Unele obiective și monumente aproape că se confundă cu lumea filmului, fiind recognoscibile imediat de către cinefili, dar te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai… filmate locuri din lume? Un număr însemnat de călători se încadrează în această categorie specială, umblând prin lume pentru a vedea pe viu „platourile” de filmare ale diverselor producții cinematografice. Binecunoscutul site imdb.com are o funcție de căutare avansată care permite alcătuirea unui top al celor mai celebre locuri care apar în filme. Să vedem care sunt primele 7:

7 Dakar (Senegal)

Dakar
Dakar / Foto: Igor SPb

Pe locul 7 se află Dakar, capitala Senegalului. Un oraș-port cunoscut pentru viața de noapte și pentru câteva muzee absolut fascinante, dar care nu ar fi niciodată asociat cu industria filmului. Și totuși, conform imdb.com, Dakar a apărut în nu mai puțin de 71 de filme și seriale, inclusiv într-unul celebru – Tunurile din Navarone (1961), care-i are protagoniști pe Anthony Quinn, David Niven și Gregory Peck, dar și în drama Atlantics (2019), nominalizată pentru Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes, din același an.

6 Turnul Eiffel (Paris)

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel / Foto: Correy christophe

Tour Eiffel nu ar fi putut să lipsească din acest top. „Orașul iubirii” este casa multor clădiri frumoase și monumente celebre, între acestea, turnul construit în 1889, care are înălțimea de 324 metri, fiind numărul 1. De-a lungul vremii, Tour Eiffel a apărut în numeroase filme și seriale, printre ele numărându-se Funny Face, A View to a Kill și, desigur, Moulin Rouge.

5 Cabo de Gata-Níjar (Spania)

Cabo de Gata-Níjar
Cabo de Gata-Níjar / Foto: GeojGomez

Parcul natural Cabo de Gata-Nijar ocupă un surprinzător loc 5 în topul celor mai „filmate” locații din lume. Superbul peisaj poate fi admirat în regiunea spaniolă Andaluzia și adăpostește câteva dintre cele mai vechi și mai căutate structuri geologice din Europa. Această frumoasă zonă de coastă a apărut în 99 de producții cinematografice, din rândul cărora fac parte The Good, The Bad and The Ugly, Indian Jones, The Last Crusade și Assassin’s Creed, adaptarea celebrului joc video..

4 Kabul (Afghanistan)

Kabul
Kabul / Foto: christophe_cerisier

Capitala Afghanistanului este o altă prezență surprinzătoare. Cel mai mare oraș al țării, Kabul are o populație de 4,4 milioane de locuitori, dar și o istorie complicată, marcată de conflicte politice, la care se adaugă un peisaj urban unic. Kabul a fost folosit ca „scenă” pentru numeroase filme de război, precum 1000 Times Good Night, dar și pentru multe producții locale, inclusiv mai cunoscuta Osama.

3 Trafalgar Square (Londra)

Trafalgar Square
Trafalgar Square / Foto: JByard

Locația europeană numărul 1 în privința numărului de producții cinematografice în care apare este Piața Trafalgar din Londra: 131. Un obiectiv turistic care atrage anual milioane de vizitatori și care găzduiește celebra fântână cu lei, coloana Amiralului Nelson și National Portrait Gallery. De la 28 Weeks Later la Wonder Woman, V for Vendetta și Skyfall, Trafalgar Square, amenajată la începutul secolului 19 pe locul cunoscut sub numele de Charity Cross (cu semnificații istorice încă din secolul 13), este unul dintre cele mai recognoscibile locuri ale lumii.

2 Cascada Niagara (Canada/SUA)

Cascada Niagara
Cascada Niagara / Foto: Bruno Valenzano

La granița dintre SUA și Canada se află a doua dintre cele mai filmate locații ale lumii. Monumentala cascadă Niagara în trei trepte, cu o înălțime de 51 metri, e integrată într-un peisaj ce nu are cum să te lase indiferent. De aceea, nu e de mirare că a apărut într-un număr total de 142 de filme și seriale. Printre acestea – Superman II, Bruce Almighty, Pirații din Caraibe și Niagara, thriller-ul în care a strălucit Marilyn Monroe. Un lucru interesant este că zgomotul produs de cascadă a fost captat și folosit în animația Wall-E.

1 Central Park (New York)

bethesda ny
Terasa Bethesda din Central Park / Foto:

Dacă în acest Top 7 avem câteva apariții surprinzătoare, primul loc nu trebuie să mire pe nimeni. De la When Harry Met Sally la Ghostbusters, spectaculosul paradis urban din „orașul care nu doarme niciodată” a apărut în mai multe filme decât în care a jucat un actor vreodată: 532. Un record greu de egalat pentru parcul de 341 de hectare, obiectiv turistic de bază pentru oricine vizitează New York-ul, dar și principala zonă de relaxare pentru localnici. Să ne amintim, așadar, de lacul din Sex and the City sau de terasa Bethesda din Home Alone 2: Lost in New YorkCentral Park va rămâne pentru totdeauna un simbol atât pentru turism cât și pentru lumea filmului.

Citește și: 12 comori minunate lăsate moștenire de către romani