Moda vestimentară din zilele noastre s-a schimbat radical față de cea din perioada preistorică. Atunci, cel mai la modă obiect vestimentar era cel pe care îl purtai deja (fiind unicul, de altfel). Hainele pe care le purtăm acum nu mai au de-a face cu adaptarea la condițiile de mediu – acum, hainele sunt un mijloc de auto-exprimare și o identificare personală cu tot ceea ce poartă ceilalți. De-a lungul istoriei, am trecut prin nenumărate stiluri vestimentare, unul mai ciudat sau mai extravagant ca celălalt.

Lăsând la o parte această scurtă reflecție asupra trecutului, putem spune că multe dintre tendințele actuale sunt la fel de bizare precum cele de acum mulți ani, dacă nu chiar și mai ciudate. Pe măsură ce moda trece drastic de la un stil expresiv la unul experimental, ne minunăm de apariția unor creații de-a dreptul ciudate, pentru care câțiva oameni dau bani de bunăvoie să le poarte. În următoarea listă, am inclus 5 dintre cele mai ciudate tendințe din zona modei:

Șosetele din latex

Latex Socks

În ciuda încercărilor persistente ale designerilor de a le face speciale, șosetele nu au fost niciodată cel mai la modă articol vestimentar, cu care să poți face o apariție de senzație în public. În cel mai bun caz, îți poți exprima stilul propriu alegând șosete de o anumită lungime sau imprimeuri deosebite. Chiar și atunci, șosetele rămân un accesoriu vestimentar ascuns, fiind în cea mai mare parte a timpului acoperite de pantofi și pantaloni.

Acest aspect nu a rezonat însă foarte bine cu anumiți designeri, care cred cu tărie că șosetele ar trebui să fie mai mult decât un articol de îmbrăcăminte necesar în garderobă și atât. Într-o încercare neinspirată de a realiza acest lucru, câțiva creatori de modă au venit cu ideea șosetelor din latex. Pe lângă materialul nepotrivit, în care cu siguranță transpiri în draci, aceste șosete trăznite vin și într-o serie de culori neobișnuite, între care culoarea pielii și roșu. Spre deosebire de hainele din latex menite să satisfacă anumite fetișuri, al căror scop îl înțelegem mai mult sau mai puțin, aceste șosete par pur și simplu inutile.

Dacă ai cumpărat vreodată ceva de la Gucci (pentru că ei sunt creatorii acestor șosete), poți ghici că șosetele nu sunt nici ieftine: ar trebui să scoți din buzunar aproximativ 1.400 de dolari pentru a pune mâna pe ele. Acest preț piperat include și pantofii cu toc cu care brandul le-a combinat, în caz că, desigur, îi dorești. Numeroase vedete au fost văzute purtând aceste creații în public (Fergie, Celine Dion), deci poate totuși sunt comode, iar noi nu le înțelegem, pentru moment,viziunea artistică.

Blugii asimetrici

Asymmetrical Jeans

Majoritatea persoanelor sunt probabil complet mulțumite cu designul clasic al hainelor făcute din denim, însă numeroși creatori de modă au făcut eforturi considerabile pentru a le reinventa și a le schimba forma. Un brand ucrainean numit Ksenia Schnaider a reușit să facă acest lucru mai demult, folosind denim în noile lor modele experimentale – vorbim despre „blănuri” din denim și blugi demi-cut. Deși sunt modele noi și speciale, niciunul dintre acestea nu este la fel de ciudat precum cel mai recent design de jeansi, care a creat destulă vâlvă pe internet: blugii asimetrici.

Nemulțumiți de faptul că blugii sunt confecționați din două secțiuni de dimensiuni egale, designerii au venit cu ideea blugilor asimetrici: o variantă new-age a acelui design aparent învechit. Un alt obiectiv al creației este acela de a pune Ucraina pe harta modei globale. S-ar putea ca firma să fi reușit acest lucru, deoarece câteva cunoscute publicații de modă susțin că acești blugi sunt următorul trend al modei internaționale.

