Lumea e plină de peisaje superbe. Iar unele dintre acestea se încadrează în ceea ce se poate numi „dramatism vizual”, datorită prezenței unor stânci ce parcă sunt așezate în context de mâinile unor artiști. Țintește către noi orizonturi în viitoarele tale călătorii! Dure, maiestuoase, întotdeauna dramatice, aceste stânci celebre garantează un efect magic: îți taie respirația. Din fericire, nu la propriu:
Amfiteatrul Drakensberg, Africa de Sud

Amfiteatrul Drakensberg este o semilună de bazalt care măsoară 5 kilometri lățime și 1.830 de metri înălțime, aflată la granița dintre Africa de Sud și Lesotho. Este cunoscut drept Muntele Dragonilor, și este locul de inspirație pentru tărâmul Mordor din seria de filme Stăpânul Inelelor. De aici izvorăsc trei râuri importante, acesta fiind unul dintre motivele pentru care întreaga zonă este inclusă în Parcul Național Royal Natal din Africa de Sud. Turiștii pot parcurge numeroase trasee de drumeție, și pot vizita cel mai înalt pub din Africa, localizat deasupra perfidei trecători Sani.
Stâncile Albe din Dover, Anglia

Scrutând Canalul Mânecii, cu fața către Franța, stâncile de cretă albă, având 110 m înălțime, situate între Dover și Deal, sunt considerate un simbol al ideii conform căreia Marea Britanie este o națiune europeană „separată”. Înainte de călătoriile cu avionul, aceste stânci reprezentau prima sau ultima imagine a Marii Britanii pentru orice călător care venea sau pleca din Insulă dinspre sau către continent. Astăzi, pajiștile de deasupra stâncilor oferă un excelent mediu de viață pentru numeroase specii de flori sălbatice, fluturi și păsări.
Stâncile Bandiagara, Mali

Povârnișul Bandiagara a reprezentat casa enigmaticului popor Dogon timp de peste 700 de ani, iar casele lor din cărămidă, sanctuarele religioase și grânarele pot fi văzute și în ziua de astăzi ascunse în cotloanele și văile pietroase. Stânca de gresie se ridică la aproximativ 500 de metri înîlțime în savana din sudul Mali-ului ce ascunde canioane spectaculoase în care localnicii dansează uneori pentru turiști, purtând picioroange confecționate din lemn.
Torres del Paine, Chille

Torres del Paine este numele pe care îl poartă cele trei strânci din granit ce se înalță la 2500 de metri deasupra pampasului din Patagonia de Sud, Chile. Ele reprezintă elementele centrale ale Parcului Național cu același nume, reprezentând, pentru alpiniștii determinați să le cucerească, ceea ce reprezintă cântecul sirenelor pentru pirați. Doritorii pot opta pentru o excursie de o zi pentru a vedea turnurile de stâncă, însă pentru o călătorie ceva mai relaxantă, recomandarea este să te oprești la lacul glaciar din Base de los Torres, unde le poți admira cât timp faci o baie rece.
Auyán-tepui, Venezuela

Această stâncă impresionantă, aflată în jungla amazoniană din sudul Venezuelei, face parte din Parcul Național Canaima și poate fi interpretată drept o „lume pierdută”, plină de specii rare de floră și faună, foarte puțin schimbată din vremurile preistorice. De asemenea, Auyán-tepui găzduiește cea mai înaltă cascadă din lume, Angel Falls, cu uimitoarea ei cădere de apă de 979 metri înălțime.
Stâncile Vermilion, SUA

„Valul”, o stâncă psihedelică aflată în zona Coyote Buttes din Parcul Național Vermilion Cliffs, este una dintre cele mai spectaculoase atracții ale planetei. Aceasta este situată la granița dintre statele Arizona și Utah, jgheaburile sale intersectate în formă de „U” (din gresie Navajo erodată) fiind vizitate doar de câțiva îndrăzneți pe zi, din cauza fragilității lor. Un total de 20 de bilete sunt eliberate în fiecare zi: 10 pot fi achiziționate online cu patru luni în avans, iar celelalte 10 sunt extrase într-o loterie ce se desfășoară zilnic la centrul de vizitatori Kanab.
Preikestolen, Norvegia

Preikestolen, cunoscută mai bine sub numele Stânca Pulpit, s-a format acum 10.000 de ani, când s-a retras un ghețar care odinioară umplea fiordul. Întinderea stâncoasă de granit se află la 604 metri deasupra lui Lysefjord, în sudul Norvegiei, și este una dintre cele mai populare atracții turistice din această țară. În vremuri apuse, această stâncă plată reprezenta locul în care vikingii făceau sacrificii. Acum a devenit un loc ideal pentru turiștii pasionați de fotografie, sau pentru cei care au o dorință arzătoare de a-și crește numărul de aprecieri pe Instagram.
Stâncile Moher, Irlanda

Stâncile Moher, stânci marine vechi de 300 de milioane de ani, se întind de-a lungul coastei atlantice a comitatului Clare. Numele lor provine de la vechiul fort Moher, care se afla cândva la Capul lui Hag – cel mai sudic punct al coastei. Astăzi, traseul Cliffs of Moher Coastal Walk se întinde pe o distanță de 18 km, de la Hag’s Head până la Doolin, oferind un peisaj cu priveliști uimitoare în care trăiesc o mulțime de specii de păsări. O plimbare prin această zonă e posibil să presupună ploaie sau ceață, dar acest lucru nu ar trebui să te descurajeze.
El Capitan, SUA

Fața de granit a lui El Capitan a fost principala imagine de pe cărțile poștale americane de zeci de ani încoace. Recent, a devenit și imagine de fundal pe ecranele computerelor Apple, transformându-se într-un simbol al temerarilor. Înălțându-se la 2.307 de metri în valea Parcului Național Yosemite, El Capitan este o provocare populară pentru cei mai buni alpiniști din lume. Vizitatorii mai sedentari pot aprecia măreția Căpitanului din punctele de observație situate în Valea Yosemite.
Citește și: Locuri abandonate care fac deliciul turiștilor