Click here for the English version
Pentru orice turist profesionist, un top 5 al obiectivelor – intr-o ordine aleatorie – de pe lista „must see in Washington” ar arata cam asa:
1. Casa Alba – locul unde se scrie istoria actuala, dar si cea viitoare a lumii;
2. Washington Monument – cel mai inalt obelisc, dar si cea mai inalta structura din piatra a lumii;
3. US Capitol – superba cladire a Congresului American, aflata in capatul estic al National Mall;
4. Lincoln Memorial – monument in stil doric, ridicat in capatul vestic al National Mall si dedicat presedintelui Abraham Lincoln;
5. Institutul Smithsonian – care reuneste 17 muzee, galerii si o gradina zoo, o fascinanta incursiune in istoria spatiului, a planetei, a originilor omului dar si evolutiei sale.
Insa, orasul guvernamental are foarte multe alte puncte de interes care merita explorate! Washington este o perla arhitecturala a continentului nord american si merita toata atentia!
Este un oras proiectat dupa planuri bine gandite – si se vede, un oras verde – si se simte, un oras viu, dinamic, si totusi atat de „zen” in comparatie cu alte metropole.
Un oras monumental prin toate simbolurile sale, mai mult sau mai putin masone, un oras unde cladirile in stil neoclasic, georgian, gotic sau modern nu se iau la intrecere prin inaltime, culoare, firme luminoase sau branding, ci prin prestanta pietrei, a arhitecturii si reputatia serviciilor.
Este orasul muzeelor la a caror bogatie ai acces gratuit, al parcurilor cu iarba taiata impecabil si, nu in ultimul rand, al institutiilor care conduc cu mana de fier nu doar o natiune, ci o lume intreaga.
Denumita in onoarea presedintelui George Washington – parintele fondator al Statelor Unite -, capitala SUA a fost primul oras modernizat si infrumusetat in cadrul miscarii de planificare urbana de la inceputul anilor 1900, cu scopul de a incuraja virtutile morale si civice, ordinea sociala si cresterea nivelului de trai.
Linia cladirilor este destul de joasa si asta conform unei legi promulgate in 1910, aflata in efect si astazi. Conform unor credinte populare, nicio cladire nu ar trebui sa depaseasca in inaltime Lincoln Memorial sau Capitol Hill, insa realitatea este ceva mai pragmatica si tine doar de legislatie si… civilizatie! Cladirile peste 30 de metri sau 10 etaje sunt acceptate doar in afara zonei centrale si… e foarte bine asa! Orasul are astfel o frumusete aparte, o eleganta a formelor, este un organism viu, care respira… Insa, unui potential cumparator i se poate taia respiratia la auzul valorii proprietatilor imobiliare, una uriasa, depasita doar de cea a locuintelor din Manhattan.
Cimitirul National Arlington este un alt obiectiv demn de vizitat si a fost inclus relativ recent pe harta turistica a orasului. Reprezinta punctul terminus al eroilor cazuti in cadrul operatiunilor militare ale natiunii si exemplul perfect despre modul in care americanii, atunci cand vor sa faca ceva, il fac foarte bine! Demnitate si respect nemarginit in tot ceea ce insemna oaza de pace eterna dedicata celor care au cazut la datorie. Monumentele sunt pozitionate in asa fel incat, din orice punct le-ai privi, ele sunt aliniate perfect. Parcul se intinde pe o suprafata de 253 de hectare de teren in panta lina si are un numar mai mare de peste 400.000 de monumente, iar printre personalitatile care isi dorm aici somnul de veci se afla si fostul presedinte John F. Kennedy, a carui asasinare a fost una dintre cele mai mari traume suferite de poporul american in secolul trecut, dar si fosta sa sotie si Prima Doamna, Jackie Kennedy Onassis.”The Ethernal Flame” este marturia pe care Jackie a lasat-o posteritatii ca nici macar moartea nu o va desparti de fostul presedinte.
Ceremonia de schimbare a garzii de la „Mormantul Soldatului Necunoscut” este un „must see” si se desfasoara doar in linistea obligatorie si absoluta a audientei. Asadar, telefoanele si vorbaria… pe silent!
De pe deal, privelistea asupra capitalei este impresionanta, iar coborarea spre centrul istoric se face trecand podul monumental de peste fluviul Potomac, cel care leaga Cimitirul National Arlington de Lincoln Memorial si continua spre National Mall, pana la Capitol.