Pantofii cu copite

Hoof Heels

Calul este o creatură cu adevărat maiestuoasă, care a jucat un rol important în istoria omenirii, motiv pentru care ar trebui să îl apreciem. Este rapid, poate rezista aproape în orice mediu și este și îndeajuns de blând încât să le permită oamenilor să-l călărească. Cu toate acestea, te-ai uitat vreodată la un cal și te-ai gândit: „Am nevoie de pantofi care să arate exact precum copitele lui?” Probabil că nu, însă anumiți creatori de modă ne-au luat-o înainte și și-au și pus ideea în practică.

Pantofii care arată ca niște copite de cai sunt la modă de ceva timp și, surprinzător sau nu, câteva sute (dacă nu chiar mii) de oameni îi poartă deja. Poți verifica recenziile clienților fericiți care i-au cumpărat de pe Amazon chiar acum, cu un simplu search. Bineînțeles că există și versiunea elegantă a acestor pantofi, cea cu toc, care poate fi observată în vitrinele câtorva case internaționale de modă.

Deși ideea nu este complet nouă, pantofii-copite arătau mai bine în trecut, în culturi precum Manchus din China. Astfel, putem cu siguranță să spunem că acest nou trend este unul cu adevărat bizar, având în vedere că varianta lui istorică era mai puțin ridicolă.

Părul axilar vopsit

Dyed Armpit Hair

Părul axilei a fost un aspect personal neglijat de-a lungul istoriei noastre, în sensul că majoritatea persoanelor se înscriau unei singure norme: se considera că este adecvat din punct de vedere social să-ți păstrezi axilele curate și epilate. Cu toate acestea, datorită unei noi și bizare tendințe, părul axilar a devenit un subiect picant în lumea modei și a frumuseții.

Unele femei (dar și unii bărbați) din întreaga lume au început să-și vopsească părul de la subsuoară în diferite culori, vii și pastelate. Deși este posibil ca acest trend să fi început ca o formă de exprimare în comunitatea LGBTQ+, acum s-a extins la un nivel mult mai mare, fiind considerat o tendință a momentului. Există chiar și o pagină de Instagram dedicată împărtășirii celor mai frumos colorate axile din întreaga lume. În cazul în care vrei și tu să te alături acestui trend, poți găsi o mulțime de tutoriale pe internet în care ți se explică pas cu pas ce vopsea să alegi și cum să procedezi.

Puloverele de vară care au doar mâneci

Sweater Sleeves

Hainele de vară și cele de iarnă sunt clar delimitate în propriile lor categorii, însă există și anumite obiecte vestimentare, precum denimul, care pot fi purtate în ambele sezoane. Ideea general-valabilă este că avem în garderoba personală pulovere, paltoane și fulare pentru iarnă, și cămăși cu jumătate de mânecă, pantaloni scurți și tricouri pentru vară.

Firma Calvin Klein nu a rămas fidelă acestei rânduiri și a venit cu ideea puloverelor de vară care au doar mâneci și guler. Acestea sunt un fel de bluze groase pe care le poți purta pe timpul verii, deși sunt practic doar o secțiune dintr-o bluză obișnuită: torso-ul persoanei este complet descoperit, dar brațele și gâtul se bucură de căldura unui pulover de iarnă. Probabil tocmai aici apare partea unicității și a auto-exprimării în această idee – bluza/tricoul pe care alegi să-l asortezi acestor mâneci-cu-guler ține de stilul tău vestimentar.

Dacă dorești cu adevărat să te alături acestui trend, îl poți obține chiar la tine acasă, folosind un pulover mai vechi și o pereche de foarfece, deși Calvin Klein insistă că doar versiunea lor este cea pertinentă. Ne imaginăm de ce ar spune acest lucru cu atâta înverșunare: o astfel de bluză de firmă costă ”numai” 2.165 de dolari.

Citește și: Obiecte de fashion cu cele mai exorbitante prețuri