Crăciunul este una dintre cele mai importante și mai populare sărbători. Nici nu e de mirare, având în vedere faptul că oamenii îl asociază cu atmosfera feerică oferită de luminile calde, bradul împodobit, confortul hainelor pufoase și mesele copioase servite alături de cei dragi. Fiecare țară are propriile ei tradiții, dar și anumite activități premergătoare Crăciunului: unii pregătesc desertul cu o lună înainte, pentru ca acesta să aibă timp să se matureze, alții își încep ritualurile cu alegerea celui mai bun pește sau curcan, iar alții, nu chiar atât de… tradiționali, aleg o variantă mai simplă, cu care sigur nu vor da greș – planificarea unei vizite la unul dintre cele mai cunoscute fast food-uri din zonă (da, japonezii fac asta!). În ciuda tuturor acestor diferențe interculturale, Crăciunul oferă majorității oamenilor emoții pozitive și credința că anul următor va fi încununat de momente fericite. Pe lângă dorințele de „mai bine”, atât mâncarea delicioasă, cât și atmosfera specială contribuie la rețeta unei bune dispoziții. Iată doar câteva specialități culinare pe care diverse popoare le pregătesc de Crăciun:

Budinca de Crăciun (Marea Britanie)

Christmas pudding
Foto: nickyp2

Acest desert, cunoscut și sub denumirea de „budincă de prune”, este un preparat tradițional nelipsit de pe mesele festive ale celor din Marea Britanie, Irlanda și altor țări ce fac parte din Commonwealth Nations. În ciuda denumirii sale, această budincă nu conține, de fapt, prune. În Evul Mediu, când oamenii vorbeau despre „prune”, se refereau la… stafide. Astfel, rețeta corectă a acestui desert conține stafide, bucățele de pâine, zahăr, unt și mirodenii – cuișoare, scorțișoară și nucșoară. Înainte de a servi budinca, englezii toarnă deasupra coniac, rom sau altă bautură alcoolică spirtoasă, după care îi dau foc, pentru a o flamba. Un alt aspect interesant legat de această budincă este faptul că pregătirea ei se face cu câteva săptămâni înainte de servire, pentru a-i oferi timp să se matureze corespunzător.

Latkes (Israel)

Latkes
Foto: Olga Mazyarkina

Latkes sunt parte esențială a mesei festive de Hanukkah în Israel. Acest preparat ia forma unor clătite din cartofi răzuiți, prăjiți în mult ulei, până când formează o crustă aurie. De obicei, acestea sunt servite cu frișcă sau sos de mere. Desertul este pregătit de isralieni drept o comemorare a miracolului străvechi, în care uleiul din lămpile templului a ars timp de opt zile, în loc de una. Totuși, forma în care Latkes arată acum nu este cea originală: în Evul Mediu, aceste clătite erau făcute cu brânză, în loc de cartofii care abiamai târziu aveau să sosească din America.

Crap de Crăciun (Republica Cehă)

Christmas carp
Foto: iaroshenko

Crapul e obligatoriu pe mesele de Crăciun ale locuitorilor din Republica Cehă, această tradiție datând încă din Evul Mediu, atunci când solzii crapilor erau considerați un simbol al bunăstării. În zilele noastre, cehii poartă solzi de crap în gențile personale sau în buzunare pentru a le aduce noroc, iar la mesele festive aceștia sunt puși sub farfuriile invitaților. Totuși, peștele în sine a fost pregătit pentru masa de Crăciun abia în secolul al 19-lea și, de regulă, acesta este servit sub formă de felii prăjite, uneori umplute. La fel ca în Lituania, pe mesele de Crăciun ale cehilor nu vei găsi niciun fel de carne roșie sau pui. Din ce în ce mai des, cehii se folosesc de doi crapi pentru mesele festive: pe unul îl gătesc, iar pe celălalt îl pun în cada plină cu apă, după care îl eliberează, proces nu foarte prea prietenos cu peștele. Însă… tradiția e tradiție.

Stollen (Germania)

Stollen
Foto: Zozz_

Stollen este un tip de ruladă cu bucăți de fructe caramelizate și stafide în interior. Forma prăjiturii, zic germanii, seamănă cu pruncul Iisus înfășat în scutece. Există, de asemenea, varietăți ale acestei prăjituri care conțin nuci, marzipan și semințe de mac. Aluatul său este alcătuit din drojdie, multă făină și unt. După ce aceasta se coace, este îmbibată în unt topit și presărată deasupra cu zahăr pudră. Stollen este copt de obicei cu ceva timp înainte de Crăciun și păstrat de la una până la trei luni. Prima mențiune legată de acest desert datează încă din secolul al 14-lea, deci germanii se bucură de ceva vreme de acest desert delicios.

