De regulă, podurile nu reprezintă chiar prima atracție la care te gândești atunci când alegi destinația viitoarei vacanțe, însă aceste simple pasaje de trecere pot completa cu mare succes farmecul locului în care vei ajunge.

Poduri sunt cu siguranță utile, dar ele pot fi, de asemenea, adevărate opere de artă, dacă nu chiar impresionante lucrări arhitectonice. Peste tot în lume, oamenii au găsit modalități inovative de a construi poduri care nu numai că ușurează foarte mult transportul, ci au și valori estetice. Iar o priveliște frumoasă devine și mai specială atunci când stai pe un pod la fel de interesant. Dacă aici am trecut în revistă 7 dintre cele mai frumoase poduri vechi din lume, acum e momentul să ne îndreptăm atenția către podurile moderne:

Podul Golden Gate, San Francisco

golden gate
Foto: kropic

Proiectul care a presupus traversarea strâmtorii Golden Gate și conectarea orașului San Francisco cu comitatul Marin a durat patru ani și a căpătat, în cele din urmă, forma celui mai lung (1,280 de metri) și înalt pod din lume la acea vreme, în anul 1937 – un record pe care l-a deținut până în anii 60. Designul podului suspendat în stil Art Deco este renumit în mare parte datorită unui element mai puțin relevant în construcția podurilor: culoarea. Golden Gate a fost pictat în culoarea International Orange pentru a se încadra perfect în peisajul cald, de coastă și, de asemenea, pentru a ieși în evidență și a fi observat de către navigatori.

Podul Portului Sydney, Australia

sydney bridge
Foto: Wayan Susila

”Umerașul” de oțel care traversează Portul Sydney are o istorie mult mai bogată decât ar părea  la prima vedere. A fost inaugurat în anul 1932, după opt ani de construcție, și înglobează nu mai puțin de șase milioane de nituri înfiletate manual. Soarele extrem de puternic din Sydney a determinat folosirea unor balamale care puteau suporta extinderea și contractarea oțelului la temperaturi extreme. Având o lățime de aproximativ 49 de metri, acest pod a fost cel mai lung din lume până în anul 2012 (1,128 de metri), iar arcada sa de oțel se află la 134 de metri deasupra nivelului mării.

Viaductul Millau, Franța

millau viaduct
Foto: espiegle

Cel mai înalt pod din lume (343 de metri înălțime) a fost inaugurat în anul 2004 și, uneori, pare să se ridice deasupra norilor. Având o lungime de 2,438 de metri, Viaductul Millau se întinde pe Valea Râului Tarn cu cei șapte stâlpi ai săi, proiectați de Lordul Norman Foster. Pentru a finaliza podul în doar trei ani, muncitorii au construit mai întâi stâlpii și apoi șoseaua, care a fost montată peste aceștia.

Podul Helix, Singapore

helix bridge
Foto: Emmanuel Chansarel-Bourigon

Inspirat de forma moleculară a ADN-ului, Podul Helix oferă pietonilor din Singapore 280 de metri de intrigă arhitectonică și expresie artistică. La construcția podului localizat în Portul Marina s-au folosit variate tipuri de oțel pentru a crea bucle și onduleuri, podul având cinci platforme special concepute pentru a oferi publicului puncte de observare. Tuburile de oțel în sine servesc drept spectacol vizual pentru turiști. Dacă barele metalice ar fi îndreptate și puse cap la cap, acestea ar măsura aproximativ 2,250 de metri lungime.

Podul Nanpu, Shanghai, China

nanpu bridge
Foto: RolandFei

Podul Nanpu traversează râul Huangpu de pe un mal pe celălalt (762 de metri) și deține impresionantul număr de șapte benzi de circulație, fiind un pod suspendat cu ajutorul cablurilor. Totuși, cea mai spectaculoasă și intrigantă parte a sa este cea aflată pe uscat. Porțiunea circulară se înalță de la sol și ridică vehiculele la nivelul de trecere al podului, chiar în mijlocul aglomeratului oraș Shanghai.

Podul din Portul Jiaozhou, Qingdao, China

Jiaozhou bridge
Foto: Keila Rudiger

Deschis circulației în 2011, podul din Portul Jiaozhou (China) încă deține recordul pentru cel mai lung pod construit peste apă, având aproximativ 42 de kilometri lungime. Acesta este realizat printr-o combinație de tehnici – cea a suspendării prin cabluri, cât și cea a auto-ancorării. Design-ul său este realizat în forma literei T: porțiunea podului care unește Qingdao și Huangdao se desprinde de structura principală îndreptându-se către Insula Huangdao. La  construcția lui s-au folosit peste 5,000 de plăci de beton și oțel pentru a-l face rezistent la accidentele navale, cutremure și alte eventuale catastrofe.

Podul Royal Gorge, Orașul Cañon, Colorado

Royal Gorge bridge
Foto: royalgorgebridge.com

Cel mai înalt pod din emisfera vestică, Royal Gorge, duce vizitatorii la 1,537 de metri deasupra râului Arkansas. Podul suspendat are 1,416 de metri între stâlpii de susținere și o lungime totală de 2,028 de metri. A fost inaugurat în anul 1929, fiind alcătuit din 1.292 de scânduri de lemn. Atracția turistică este în mare parte pietonală – vehiculele cu pasageri sunt lăsate să traverseze podul în anumite momente. În zonă poți face parașutism, există o gondolă, o tiroliană lângă pod și chiar un Skycoaster care leagănă turiștii peste marginea defileului.

Citește și: Top 7 cele mai frumoase poduri vechi din lume