Pentru majoritatea, o listă cu cei mai bogați oameni din lume ar include, cel mai probabil, multe nume bărbătești. Dar, în zilele noastre, nu mai e cazul de așa ceva: dacă în trecut rolul femeii era să stea la cratiță și să aibă grijă de copii, doamnele din zilele noastre își fac loc în toate domeniile vieții și își dovedesc zi de zi valoarea. Unele dintre femeile din lista de mai jos și-au dobândit bogăția actuală prin moștenirea bunurilor familiei sau ale soților, în timp ce altele au ajuns pe culmile succesului datorită muncii grele și a determinării – acestea din urmă fiind femei care au avut inițiative excelente și și-au început lunga călătorie către bunăstarea financiară cu doar câteva resurse limitate. Cu speranța ca acest articol să te motiveze pentru a intra cândva în acest „club” select, iată cum arată lista celor mai bogate 7 femei din lume:

7. Susanne Klatten

Susanne Klatten
Foto: Alliance

Avere declarată: $29.5 miliarde

Ocupație: proprietara firmelor SKion și Altana; deține acțiuni la BMW și SGL

Susanne Klatten s-a născut la data de 28 aprilie 1962, în Bad Homburg, Germania. Din 1981 și până în 1983 a lucrat în agenția de publicitate Young & Rubicam. Mai târziu a urmat un curs de marketing la Universitatea din Buckingham (Londra), la finalul căruia a dobândit o importantă experință de afaceri. Odată cu decesul tatălui său, Susanne a moștenit aproximativ 50,1% din acțiunile firmei Altana.

Un pas important în călătoria Susannei spre succes a fost decizia de a investi în continuare în compania Altana, ajungând după câțiva ani să o cumpere integral, împreună cu firma SKion. Din păcate, mama ei a murit în anul 2015, însă i-a lăsat moștenire acțiunile sale de la compania BMW, unde și tatăl ei deținea un procent de 12,50%. Adunând aceste moșteniri, Susanne deține acum 19,2% din acțiunile faimoasei companii de automobile. În anul 1990 s-a căsătorit cu Jan Klatten, cu care are trei copii, dar cu care a pus capăt mariajului în 2018.

6. Jacqueline Mars

Jacqueline Mars
Foto: dailymail.co.uk

Avere declarată: $44.5 miliarde

Ocupație: moștenitoare; diverse investiții

Jacqueline Mars s-a născut pe 10 octombrie 1939, iar în anul 1961 a absolvit Colegiul Bryn Mawr, obținând o diplomă în domeniul antropologiei. Ea este moștenitoarea brandului de dulciuri Mars, o afacere de familie, de unde și inspirația numelui omonim – părinții ei au fost cei care au fondat compania, iar acum, împreună cu cei doi frați ai ei, împart conducerea faimosului producător de ciocolată. În 2019, averea ei netă a fost estimată la aproximativ 23,5 miliarde de dolari, plasând-o pe locul 18 în lista celor mai bogați cetățeni americani.

În ciuda faptului că părinții ei au deținut întreaga companie, Jacqueline a decis să lucreze în cadrul acesteia, în funcția de președinte al Grupului de Produse Alimentare. În anul 1961 s-a căsătorit cu David H. Badger, cu care a avut 3 copii și de care a divorțat în 1984. Doi ani mai târziu și- a găsit din nou dragostea, lângă Harold Hank Vogel, însă nici acest mariaj nu a rezistat: cei doi au decis să divorțeze după numai opt ani.

5. Yang Huiyan și familia ei

Yang Huiyan
Foto: yicaiglobal.com

Avere declarată: $30.6 miliarde

Yang Huiyan este acționarul majoritar al companiei Country Garden Holdings și a 24-a cea mai bogată persoană din China continentală. În prezent, ea este cea mai tânără femeie miliardară, precum și cea mai bogată femeie din Asia.

Tatăl ei, Yang Guoqiang – care a înființat compania Biguiyuan în 1997 – i-a transferat 70% din acțiunile de la Country Garden înainte ca firma să fie publicată pentru IPO (Initial Public Offering), în 2007. La începutul anului 2022, averea lui Yang Huiyan a fost estimată la 30,6 miliarde de dolari.

4. Julia Koch

Julia Koch
Foto: nypost.com

Avere declarată: $62 miliarde

Ocupație: proprietară a companiei Koch Industries

Julia Koch, cunoscută și sub numele de Julia Flesher Koch, s-a născut la data de 12 aprilie 1962. Soțul ei, David Koch, a murit în 2019, pe când ocupa al șaptelea loc în topul celor mai bogate persoane din America. Toată averea lui a fost moștenită de cei 3 copii ai săi și de soție. Iar asta nu e tot: Julia a moștenit și un total de 42% din compania soțului ei, făcând-o cea mai bogată femeie din lume în 2020 – vorbim despre o avere netă de aproximativ 53 de miliarde de dolari.

Având astfel de sume exorbitante la dispoziție, atât Julia cât și soțul ei s-au implicat în numeroase acțiuni caritabile, în cadrul cărora au făcut donații substanțiale. Se estimează că cei doi soți au donat aproximativ 10 milioane de dolari Spitalului de Copii din Standford și tot atât Centrului Medical Mount Sinai.

3. MacKenzie Scott

MacKenzie Scott
Foto: forbes.com

Avere declarată: $62.7 miliarde

MacKenzie Scott, fostă MacKenzie Bezos, este o romancieră și filantropă americană. După cum se știe, ea a fost soția lui Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon. După divorțul lor, MacKenzie a primit 4% din acțiunile faimoasei companii, care valorau la acea vreme aproximativ 35 de miliarde de dolari. Începând cu 2022, averea netă a lui MacKenzie Scott este estimată la 62,7 miliarde de dolari.

2. Alice Walton

Alice Walton
Foto: townandcountrymag.com

Avere declarată: $66 miliarde

Ocupație: proprietară a lanțului de magazine Wal-Mart

Alice Walton s-a născut pe 7 octombrie 1949 în Newport, Arkansas unde a crescut împreună cu cei 3 frați ai ei. În 1988, Alice a fondat Llama Company, firmă în care a ocupat funcțiile de director și CEO. În 1998 a închis compania și s-a mutat în Texas, iar în 2011 a fondat un muzeu de artă în Arkansas.

Miliardara s-a căsătorit de două ori până acum, dar a divorțat de ambii soți. Când avea doar 24 de ani s-a căsătorit cu un bancher de investiții din Louisiana, însă cei doi au divorțat la doi ani și jumătate după nuntă. Mai târziu, Alice s-a căsătorit cu un antreprenor care i-a construit piscina din curtea casei sale actuale, dar nici această căsătorie nu a durat mult, divorțul pronunțându-se la scurt timp după ce s-au căsătorit.

1. Francoise Bettencourt Meyers și familia ei

Francoise Bettencourt Meyers
Foto: joblist.md

Avere declarată: $69.6 miliarde

Francoise Bettencourt Meyers a devenit moștenitoarea celebrei companii de cosmetice L’Oreal după ce mama ei, Liliane Bettencourt, a murit în 2017. Acum, Francoise conduce compania în calitate de președinte, familia ei deținând 33% din acțiunile brandului L’Oreal Paris. Începând cu 2022, averea netă a lui Francoise Bettencourt Meyers este estimată la 69,6 miliarde de dolari.

Citește și: Obiecte de fashion cu cele mai exorbitante prețuri