrați, din care jumătate este uscat și cealaltă jumătate este mare, prezintă o coastă zimțată, formată din porfir roșu, riolit și bazalt. Din Calvi și Ajaccio pleacă zilnic excursii cu barca pentru a vizita această zonă frumoasă. Vei explora cele mai mari crăpături din stânci, te vei opri la plaje mici și ascunse și vei înota cu peștii care trăiesc în această zonă protejată.

Calvi

Calvi
Calvi

Acest oraș însorit de pe malul mării are un port de agrement atractiv și plaje frumoase de-a lungul golfului Calvi. Bucură-te de peisajele minunate ale Mării Mediterane de un albastru profund, cu munți dantelați care încadrează portul.

CITEȘTE ȘI  Ce să faci și ce să vezi în Sevilla

Pe lângă băile de soare, înotul și petrecerea timpului la cafenelele în aer liber, o atracție de top este Cetatea Calvi. Intră în cetatea străveche, înconjurată de ziduri, și vei găsi o aglomerare de străzi medievale pietruite și scări care duc la mici piețe frumoase, biserici istorice și priveliști fabuloase.

În interiorul Cetății, Cathédrale Saint-Jean-Baptiste, ce datează din secolul al XIII-lea, exemplifică arhitectura barocă corsicană. Interiorul prezintă opere de artă demne de remarcat, printre care o pictură de altar din secolul al XV-lea reprezentând Buna Vestire și o statuie din secolul al XVI-lea a Fecioarei Rozariului din Spania.

Calvi este, de asemenea, renumit pentru festivalul său de jazz de vară, care atrage talente muzicale de top. Festivalul Jazz in Calvi are loc în fiecare an la sfârșitul lunii iunie; spectacolele au loc la Cetate și în alte locuri.

Sant’Antonino

Sant'Antonino
Sant’Antonino

Cocoțat ca un cuib de vultur pe un deal de granit, la aproape 500 de metri, vechiul oraș cu ziduri Sant’Antonino oferă priveliști superbe spre peisajul rural din jur și spre mare.

Aflat în regiunea deluroasă Balagne, Sant’Antonino este unul dintre cele mai vechi sate din Corsica, având o moștenire maură care datează din secolul al IX-lea. Datorită farmecului său din lumea veche, Sant’Antonino și-a câștigat un loc pe lista Plus Beaux Villages de France.

Pregătește-te să faci câteva plimbări. Satul este conceput pentru pietoni, având o încrengătură medievală de străzi pietruite sinuoase, alei și pasaje acoperite.

La aproximativ șapte kilometri de Sant’Antonino, Couvent Saint-Dominique des Frères de Saint-Jean à Corbara este așezat pe un vârf de deal între munții înzăpeziți și mare. Merită ocolul pentru a vedea arhitectura splendidă din secolul al XV-lea și pentru a admira priveliștile uimitoare de pe coastă.

Poți vizita Couvent Saint-Dominique des Frères de Saint-Jean à Corbara prin intermediul unui tur ghidat (în limba franceză) sau prin participarea la un retreat spiritual. Tururile ghidate sunt oferite pe tot parcursul anului, în fiecare zi (cu excepția zilei de luni), la ora 15:00.

Foto: Canva Photos