Odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, stocurile de vinuri spumante înregistrează scăderi. Cauza principală din ultimii doi ani este producția redusă de șampanie, afectată și ea de pandemie, dar și vremea nefavorabilă, pe fonduri schimbărilor climaterice. La această oarecare penurie a vinului spumant au contribuit și alți factori contextuali, precum criza distribuitorilor. În ciuda acestor lucruri, e clar că, de Sărbători (și nu numai) lumea adoră șampania și celelalte forme de vin spumant, pe care le-am așezat mai jos într-o listă din care îți poți face propriile alegeri pentru meniul de iarnă sau pentru alte ocazii festive:

Șampania

champagne

Șampania va rămâne mereu favorita consumatorilor, iar acest lucru nu se datorează unor factori întâmplători – complexitatea gustului și tradiția implicată în procesul creației sale sunt cunoscute în întreaga lume. Fabricat din soiuri precum Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, acest vin spumant clasic este realizat după metoda Champenoise: procesul îi conferă un gust de neegalat – note de brioșă și de pâine prăjită, iar textura spumoasă te duce cu gândul la un mousse cremos.

Pe lângă clasicele branduri de șampanie, e bine de aruncat o privire și la altele. De pildă, Besserat de Bellefon se află pe piață de 20 de ani. Denumit pe scurt BB, vinul a fost lăudat de o mare iubitoare de șampanie, ale cărei inițiale sunt tot BB – Brigitte Bardot! BB a lansat recent selecția Brigitte Bardot Cuvée, pe care o descrie ca fiind „o combinație îndrăzneață de finețe și nonșalanță: calitatea și farmecul său sunt strâns relaționate cu rebeliunea relaxată”. Prețul de vânzare al acestui vin este de 250-275 euro/sticlă.

Nu vrei să cheltuiești atât de mult? Bruno Paillard Premiere Cuvee se vinde la 45-50 euro/sticlă și este o șampanie clasică, pe care cunoscătorii de vinuri o iubesc datorită drojdiei din compoziție și pentru amestecul din nu mai puțin de 25 de soiuri.

Cava

cava

Cava este ofranda spumoasă pe care Spania o oferă întregii lumi. Acest vin spumant se produce de obicei în regiunea Penedes, cu strugurii cultivați tot acolo. Mas Fi Brut NV este un amestec clasic al vinului Cava, care are în compoziție Xarello, Macabeo și Parellada. Realizat după metoda Tradicional, acest vin plin de viață este doldora de fructe cu sâmburi și citrice aromate. Pe cât de proaspăt și aromat este, pe atât de accesibil: poți achiziționa o sticlă de Cava cu doar 10 euro.

Prosecco

prosecco
Foto: DGLimages

Cea mai cunoscută băutură spumantă a Italiei, prosecco-ul, provine de pe dealurile abrupte din nord-estul țării, mai exact din Valdobbiadene. Acest vin este făcut cu struguri Glera, în Metoda Charmat, dezvoltată în așa fel încât să păstreze fructele proaspete și aromele florale. Mionetto Prosecco DOC Organic Extra Dry este un exemplu foarte bun pentru stilul proaspăt și aroma fructată a vinului spumant. Acest Prosecco sec este realizat cu struguri organici, vinificați separat.

Fizz

Chapel Down

În Anglia, climatul rece este un loc propice pentru a cultiva strugurii necesari vinului spumant. Cele mai multe vinuri sunt produse din struguri Champagne, Pinot Noir și Chardonnay, dar se folosesc și struguri hibrid, care sunt rezistenți la temperaturi scăzute. Anglia devine din ce în ce mai rapid un loc important pentru producția vinurilor spumante. Chapel Down este un brand ușor de găsit, iar Brut NV reprezintă exemplul clasic pentru șampania englezească, apreciată de toți englezii.

Franciacorta

franciacorta
Foto: london-unattached.com

Franciacorta este o zonă din regiunea italiană Lombardia, care produce vinuri spumante total diferite față de Prosecco. Acestea sunt produse după metoda Champenoise, folosită la Chardonnay, Pinot Blanc și Pinot Noir. Pentru că are eleganța și complexitatea vinului Champagne, acest spumant este considerat un produs de lux. Bellavista este un producător din Franciacorta care pune pe piață în mod constant unele dintre cele mai frumoase sticle de șampanie. NV Cuvee Brut Franciacorta DOCG este practic un vin Chardonnay, dar cu o senzație mai luxoasă, având note de pere coapte și flori albe.

Sekt

sekt

Sekt este un vin spumant ce se regăsește în Germania și Austria, aflat pe o traiectorie ascendentă către succes. În trecut se produceau o mulțime de tipuri de Sekt de calitate scăzută, așa că nu se exporta foarte mult. În zilele noastre, însă, există crame de top care fac Sekt calitativ, motiv pentru care vinul devine din ce în ce mai popular. Fitz Ritter din regiunea Pfalz este un astfel de producător de top. Riesling Extra Trocken Sekt NV este un vin spumant strălucit, cu aciditate citrică, bogat în miere și ghimbir, aflat la mare căutare printer cunoscători și nu numai.

Espumante

espumantes
Foto: centronoticias.pt

Răspunsul Portugaliei la cursa vinului spumant este Espumante, cel mai calitativ fiind produs în DOC Bairrada, situat la sud de Vinho Verde. Arinto este cel mai folosit soi de struguri, care oferă o aciditate ridicată, dar sunt utilizate și alte soiuri suplimentare. Marques de Marialva Cuvee Brut este un spumant realizat cu metoda Tradițională, din struguri Bical și Arinto. Acesta ne încântă papilele gustative cu note proaspete de citrice și pâine prăjită, iar vizual, vinul are o minunată culoare perlată.

Lambrusco

lambrusco

Un alt vin roșu spumant produs în nordul Italiei este Lambrusco, foarte popular în anii ’70. Totuși, după ce a căpătat o reputație proastă din cauza versiunilor de calitate scăzută apărute pe piață, succesul său a decăzut mult. În zilele noastre, Lambrusco a revenit cu vinuri de înaltă calitate, care variază de la dulci la seci. De asemenea, vinurile variază în intensitatea acidității, de la spumante, semi-spumante, la frizzante. Opera Lambrusco Di Modena Amabile este un Lambrusco certificat organic, realizat prin metoda Charmat. Acesta este un vin mai sec, care oferă note de violete, rubarbă și cireșe negre.

Pezsgo

Pezsgo

Stilul producției acestui vin spumant unguresc poate varia foarte mult. Multe crame din Tokaj produc vinuri spumante din strugurii Furmint, datorită acidității lor ridicate, dar pot fi folosite și alte soiuri. Törley este un brand unguresc foarte popular, care produce vinuri spumante de succes. József Törley és Társa este cel care a adus acest stil de vinificație de la familia Roederer din Reims în podgoriile de lângă Budapesta, deci lui ar trebui să îi mulțumim pentru această băutură delicioasă.

Citește și: Regiuni viticole din Franța – 8 dintre cele mai bune podgorii ale „Hexagonului”