Probabil ai folosit și folosești tot felul de șampoane și balsamuri făcute din plante ierboase, petale și uleiuri esențiale. Nu e de mirare: tot mai multă lume preferă produsele pentru păr care miros frumos și îl revitalizează. Dar îngrijirea podoabei capilare nu e doar despre raze de soare și curcubeie. Unele ingrediente nu sunt la fel de plăcute ca altele în privința mirosului sau texturii, dar sunt extrem de eficiente pentru îmbunătățirea stării firelor de păr. În plus, pe multe dintre aceste „elemente ciudate, dar magice” le poți găsi cu ușurință în propria gospodărie fiind, așadar, ușor de utilizat.

Prin urmare, iată câteva tratamente aparent bizare, dar care-ți vor face părul să arate mai bine:

Sucul de ceapă

suc de ceapa
Foto: borzywoj

Sucul extras din ceapă are un miros mai puternic chiar și față de ceapa proaspăt tăiată și consumată ca atare. Dar, în ciuda acestei probleme, unele persoane folosesc sucul de ceapă ca tratament pentru păr. S-ar putea să ți se pară ciudat să-ți îmbibi părul în ceva atât de neplăcut, însă, în mod surprinzător, sucul de ceapă are o mulțime de beneficii.

Coform cercetătorilor, sucul de ceapă conține suficient de mult sulf cât să întărească firul de păr. Sulful e un mineral esențial, care încurajează producția de colagen pentru creșterea sănătoasă a părului. Există studii care s-au axat pe folosirea sucului de ceapă în tratarea alopeciei la unii pacienți, iar rezultatele au consemnat rezultate vizibile la doar câteva săptămâni de utilizare a acestuia.

Îți poți face suc de ceapă foarte ușor acasă. Poți stoarce feliile de ceapă sau poți utiliza un storcător pentru a extrage lichidul din neprietenoasa legumă. Utilizarea sucului de ceapă are, însă, și părțile ei mai puțin bune. În primul rând, e clar că părul îți va mirosi, și nu tocmai plăcut. Apoi, dacă ai ghinionul să-ți intre în ochi, te va ustura, deoarece ceapa are un compus care cauzează lăcrimarea. Pontul pentru eliminarea mirosului acru este să adaugi un pic de ulei de cocos sau de zeamă de lămâie.

CITEȘTE ȘI  Florile de portocal și beneficiile acestora

Bere

bere
Foto: Leszek Czerwonka

În loc să bei berea, mai bine o folosești pentru tratamentul părului, această băutură fiind foarte eficientă în acest sens. Mai mult, berea e un remediu străvechi pentru îmbunătățirea condiției podoabei capilare, fiind folosită inclusiv de egiptenii antici. Ea conține numeroase substanțe și minerale nutritive – seleniu, zinc, magneziu – toate acestea ajutând la îmbunătățirea transformării și sintezei proteinei, pentru un fir de păr mai gros și mai mătăsos. De aceea, berea e recomandată și pentru cazul în care firele sunt prea ondulate (și nu le vrei așa).

Berea nu doar că hidratează părul, dar îi conferă și un plus de strălucire, mulțumită conținutului bogat în vitamina B. După ce-ți speli părul cu bere, nu uita să te clătești foarte bine cu apă caldă, pentru a scăpa de eventualitatea ca acesta să devină lipicios.

Apă de orez

apa de orez
Foto: Anna-Ok

Orezul e spălat întotdeauna cu apă, înainte de a fi preparat. Toată lumea aruncă apa cu care spală orezul, dar, pentru cei din industria de beauty, aceasta nu e deloc de lepădat, fiind considerată un ingredient minune pentru păr și produsele de îngrijire a pielii. Apa de după spălarea orezului e plină de aminoacizi care au rolul de a hidrata pielea și părul ondulat, făcându-le mai moi și mai rezistente. Apa de orez este, de asemenea, un anti-oxidant de calitate, care ajută firele de păr să lupte cu radicalii liberi și stricăciunile provocate de aceștia.

Pentru a avea apă de orez, pune orezul într-un castron plin cu apă și lasă-l acolo minim o jumătate de oră. După ce-l strecori, păstrează apa într-o sticlă cu pulverizator, apoi folosește-o în cadrul unei rutine zilnice sau săptămânale, pe păr și pe piele.

CITEȘTE ȘI  Frumusețe în epoca Victoriană. Ce metode foloseau femeile acum 200 de ani

Coca-Cola

coca cola
Foto: bieshutterb

Când cauți un ingredient care să-ți dea instant strălucire părului în momentul în care-l clătești, gândește-te la Coca Cola. Aciditatea prezentă în cunoscuta băutură e suficientă pentru a da volum firelor de păr. Desigur, reversul medaliei este să-ți lase părul lipicios, de aceea e musai să-ți clătești părul cu Coca Cola înainte de a-l spăla cu șampon.

Probabil vei avea impresia că aceste tratamente neconvenționale pentru frumusețea părului sunt ciudate, dar ele funcționează și sunt la îndemâna tuturor. În plus, încercarea lor nu dăunează nimănui, câtă vreme nu renunți la șampoanele, balsamurile și serurile pe care le folosești în mod regulat.

Citește și: Ce trebuie să știi despre îmbrăcămintea din cașmir