Cele mai mari biserici din lume reprezintă mărturii istorice ale nevoii de credință a oamenilor și, în general, de ideea de comunitate. Aceste structuri impunătoare pot adăposti mii de persoane și, în majoritatea cazurilor, au devenit centre ale vieții spirituale a localităților în care au fost ridicate. Iată o scurtă trecere în revistă a celor mai mari biserici din lume. Indiferent de credința religioasă (sau de absența ei), aceste construcții merită vizitate și admirate, ca repere istorice ce au marcat orașele respective din multe puncte de vedere.

Bazilica Sfântul Petru (Vatican)

Sf Petru

Cea mai mare biserică din lume după suprafața interioară și capacitatea cunoscută este Bazilica Sfântul Petru din Vatican, care a fost construită pe parcursul a 120 de ani, între 1506 și 1626. Sf. Petru este, de altfel, și una dintre cele mai cunoscute biserici, care se desfășoară pe o suprafață interioară de 15.160 m², una exterioară de 21.095 m² și are o capacitate totală de 60.000 de vizitatori – mai mare decât a multor stadioane de fotbal.

Bazilica Doamna Noastră Pacificatoarea (Yamoussoukro, Coasta de Fildeș)

Yamoussoukro

După unele măsurători, această biserică masivă ar fi chiar mai mare decât Bazilica Sfântul Petru. Deși suprafața sa interioară (7.989 m²) și capacitatea totală (18.000 persoane) sunt mai mici, suprafața sa exterioară de 30.000 m² este considerabil mai mare (deși include și alte clădiri despre care s-ar putea spune că nu aparțin de biserică). Bazilica Yamoussoukro se mândrește, de asemenea, cu o cupolă mai mare și mai înaltă decât cea a bisericii Sfântul Petru. Mai greu însă cu ajunsul în Coasta de Fildeș…

Bazilica Sanctuarului Național al Maicii Domnului (Aparecida, Brazilia)

Aparecida

Bazilica Sanctuarului Național al Maicii Domnului din Aparecida este unul dintre cele mai importante edificii de cult din Brazilia, dedicat Fecioarei Maria, care este sfânta patroană a Braziliei începând cu anul 1930. Bazilica este cea mai mare biserică din Brazilia, având o suprafață de 12.000 m² și poate găzdui până la 45.000 de persoane. Milioane de pelerini vizitează această biserică în fiecare an pentru a o onora pe Fecioara Maria, de asemenea mulți papi i-au trecut pragul, între aceștia – Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea și Papa Francisc.

Catedrala Sf. Ioan cel Divin (New York, SUA)

Cathedral Of Saint John The Divine

Catedrala Sfântul Ioan cel Divin (69,1 m înălțime, 164 m lungime, 66 m lățime) este una dintre cele mai mari biserici din lume și, totodată, un puternic simbol spiritual. Construcția acestei structuri magnifice, situată în New York, a durat mai mult de 20 de ani, lucrările începând în 1892. Proiectată de doi dintre cei mai faimoși arhitecți americani, catedrala prezintă elemente de design gotic și este cu adevărat un spectacol vizual.

Catedrala adăpostește numeroase comori, inclusiv o ușă masivă din bronz și gravuri în piatră cu versete celebre din Biblie. Construcția ei a fost oprită timp de mulți ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în 2001, părți ale catedralei au fost mistuite în mod tragic de un incendiu. Cu toate acestea, acest refugiu de pace și spiritualitate a fost restaurat și continuă să primească vizitatori din întreaga lume.

Domul din Milano (Italia)

Domul din Milano

Catedrala din Milano a avut nevoie de aproape 600 de ani pentru a fi construită, lucrările durând din 1386 până în 1965. Dimensiunea exactă a catedralei este subiect de dezbatere, dar majoritatea surselor plasează suprafața sa interioară între 10.000-11.700 m² și capacitatea la 40.000 de persoane. Una dintre cele mai importante caracteristici ale catedralei o reprezintă seria de 135 de turle din piatră, fiecare dintre ele fiind încununată de o statuie (sfinți sau martiri în majoritatea cazurilor). Oficialii bisericii au introdus în 2012 un program prin care credincioșii pot „adopta” turla pe care o aleg, plătind, evident, o taxă în acest sens.

Bazilica Maicii Domnului din Licheń (Polonia)

Lichen

Dedicată Maicii Domnului (mai precis Fecioarei Noastre Îndurerate), această biserică poloneză a fost sfințită la 12 iunie 2004, după o perioadă de construcție care a durat 10 ani.

Biserica are o impresionantă suprafață de 10.090 m², ceea ce o face să intre în topul celor mai mari biserici din lume. În interior, vizitatorii descoperă imaginea „miraculoasă” a Fecioarei Maria Îndurerată – asociată de-a lungul timpului cu numeroase miracole și vindecări.

Catedrala din Sevilla

Catedrala Sevilla

Catedrala din Sevilla este una dintre cele mai impresionante structuri religioase din lume., impunând atenție și respect din partea tuturor celor care îi trec pragul sau o admiră din exterior. Catedrala a fost construită între 1402 și 1528 și este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ea este, de asemenea, locul de odihnă al celebrului navigator Cristofor Columb și a fost construită pentru a comemora puterea și bogăția Sevillei după Reconquista Iberiei de la mauri.

Naosul central al catedralei are o impresionantă înălțime de 42 de metri, iar interiorul – care se întinde pe o suprafață de 9800 m² – este somptuos decorat cu aur.

Foto: Canva Photos

Citește și: 5 destinații europene culturale de vizitat în 2023