Din cele mai vechi timpuri, omul s-a folosit de arhitectură ca să poată apropia distanțele și pentru a face călătoriile mai simple. Toate podurile din această listă sunt superbe atracții turistice, sunt parte importantă din infrastructura rutieră a regiunilor în care sunt amplasate și au, în același timp, o însemnată semnificație istorică. Cele mai frumoase poduri vechi din lume pot fi trecute oricând în itinerariul unui călător înverșunat.
Podul Alcantara

Amplasat peste râul Tagus din Alcántara, Spania, podul cu același nume este o capodoperă a arhitecturii romane. A fost construit între anii 104 și 106, din ordinul dat de împăratul Traian, în anul 98 IHr. Împăratul fiind omagiat printr-un arc triumfal construit la jumătatea podului și printr-un mic templu la unul dintre capete. Podul Alcántara a fost mai avariat de război decât de timp: maurii distrugând o mică arcadă aflată într-un capăt, în vreme ce spaniolii l-au distrus pe cel din capătul opus în tentativa de a opri atacurile portugheze.
Stari Most

Stari Most („Podul vechi”) este un pod celebru construit peste râul Neretva din orașul bosniac Mostar. Ridicat de otomani în 1566, podul a rezistat timp de 427 de ani, până a fost distrus în 1993, în timpul războiului din Balcani. A fost reconstruit ulterior și redat în folosință în 2004. Tradiția locului spune că tinerii trebuie să sară de pe pod în apele reci ale râului Neretva, într-o competiție de diving ce se desfășoară anual, la finele lunii iulie. Încercarea este una dificilă, care presupune mult curaj.
Podul Rialto

Podul Rialto este unul dintre cele patru poduri care traversează Marele Canal din Veneția, Italia, totodată, cel mai vechi. Actualul pod de piatră, proiectat de Antonio da Ponte, a fost finalizat în 1591 și a înlocuit un pod de lemn care se prăbușise în 1524. Ingineria din spatele podului a fost considerată atât de îndrăzneață la acel moment, încât unii arhitecți au prezis prăbușirea sa. Podul și-a sfidat criticii și a devenit una dintre emblemele arhitectonice ale Veneției.
Podul Carol

Podul Carol este un pod din piatră, în stil gotic, care traversează râul Vltava în Praga, Cehia. Construcția a început în 1357, sub patronajul regelui Carol al 4-lea, iar lucrările s-au încheiat în secolul 15. Ca unică modalitate de traversare a râului, podul a fost cea mai importantă legătură între centrul vechi al Pragăi și împrejurimile castelului din oraș. Același pod a pus Praga pe ruta comerțului între estul și vestul Europei. Astăzi, este una dintre cele mai vizitate locații din Praga și. pe lângă numeroșii turiști dornici să-l traverseze, pe pod vei găsi pictori și proprietari de chioșcuri, precum și alți comercianți.
Ponte Vecchio

Ponte Vecchio, adică „podul vechi”, este un pod medieval peste râul Arno, fiind singurul pod din Florența care a supraviețuit celui de-al doilea Război Mondial. Podul este celebru și pentru că încă adăpostește magazine construite de-a lungul său, așa cum se întâmpla pe vremea familiei Medici. Măcelarii au fost primii care au ocupat locul în acele vremuri, însă astăzi vei găsi aici bijutieri, negustori de artă și de suveniruri. Se spune că aici s-a născut conceptul de „faliment”: când un negustor nu își putea plăti dările, masa pe care își vindea marfa era ruptă de soldați, iar această practică se numea „bancorotto”.
Pont du Gard

Parte a apeductului Nîmes, lung de 50 de km, Pont du Gard din Franța este o minune a arhitecturii romane: un pod pe trei niveluri care se întinde peste râul Gardon din Languedoc-Roussillon, construit la jumătatea secolului 1 î.Hr, compus din 21.000 de metri cubi de piatră, cântărind peste 50.000 de tone. În 1985, apeductul a fost inclus de UNESCO în patrimoniul cultural mondial și în 2004 a fost recunoscut de Franța drept una dintre cele mai importante comori culturale. Podul a fost sursă de inspirație pentru mulți artiști, inclusiv pentru pictorul Hubert Robert, respectiv britanicii William Marlow și Frederick Richard Lee.
Ponte Sant’Angelo

Construit din ordinul împăratului Adrian, în 136, Ponte Sant’Angelo (Podul îngerului sfânt) este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Roma… și, în același timp, printre cele mai frumoase. Scopul lui Adrian a fost unul egoist, podul urmând să facă legătura între oraș și mausoleul său de la Castelul Sant’Angelo. Podul și castelul poartă denumirea „îngerului sfânt” datorită statuii arhanghelului Mihail care tronează pe acoperișul mausoleului. Romanii credeau că apariția arhanghelului deasupra mausoleului, în anul 590 IHr, a încheiat epidemia de ciumă din Roma.
Una dintre cele mai frumoase extensii ale podului a avut loc mult după ce Adrian a dispărut. În 1668, sculptorul Lorenzo Bernini a proiectat 10 îngeri care să îl împodobească, doi dintre ei fiind construiți chiar de el însuși. Fiecare înger poartă un simbol al răstignirii lui Iisus, cum ar fi coroana de spini sau biciul. După atâtea secole, atât podul cât și îngerii sunt încă acolo, iar podul rămâne un loc pe care e musai să-l vizitezi pe parcursul vacanței în Roma.
Citește și: 7 parcuri și grădini fabuloase din întreaga lume