Cunoscut ca poarta de intrare în Alpi și situat la răscrucea dintre Lacul Zurich și râul Limmat, Zürich este un oraș elvețian incontestabil de frumos și, totodată, o elegantă destinație turistică.

Cultura abundă pe străzile sale, cu arhitectură veche și medievală, evenimente și festivaluri regulate, impresionanta Operă din Zürich și peste 50 de muzee. Orașul vechi din Zürich este o plimbare prin istorie, în vreme ce popularele sale străzi comerciale și cartierul Zürich West aduc o doză de modernism în peisaj. Iată câteva dintre cele mai frumoase atracții turistice pe care să le vizitezi în Zürich .

O plimbare pe Niederdorf și în Centrul vechi

Zurich Centrul Vechi
Zurich Centrul Vechi

Orașul vechi se întinde între Central și Bellevue și este adesea denumit de localnici „Dörfli”. De fapt, este format din două părți – Niederdorf și Oberdorf. Deși reprezintă un fel de capcană pentru turiști – restaurantele de fondue și magazinele de suveniruri sunt frecvente pe aici – clădirile vechi și străzile înguste sunt destul de fermecătoare, iar zona are o ofertă generoasă de magazine ciudate și baruri confortabile.

Nu rata Cabaret Voltaire, leagănul Dada, și Café duDA. Pentru o priveliște impresionantă a orașului, urcă într-unul dintre turnurile din Grossmünster – cei care suferă de amețeli ar putea dori mai întâi să se oprească la Bodega Espanola pentru un Moscatel revigorant.

Lacul Zürich

Lacul Zurich
Lacul Zurich

Punctul central al orașului Zürich și locul de joacă preferat al turiștilor și al localnicilor este Lacul Zürich. Întregul țărm este mărginit de promenade și parcuri, unde localnicii caută soarele, fac jogging, picnicuri și înoată în lac.

Modalitatea preferată de turiști de a se bucura de lac este una dintre numeroasele croaziere care dezvăluie priveliști frumoase către Alpii Glarus. Caută vaporul cu aburi care debarcă la Bürkliplatz, în punctul în care Limmat se varsă din lac. Quaibrücke traversează râul pentru a conecta Bürkliplatz cu Bellevueplatz.

La aproximativ 1,5 kilometri de Bellevueplatz se află frumosul parc Zürichhorn, construit pentru Expoziția Națională din 1939. Aici vei găsi un restaurant, o grădină chinezească și un debarcader pentru Limmatschiff, o ambarcațiune care pornește de la Muzeul Național de-a lungul râului până la lac, ajungând la Zürihorn.

Pe malul opus, Strandbad Mythenquai este o plajă publică, parte a promenadei Seeuferanlage, care a fost construită între 1881 și 1887. Cei 820 de metri de țărm nisipos au trambuline, bazine pentru copii, peluze pentru plajă, locuri pentru grătare și o stație de închiriere cu autoservire pentru plăci de paddleboard.

CITEȘTE ȘI  7 preparate pe care să le încerci în Iordania

Un mare târg de vechituri are loc în fiecare sâmbătă în Bürkliplatz, din mai până în octombrie, cu până la 500 de vânzători, inclusiv anticari și comercianți de hobby-uri.

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Zurich
Muzeul de Artă din Zurich / Foto: Wikipedia

Lângă Schauspielhaus, în Heimplatz, se află fenomenalul Muzeu de Artă din Zürich. Aici se găsesc piese din perioada secolului 13 până în anii 2000, într-o colecție care se remarcă prin faptul că deține cel mai mare număr de lucrări ale artistului elvețian Alberto Giacometti din secolul XX.

Îți poți satisface curiozitatea în materie de artă elvețiană, admirând lucrări ale unor simboliști precum Ferdinand Hodler, romantici precum Henry Fuseli sau piese contemporane ale unor artiști precum Pipilotti Rist și Peter Fischli.

Există, de asemenea, o mare diversitate de artă internațională, cum ar fi cea mai mare colecție Edvard Munch din afara Scandinaviei, precum și lucrări variate de van Gogh, Monet, Marc Chagall, Picasso și Max Beckmann, mergând până la maeștri precum Rembrandt și Domenichino.

Bahnhofstrasse

Bahnhofstrasse
Bahnhofstrasse

„Strada principală” a orașului Zürich este Bahnhofstrasse, o arteră pietonală aglomerată, care se întinde de la gara principală (bahnhof) până la Bürkliplatz, la capătul lacului. Această stradă în lungime de 1.200 de metri este una dintre cele mai atractive străzi comerciale din Europa, fiind animată de fântâni, artă publică, copaci și clădiri deosebite.

