În goana după frumusețe, facem lucruri neobișnuite. Femei din întreaga lume se trezesc dis de dimineață pentru a sta minute-n șir în fața oglinzii, a-și picta fața și a-și pensa sprâncenele. Cheltuim averi pe haine la modă și facem niște lucruri absolut distructive corpurilor noastre doar pentru a păstra un anumit standard de frumusețe.

De-a lungul timpului, conceptul de frumusețe s-a schimbat. Enorm. Generațiile dinaintea noastră au avut propriile idei despre ce înseamnă estetica și frumusețea feminină, iar unele dintre acestea par, astăzi, total ieșite din comun. Să trecem în revistă câteva dintre ele:

Tocurile aveau o înălțime de 0,6 metri

chopini venetieni
Chopini venețieni, sec. 16 / Foto via collectorsweekly.com

În Evul Mediu, Florența era capitala modei. Acolo, doamnele profitau de orice ca să se asigure că arătau bine. Niciun trend, însă, nu se compara cu onoarea și frumusețea de a purta chopine, platforme cu tocuri masive din lemn care, uneori, aveau mai mult de 0,6 metri.

Look-ul a devenit atât de popular încât a fost preluat și de bărbați. Practic, oamenii mergeau pe picioroange, deci deplasarea era destul de dificilă. Fashionistele din Florența s-au descurcat însă, proptindu-se în bastoane.

chopini
Chopini purtați în Spania, în 1540 / Foto: via collectorsweekly.com

Majoritatea oamenilor din afara Florenței considerau că acest look era ridicol. Unii chiar îl numeau „păcătos de inutil”. Cu ezitare, biserica l-a acceptat în cele din urmă. Cel puțin, a acceptat că purtarea chopinelor împiedica femeile să danseze – iar acesta, la urma urmei, era, la acea vreme, cel mai grav păcat dintre toate.

Înnegrirea dinților

dinti negri
Foto: Pinterest

Până relativ recent, femeile din Japonia au dus stomatologia într-o altă direcție. Au căzut de acord că dinții cariați se pot transforma într-unul dintre cele mai cool look-uri. Așadar, dacă dinții unei femei nu cădeau singuri, aceasta îi vopsea cu negru.

Femeile japoneze și-au înnegrit dinții de atât de mult timp, încât nu suntem siguri când și de ce au început să facă asta. Încă din anii 900, femeile își vopseau dinții negri. La scurt timp, și bărbații au început să facă asta.

Japonezii amestecau apă fierbinte, sake și fier înroșit într-un vas și lăsau acest amestec să stea la „macerat” timp de cinci zile. La suprafață se ridica un fel de drojdie de culoare neagră, pe care femeile japoneze o răzuiau și o aplicau pe dinți.

În cele din urmă, acest look și-a găsit sfârșitul. În 1870, la aproape 1000 de ani de la apariția sa, obiceiul a fost interzis definitiv. Japonezii au petrecut o bună parte dintr-un mileniu încercând să arate bine prin imitarea cariilor dentare.

Purtarea unui toc înalt și a unui toc scurt

alexandra of denmark
Alexandra a Danemarcei a fost un adevărat fashion icon / Foto: antiquejewellerycompany.com

Prințesa Alexandra a Danemarcei a fost un… fashion icon. Era soția prințului și tot ce purta era copiat de întreaga țară. Dacă aborda o rochie nouă sau un accesoriu, femeile din zona ei de influență fugeau în magazine ca să cumpere acel lucru. Când prințesa s-a pricopsit cu febră reumatică și a rămas cu un șchiopătat vizibil, adeptele ei au copiat-o din nou.

La început, femeile își căutau prin dulap doi pantofi care nu se potriveau. Voiau să se poticnească cu aceeași stângăcie care o făcea pe soția prințului să fie la modă. Magazinele au profitat repede și au început să vândă pantofii „Alexandra Limp”, cu un toc înalt și unul scurt.

Femeile mergeau pe stradă cu pantofi care nu se potriveau, purtau baston și imitau pași neîndemânatici. Considerau că nimic nu e mai frumos decât o femeie care nu își putea ține echilibrul.

Otravă în ochi

matraguna in ochi
Mătrăguna… face ochiul frumos

Mătrăguna este una dintre cele mai toxice plante din lume. Dacă pui puțin din otrava ei în băutura cuiva, poți să îl bagi în comă. Dacă pui ceva mai multă, îl poți omorî. Totuși, în Italia Renascentistă, femeile și-o turnau direct în ochi.

Italienii au numit-o belladonna („frumoasa doamnă”) pentru că o picătură de otravă în ochi dilata pupilele, făcând să pară că ești în permanență „luat”.

De asemenea, mătrăguna încețoșa vederea și accelera ritmul cardiac. Dacă foloseau prea multă, femeile puteau orbi. Și totuși, era un preț mic, plătit pentru a arăta bine.

Purtarea monosprâncenei

monospranceana
Cândva, monosprânceana era la mare căutare / Foto: LADBible

În Grecia antică, nu era nimic mai inestetic decât o femeie cu două sprâncene separate în mod clar pe față. Dacă o femeie dorea să emane rafinament și frumusețe, avea nevoie de o sprânceană lungă, neagră, ce se întindea ca o omidă pe fruntea ei.

Potrivit grecilor antici, monosprânceana era cel mai sexy accesoriu pe care îl putea purta o femeie. Acestea își puneau pudră neagră pe părul dintre sprâncene pentru a-l scoate în evidență și pentru a-l face să pară mai des.

Dacă o fată avea ghinionul de a se naște fără păr între sprâncene, ea trebuia să se descurce cumva. Unele fete își frecau funingine neagră între sprâncene. Altele vopseau cu negru păr de capră, puneau rășină la rădăcinile acestuia și și-l lipeau de frunte.

Purtarea unui paratrăznet pe cap

Pălăria cu paratrăznet
Pălăria cu paratrăznet, cândva la modă / Foto: Posterazzi

Când Benjamin Franklin a pus o cheie pe un zmeu și l-a înălțat în timpul unei furtuni cu fulgere, nu numai că a ajutat știința, ci și moda.

Aparent, femeile din Paris se temeau că pot fi lovite de fulger de fiecare dată când ieșeau afară, așa că au preluat ideea lui Franklin și au dat naștere unui nou trend: pălării antifulger.

Elita ieșea la plimbare cu tije metalice fixate pe cap, care se întindeau până pe pământ. Cele mai cochete aveau și o umbrelă, de asemenea echipată să trimită curenții electrici la sol.

Nu există nicio dovadă cum că una dintre aceste femei a fost lovită de fulger, așa că nu este foarte clar dacă pălăriile au „funcționat” sau nu. În tot cazul, însă, ele au fost vândute în principal celor bogați și interesați de modă. Prin urmare, chiar dacă pălăriile, practic, nu funcționau, important era că femeilor le stătea bine cu ele.

Citește și: Obiecte de lenjerie feminină și istoria lor fascinantă