Si, nu, National Mall nu este un… Mall, ci un alt parc imens ce se intinde intre Lincoln Memorial, la vest, si US Capitol, la est. Obeliscul Washington Monument si Jefferson Pier sunt pozitionate in centrul acestui parc, impartind cumva zona in doua, in raport cu Casa Alba – aflata spre nord.
Memorialul dedicat WW2, piscina in care se reflecta Memorialul lui Lincoln, Monumentul veteranilor razboaielor din Korea si Vietnam sunt in partea vestica, iar pe partea estica se pozitioneaza muzeele Institutului Smitshonian. Tidal Basin, aflat in apropiere de Mall, este si el binecunoscut pentru superbele alei cu ciresi – care in floare sunt absolut divini -, dar si pentru cardurile de gaste canadiene care isi fac veacul in „gasti” impresionante prin bazinele cu apa din Washington, fiind hranite cu darnicie de turistii care vor sa le faca celebre pe retelele de socializare.
Pe langa Smithsonian Institute care adaposteste nenumarate minuni in mai multe cladiri, fiecare dedicata cate unui obiect de studiu, de la Istorie Naturala, Spatiu si Aer, Arta Africana, Istorie Americana sau Amerindiana, Arte si Industrie, la Holocaust si altele, mai exista o multitudine de galerii private sau nationale de arta care reunesc sub elegantele acoperisuri comori nepretuite ale omenirii.
Costume purtate de Primele Doamne ale US la ceremoniile de inaugurare sau de diverse vedete, uniforma lui George Washington, mijoace de transport, geme si bijuterii inestimabile, fosile, mumii, picturi, sculpturi, documente, bucataria Juliei Child si muuuulte alte exponate, toate emotioneaza profund si sunt extrem de bine puse in valoare. Insa, unele dintre cele mai sensibile, din toate punctele de vedere, sunt: jobenul pe care A. Lincoln l-a purtat chiar in seara in care a fost ucis la Ford Theater si primul steag al Statelor Unite – expus intr-o incinta separata, unde nu se pot face fotografii. Washington DC este, cu siguranta, si un centru national al artelor de tot felul ce contribuie enorm la viata culturala a US. Faptul ca Smithsonian, de exemplu, nu percepe taxe de intrare, ci doar donatii, contribuie enorm la educatia civica, prin simplu fapt ca toata lumea are acces la informatie.
www.si.edu
Viata guvenamentala este, probabil, cel important capitol si are o insemnatate aparte in viata de zi cu zi a capitalei. Pentagonul, cladirea in forma de stea a Ministerului Apararii si una dintre cele mai mari cladiri din lume, adaposteste circa 30.000 de oameni care lucreaza in armata SUA.
Datorita importantei, Pentagonul a fost, si el, din pacate, tinta unui atac terorist in data de 11 Septembrie 2001, cand zborul AA Flight 77 a fost deturnat si prabusit in mod intentionat peste cladire, spulberand aripa de vest. In acel loc a fost ridicat un memorial in amintirea victimelor atentatului, un superb omagiu adus celor 184 de oameni care si-au pierdut viata in atentat, 125 dintre ei fiind angajati ai ministerului. Istoria a consemnat si ca cea mai tanara victima pierita in nenorocirea de langa Potomac avea doar 2 ani. Emotie si durere, liniste si foarte multe intrebari… dar, de uitat nu vom uita niciodata!
Pentagonul se afla in suburbia Arlington, in vecinatatea cimitirul eroilor – ambele obiective se pot vizita in aceeasi zi, iar experienta te aduce mai aproape de realitatea unor intamplari pe care le-ai vazut doar in documentare si foarte multe filme.
Sunt foarte multe lucruri pe care le poti face in Washington DC, dar si in zonele limitrofe, fiind o destinatie care iti pune la dispozitie absolut tot confortul, de la mijloacele de transport si pana la siguranta, dar si motivele pentru a o explora pe indelete. Eu am facut-o, pentru cateva zile, profitand de vremea buna si de iarba verde… pe care am pasit desculta cu o incredere pe care nu am avut-o in prea multe tari din lumea asta, gandindu-ma ca, daca, din greseala, as da peste un muc de tigara sau o guma de mestecat, probabil ca au fost „plantate” acolo de vreun agent secret – atunci cand era „la lucru”, alergand cu castile pe urechi si extrem de sexy, prin… Mall. National Mall! 😉
Foto: Maria Andrei