Deși multe dintre magazinele care o străjuiesc sunt pline de blănuri, modă, bijuterii și alte bunuri de lux, vitrinele lor elegant împodobite și clădirile în sine fac din ea un loc de plimbare popular pentru toată lumea. Secțiunea centrală a străzii a fost construită în 1867, după umplerea unui vechi șanț, Fröschengraben; părțile dinspre lac și gară au fost construite câțiva ani mai târziu.

Printre clădirile interesante se numără câteva ce datează de la începutul secolului al XX-lea: clădirea Weber (numărul 75), reconstruită în 1912 și 1928, și complexul de magazine Jelmoli din Seidengasse 1, proiectat inițial cu un schelet din fier. De remarcat în special fațada din 1913 a clădirii Peterhof și Leuenhof.

La subsolul din Bahnhofstrasse 31, Uhrenmuseum Beyer Zürich prezintă o colecție vastă de ceasuri și orologii, de la ceasuri solare, de ulei și de apă până la ceasuri elvețiene cu roți de lemn și ceasuri cu pendul din Nürnberg. În partea de jos a Bahnhofstrasse se află Paradeplatz, cu sediul palatinal din 1876 al Schweizerischen Kreditanstalt și Hotelul Savoy Baur en Ville, construit în 1838 și reconstruit în 1978.

CITEȘTE ȘI  Aqaba

Uetliberg

Zurich văzut de pe Muntele Uetliberg
Zurich văzut de pe Muntele Uetliberg

Încă din 1875 este posibil să iei trenul din centrul orașului până pe vârful acestui munte din sud-vestul orașului. Dacă iei trenul S10 de pe SZU de la Hauptbahnhof, vei fi aproape de vârf în doar 25 de minute. De la stația de pe Uetlibertg vei face apoi doar o scurtă plimbare până în vârf.

De sus, peisajul este impresionant, cu Zürich, râurile din jur, lacul și Alpii înzăpeziți de pe fundal. Pe rceastă există un restaurant și un hotel, dar majoritatea turiștilor de o zi vin pentru a face drumeții în pădure.

La începutul iernii, vârful se poziționează deasupra stratului de ceață care învăluie orașul. Dacă ai energie, ai putea să cobori pe jos, în pantă până în oraș, dar există și o telecabină între Felsenegg și Adliswil.

Grossmünster

Grossmünster
Grossmünster

Această biserică este una dintre cele patru biserici principale din Zürich și se presupune că a fost fondată de Carol cel Mare. Legenda spune că acesta a comandat o biserică pe locul în care calul său a căzut în genunchi lângă mormintele sfinților patroni ai orașului Zürich.

Turnurile gemene ale acestei biserici sunt adesea considerate cel mai ușor de recunoscut punct de reper al orașului. Biserica a avut multe îmbunătățiri față de versiunea sa originală din secolul al XII-lea.

Printre adaosurile moderne ale bisericii se numără vitraliile realizate de celebrul artist Augusto Giacommetti și ușile sculptate în bronz de Otto Munch. Biserica continuă să găzduiască criptele lui Felix și Regula, sfinții patroni ai orașului Zürich, precum și o statuie onorifică a lui Charlemagne.

Dealul Lindenhof

Zurich, văzut de pe dealul Lindenhof
Zurich, văzut de pe dealul Lindenhof

Dealul Lindenhof, care oferă o priveliște spectaculoasă asupra râului Limmat, a fermecătoarelor acoperișuri cu țiglă roșie din orașul vechi și a vârfurilor îndepărtate ale Alpilor elvețieni, este un punct de observație care îți taie respirația și care surprinde esența frumuseții orașului Zürich.

Ascensiunea către această zonă a parcului implică o urcare oarecum abruptă, însă priveliștile panoramice fac ca efortul să fie cu adevărat răsplătit. Abundând în oportunități foto excelente, vei privi spre Grossmünster și alte repere notabile.

Dealul Lindenhof ocupă un loc special în inimile localnicilor și turiștilor deopotrivă. Este un loc de întâlnire îndrăgit, unde oamenii vin să socializeze, să joace șah pe tablele supradimensionate puse la dispoziție sau pur și simplu să se relaxeze cu o cafea și să se bucure de priveliște.

Foto: Canva Photos