Dincolo de frumusețe și istorie, Veneția este renumită pentru mulțimea de vizitatori care-i calcă străzile an de an, dornici să bifeze atracții turistice clasice, precum Piața San Marco sau Podul Rialto. Dacă, totuși, nu faci parte dintre aceștia, și ajungi în Veneția cu dorința de a vedea și altceva, află că este incredibil de ușor să găsești o Veneție mai liniștită și într-o oarecare măsură „secretă”. Atât de ușor, încât pacea și liniștea sunt adesea chiar după colț la câteva minute de hoardele de pe Podul Rialto și din Piața San Marco!

Numeroasele canale ale orașului, străzile înguste și cele peste 400 de poduri fac din explorarea Veneției în afara căilor bătute, practic o vânătoare de recompense, așa încât în orice perioadă ai vizita acest oraș, te vei trezi descoperind ceva nou de iubit la această Veneție mai puțin cunoscută. Hai să descoperim câteva dintre aceste mici comori:

Cartierul Cannaregio: un refugiu al vieții locale

Cannaregio

Începărtează-te de principalele zone turistice și aventurează-te în cartierul Cannaregio, unde ritmul de viață încetinește și unde apare o Veneție mult mai autentică. Începe explorarea la cartierul evreiesc, unul dintre cele mai vechi din lume. Descoperă istoria sa bogată și vizitează Muzeul Evreiesc pentru a pătrunde mai adânc în cultura și tradițiile acestei comunități vibrante.

Pierde-te apoi pe străduțele înguste, cunoscute sub numele de calli, și descoperă cafenele pitorești, restaurante de familie și ateliere artizanale. Fă o plimbare pe îndelete de-a lungul Fondamenta della Misericordia, o promenadă pitorească pe marginea canalului, mărginită de baruri fermecătoare și restaurante locale. Nu rata ocazia de a savura cicchetti venețieni tradiționali, gustări delicioase, însoțite de un pahar de vin local.

Dorsoduro: o enclavă boemă

Dorsoduro

Scapă de aglomerație luând drumul cartierului Dorsoduro, cunoscut pentru atmosfera sa boemă și patrimoniul artistic. Începe călătoria la Colecția Peggy Guggenheim, un muzeu care prezintă capodopere de artă modernă în uimitorul Palazzo Venier dei Leoni. Explorează adiacentul Punta della Dogana, un muzeu de artă contemporană găzduit într-o clădire vamală restaurată, care oferă priveliști uluitoare asupra orașului.

CITEȘTE ȘI  Edinburgh, orașul scoțian de care te vei îndrăgosti

Plimbă-te pe străzile pitorești din Dorsoduro și descoperă galerii de artă ascunse, ateliere de artizanat și librării fermecătoare. Vizitează Biserica San Sebastiano, împodobită cu fresce frumoase realizate de maestrul venețian Paolo Veronese. Pentru un clipe relaxante, explorează grădinile liniștite ale Scuola Grande dei Carmini, o bijuterie ascunsă, cunoscută pentru claustrele sale uimitoare și verdeața luxuriantă.

Insula Burano: un caleidoscop de culori

Burano

La doar o scurtă plimbare cu barca de la insulele principale ale Veneției se află captivanta insulă Burano. Nu neapărat o destinație „ascunsă”, dar mulți vizitatori omit să o ia în calcul. Celebru pentru casele sale vibrante și colorate, acest sat pitoresc de pescari oferă o incursiune în viața tradițională venețiană. Plimbă-te de-a lungul canalelor și pierde-te pe străzile labirintice, admirând dantelăria complexă creată de artizanii locali.

Vizitează Museo del Merletto (Muzeul dantelei) pentru a afla despre istoria bogată a dantelăriei de pe insulă și poate chiar pentru a cumpăra un suvenir unic realizat manual. Răsfață-te cu delicatese locale la trattorii tradiționale de pe insulă, unde vei savura preparate din fructe de mare proaspete și paste de casă. Nu uitați să încerci delicioșii biscuiți „Bussolai”, o specialitate locală.

San Pietro di Castello: o oază de senin

San Pietro di Castello

Evadează o dată în plus din agitația centrului orașului și îndreaptă-te spre liniștitul cartier San Pietro di Castello. Această zonă senină a fost cândva inima religioasă a Veneției și găzduiește magnifica Basilica di San Pietro di Castello. Bucură-te de arhitectura sa uimitoare, împodobită cu mozaicuri frumoase și sculpturi complicate.

Fă o plimbare pe îndelete prin parcul din apropiere, Giardini della Biennale, unde te puteți bucura de momente de liniște înconjurat de natură. Dacă ești norocos, s-ar putea chiar să dai peste una dintre expozițiile sau instalațiile care fac parte din Bienala de la Veneția, o prestigioasă expoziție internațională de artă care are loc la fiecare doi ani.

Arsenal: un complex naval istoric

Arsenal venetia

Întoarce-te în timp și explorează Arsenalul istoric, care a fost cândva inima batantă a puterii navale a Veneției. Acest complex extins a jucat un rol vital în dominația maritimă a orașului în timpul Evului Mediu și al Renașterii. Deși intrarea principală este bine cunoscută, aventurează-te mai adânc în secțiunile mai puțin explorate ale Arsenalului pentru a descoperi curți ascunse, șantiere navale vechi și detalii arhitecturale captivante.

CITEȘTE ȘI  Acqua e vino

Fă cunoștință cu istoria construcțiilor navale venețiene la Muzeul Istoric Naval, găzduit în cadrul Arsenalului. Aici, poți admira modele complicate de nave, instrumente maritime antice și poți învăța despre isprăvile navale de odinioară. Imaginează-ți activitatea plină de viață care umplea odinioară aceste săli unde se construiau mărețele galere venețiene.

Sant’Erasmo: oaza agricolă a Veneției

Sant'Erasmo venice
Foto: venicetourbyboat.com

O altă evadare din aglomerația venețiană poate duce către liniștita insulă Sant’Erasmo, cunoscută și sub numele de „Grădina Veneției”. Această bijuterie ascunsă este o oază agricolă, unde fermierii cultivă produse organice și podgorii, aprovizionând orașul cu fructe, legume și vinuri proaspete. Închiriază o bicicletă și pedalează printre câmpurile luxuriante, bucurându-te de liniștea și frumusețea naturală a insulei.

Vizitează și Orto di Venezia, o grădină experimentală dedicată păstrării și promovării culturilor tradiționale venețiene. Aici, poți învăța despre tehnici agricole străvechi și poți degusta produse cultivate la nivel local. Nu rata ocazia de a gusta renumitele anghinare de pe insulă, cunoscute pentru aroma lor delicată.

Campo San Francesco della Vigna: o piață liniștită

Campo San Francesco della Vigna

Campo San Francesco della Vigna este o piață cu atmosferă calmă, ascunsă în cartierul Castello. Această bijuterie puțin cunoscută oferă o oază de liniște, unde localnicii se adună pentru a se bucura de un moment de răgaz. Când ajungi aici, admiră arhitectura impresionantă a Bisericii San Francesco della Vigna, proiectată de renumitul arhitect Andrea Palladio.

Plimbă-te pe străzile fermecătoare din jurul pieței, unde vei găsi brutării tradiționale, cafenele pitorești și magazine de artizanat. Ia loc la o cafenea locală și savurează un espresso în timp ce observi cum se desfășoară viața de zi cu zi în fața ta.

Foto: Canva Photos

Citește și: Ferme „organice” superbe, la care să te cazezi în Italia