Feteasca neagră e unul dintre soiurile de struguri autohtone a cărui istorie începe în secolul 18 în zona Iașiului, în timp răspândindu-se în toate zonele viticole ale României, de la Dealurile Olteniei la regiunea Banatului și Crișanei, din Colinele Dobrogei în Transilvania. În fapt, se știe că feteasca neagră e unul dintre vinurile preferate ale românilor.

Rezistent la condițiile meteorologice vitrege – ger sau secetă -, cu putere mare de creștere, cu fertilitate relativ scăzută, strugurii din soiul fetească neagră se maturizează în a doua jumătate a lunii septembrie, acumulând cantități însemnate de zahăr și având aciditate bună. Din ei se obțin vinuri roșii, dar și vinuri roze, cu arome variate, mediu-corpolente și cu un grad de alcool mediu spre mare.

Fetească neagră obținută cu tehnici vechi de 2000 de ani

În mijlocul viilor de la Tohani, în comuna Gura Vadului, din județul Prahova, pasionatul de vinuri pornit pe drumurile viticole ale țării descoperă Crama Apogeum. Un loc în care se face o spectaculoasă fetească neagră, premiată deja pe trei continente. Aici, strugurii provin dintr-o vie cu o vechime de 50 de ani, amplasată într-un amfiteatru natural, o zonă ce are parte de un climat special, extrem de propice.

crama apogeum

La Crama Apogeum se folosesc metode de vinificație care erau folosite de strămoșii daci acum 2000 de ani. Proprietarul Virgil Mândru este… mândru de procesul de realizare a acestui vin-eveniment, producerea lui făcându-se cu tehnici secrete, în amfore de ceramică. Rezultatul? O serie de vinuri deosebite – albe și negre – între care strălucește o minunată Fetească Neagră, de culoare rubiniu intens, strălucitor.

crama apogeum

Este un vin cu un mare potențial, care, păstrat în condiții corespunzătoare, poate evolua frumos în următorii cinci ani pentru a i se aprecia la adevărata valoare taninurile mature.

Crama Apogeum
Virgil Mândru

„Acum 15 ani, când mi-am propus să fac cea mai bună Fetească Neagră, lumea se uita la mine ca la un nebun romantic. Astăzi, semnez cu o bucurie imensă APOGEUM, o Fetească Neagră creată în inima Dealului Mare, dintr-o vie veche de peste 50 de ani. E un vin pe care îl dedic poporului român, geniului său ascuns și un pic, recunosc, încăpățânării mele”, declară Virgil Mândru despre acest spectaculos vin.

Pe locul unei povești de iubire

crama apogeum
Crama Apogeum / Foto: AQYM.NET

Și, ajungând la Crama Apogeum, nu poți trece cu vederea două lucruri: faptul că poți lua masa la cramă, preparatele fiind delicioase, și, mai ales, faptul că aceasta se află integrată în domeniul ce cuprinde conacul Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea, care s-a stabilit la Tohani, alături de Ioana Doletti. Este un loc încărcat de legendă, în care s-a consumat povestea de iubire în urma căruia Principele Nicolae a ales să-și urmeze inima și să renunțe la privilegiile regale pentru a-și împlini destinul personal alături de frumoasa Ioana Doletti, fiica unui moșier de-al locului.

crama apogeum

Actul original de căsătorie al celor doi este expus la crama de pe domeniul Conacului, acesta fiind restaurat timp de cinci ani după planurile inițiale, cu prețuire pentru istoria locului și cu dorința continuării tradiției și exclusivismului elegant care bucură ochii vizitatorilor și îi conduce pe drumul bunului gust. La propriu și la figurat.

Citește și: Cele mai scumpe vinuri din lume