Panettone (Italia)

Panettone
Foto: AlbertoChagas

Acest desert este arhicunoscut și la noi, fiind prezent pe rafturile tuturor supermarket-urilor locale, sau în portbagajele românilor ce vin acasă de sărbători. Masa festivă a italienilor variază în funcție de regiune: în unele se fac diverse preparate ce conțin pește, în altele se servește cod uscat și calamar, iar în altele localnicii se delectează cu miel sau pui. Singurul fel de mâncare prezent pe toate mesele italienilor este panettone. Acest „cozonac” de Italia este făcut din aluat dulce cu drojdie, fructe confiate, fulgi de ciocolată, stafide și nuci. Fiecare femeie are propria ei rețetă de panettone, deci variațiunile sunt multe.

Melomakarono (Grecia)

Melomakarono
Foto: mpessaris

Melomakarono este denumirea unor fursecuri dulci, în formă ovală, esențiale pentru sărbătoarea Crăciunului la greci. După coacerea lor, grecii le acoperă cu miere și sirop de zahăr infuzat cu citrice, pentru a le oferi o umiditate specială. Fursecurile sunt, de asemenea, presărate cu bucățele de nuci mărunțite. Pe timpul sărbătorilor de iarnă, acest desert poate fi găsit în aproape toate magazinele de panificație și în brutăriile locale.

Yule log (Franța)

Yule log
Foto: AGfoto

Pentru francezi, Crăciunul nu este complet fără yule log pe masa lor festivă. Acest desert este o ruladă făcută din aluat de biscuiți umplut cu cremă de ciocolată. Stratul exterior al ruladei, cel de peste crema din interior, este făcut să semene cu scoarța unui copac, decorată cu fructe de pădure, zahăr pudră, marțipan, fulgi de zăpadă dulci, sau diverși „licheni”. Totul depinde de imaginația bucătarului care o pregătește. Inspirația ruladei provine din tradiția medievală de a arde un buștean sfânt cu ocazia fiecărui Crăciun.

Somon afumat (Irlanda)

Smoked salmon
Foto: razumaria

Preparatul favorit al irlandezilor este somonul afumat, așezat pe un pat de frunze de salată verde, acompaniat de un cocktail de creveți. Somonul poate fi servit simplu, sau asezonat cu sos sau legume. Pe timpul sărbătorilor de iarnă, irlandezii oferă somon afumat colegilor de serviciu, prietenilor și familiei, acesta fiind un cadou foarte apreciat.

Bacalhau (Portugalia)

Bacalhau
Foto: Luiz Henrique Mendes

În Portugalia, la fel ca în Irlanda și în Republica Cehă, la masa de Crăciun se servește pește. Totuși, spre deosebire de aceste două țări, peștele este servit aici într-o formă mai specială. Bacalhau este un tip de cod foarte sărat și uscat din care portughezii fac multe preparate, procesul preparării începând cu desărarea lui, în multiple rânduri de apă. De Crăciun, bacalhau este servit fiert, alături de cartofi fierți și varză sau broccoli. Întreaga farfurie este scăldată în ulei de măsline, în acest fel fiind servit codul acum 500 de ani.

Kutia (Ucraina)

Kutia
Foto: pixelshot

Kutia este un terci dulce făcut din grâu, orz, uneori orez, cu adaos de miere, semințe de mac, stafide și nuci. Rețeta terciului variază în diferitele regiuni ale Ucrainei, însă dulceața acestui desert rămâne neschimbată. În Ajunul Crăciunului (seara de 6 ianuarie după ritul vechi), în mod tradițional, finii aduc kutia nașilor lor pentru a fi servită la cină. Acest obicei se numește „a aduce cina sfântă”. În schimbul acesteia, copiii finilor primesc cadouri de la nași.

Joulutorttu (Finlanda)

Joulutorttu
Foto: izhairguns

Joulutorttu este un foietaj tradițional, ce ia forma unei jucării pentru copii sau a unei stele. Brânza ricotta este întotdeauna adăugată în compoziția aluatului, lucru care îl face să crească frumos și să fie elastic. Ca umplutură pentru foietaj se folosește dulceața de prune. Uneori, în locul acesteia se folosește marmeladă de mere cu scorțișoară. Desertul este acoperit cu zahăr pudră, care adaugă un strop în plus de dulceață.

Citește și: Istoria turtei dulci. Unde mănânci cea mai bună turtă dulce