În mod cert, pandemia a schimbat obiceiurile de turism, atât ale marilor amatori de călătorii cât și ale turiștilor obișnuiți. Nu știm foarte exact cum se va redresa această industrie în 2021, odată cu punerea în lanțuri a virusului Covid 19, dar, încet-încet, specialiștii au început să schițeze noile tendințe în turism. Dacă și cum ne vom adapta, rămâne de văzut:

Eco-turismul

eco travel
Foto: ferrerivideo

Turismul e bun pentru minte și suflet, dar în mod cert e complet nociv pentru planetă. Din cauza mijloacelor de transport care străbat planeta de-a lungul și de-a latul ei, se elimină o cantitate uriașă de carbon care contribuie nemijlocit la încălzirea globală ce pune în pericol Pământul. 2021 pare un an în care eco-turismul devine o preocupare centrală.

E drept, activista Greta Thunberg ne-a demonstrat cât de dificilă poate fi o călătorie din Europa la New York la bordul uneo bărci propulsate de energie solară și eoliană. Dar, dincolo de asemenea încercări, care nu sunt oricum deloc la îndemâna oamenilor, fiecare poate face câte ceva pentru a-și reduce amprenta de carbon cu care contribuie la dezastrul lumii, atunci când călătorește: să apeleze la agenții de turism care organizează tururi eco-friendly sau să se cazeze în hoteluri ce pun în prin plan sustenabilitatea.

Experiențe unice

antarctica
Foto: tenedos

La experiențe unice nu încadrăm lucrurile „turistice” și nici măcar pe cele care ies de pe cărările bătătorite ale călătoriilor. Vorbim despre călătoriile în necunoscut – locuri în care străinii ajung extrem de rar.

Culmea e că încă există câteva asemenea locuri ce pot fi explorate. Un sat izolat din Africa, adâncurile junglei amazoniene, un ghețar din Antarctica – acestea sunt experiențe unice care devin cu atât mai valoroase cu cât vor fi din ce în ce mai greu de atins. Cum ar fi, de pildă, să ajungi într-un orășel uitat de lume din Mozambic, în care locuitorii nu prea văd oameni cu pielea albă și în care să fii botezat, pe loc, Jesus?

Turismul ancestral

sarmizegetusa
Foto: davidionut

Într-o epocă în care ai la dispoziție din ce în ce mai multe metode și surse pentru a-ți face arborele genealogic și a vedea care sunt „rădăcinile” tale, din ce în ce mai multă lume alege să combine turismul cu descoperirea legăturilor ancestrale.

Cu alte cuvinte, a merge pe urmele bunicilor, stră-bunicilor și stră-stră-stră… bunilor tăi, a devenit o activitate din ce în ce mai populară, în special în rândurile afro-americanilor, dar care prinde contur și la alte populații. Chiar dacă nu ai avut un bunic african, cu siguranță vei găsi motive pentru a vizita România știind că un strămoș de-al tău s-a născut și a trăit acum 200 de ani într-un sat din Maramureș.

Experiențe ultra-personalizate

casa de hobiti
Foto: StockSnap-894430

Că ne place sau nu, trăim într-o eră în care fiecare click, swipe sau căutare pe Google ne este înregistrat(ă). Efectul de care profită companiile este că acestea ne pot trimite apoi oferte pentru experiențe personalizate, în funcție de preferințele noastre. Mulți nu sunt de acord cu asta, dar unii nu au nimic împotrivă.

Așadar… îți plac pisicile, anime-urile și tehnologia? Atunci ce-ar fi să ajungi într-un hotel japonez deservit de roboți sau într-o cafenea japoneză cu pisici? Ești o mare amatoare de adrenalină, iubești natura și ai făcut o obsesie pentru seria Lord of the Rings? Ce-ai zice de un pachet personalizat pentru Noua Zeelandă, care include vizitarea caselor de hobbiți?

Turism pentru nomazii digitali

nomad digital
Foto: CircleEyes

În urma condițiilor generate de pandemie, din ce în ce mai multă lume lucrează de acasă. Iar „acasă” înseamnă, practic, orice loc din această lume în care ai o priză și acces la internet. Numărul de nomazi digitali va crește în 2021, prin urmare și infrastructura care-i deservește se va îmbunătăți.

Să ne așteptăm, așadar, să avem parte de opțiuni de cazare pe termene mai lungi – săptămâni sau luni. De asemenea, hub-urile și spațiile comune de lucru, care pun la dispoziție toate facilitățile de care ar avea nevoie cineva la un birou, vor fi la mare căutare în acest an. Îți place în Thailanda și, în loc să lucrezi din București, preferi un loc mai exotic? De ce să nu închiriezi prin Airbnb o locuință în Chiang Mai, îmbinând utilul cu plăcutul… turistic?

Turismul de Instagram

instagram travel
Foto: SrdjanPav

Turismul a avut dintotdeauna ca scop vizitarea unor locuri noi și interesante. În trecut, după ce te întorceai dintr-o călătorie, îți invitai prietenii să le arăți fotografii, pierzând nopțile la povești (și, poate, era mai frumos așa). Astăzi, există Instagram. Și o goană nebună pentru a face poze cât mai multe, mai frumoase, mai… cu filtre din locuri invadate de turiști care au același scop: să posteze pe Instagram și să primească aprecieri.

Locuri care altădată nu însemnau mare lucruri au devenit astăzi „vedete”, imaginile lor viralizându-se și având ca rezultat umplerea avioanelor către acele destinații, cu turiști care au în cap un singur gând: să posteze pe Instagram cu acel loc. Desigur, asta are ca efect distrugerea rapidă a mediului înconjurător, iar unele guverne au început să facă eforturi pentru a combate fenomenul. Dar asta nu înseamnă că 2021 nu va consemna o creștere a acestuia, în special după ce, în 2020, instagrammerii turistici au fost nevoiți să ia o pauză impusă.

Întoarcerea călătoriilor cu trenul

shinkansen
Trenul demare viteză Shinkansen, cu Mountain Fuji pe fundal / Foto: Torsakarin

Înainte ca biletele de avion să devină foarte ieftine, multă lume călătorea cu vaporul (pe apă) sau cu trenul (pe uscat). Și chiar dacă în termeni de eficiență nimic nu poate bate avionul, companiile feroviare au descoperit că pot oferi ceva diferit. Și au început să prezinte variante turistice în care călătoria este mai mult despre voiajul în sine și mai puțin despre destinație.

Așa se face că 2021 pare anul în care trenurile își regăsesc poziția în preferințele călătorilor de oriunde, prin trecerea la un nivel mai sofisticat, poate mai luxos. Oriunde te-ai duce în lume, în mod cert vei găsi o călătorie cu trenul care să fie interesantă din punct de vedere turistic. Nu o rata!

Citește și: Avantajele unei vacanțe cu rulota pe timp de pandemie. Locuri de campat cu rulota în România