Definiția aproximativă a unei insule „de basm”, din viața reală, ar suna cam așa: o insulă mică, adesea acoperită cu vegetație luxuriantă, care adăpostește o uimitoare clădire străveche. Când oamenii spun că un loc anume pare desprins dintr-un basm, probabil exagerează, dar mai degrabă acest termen capătă contur în privința fermecătoarelor insule enumerate mai jos. Și care chiar sunt de… poveste. Și de povestit.

Insula Visovac, Croația

Visovac Island
Foto: iascic

Unul dintre cele mai bune motive pentru a vizita Parcul Național Krka de pe insula croată Visovac se află în mijlocul lacului cu același nume. De ce?

La aproximativ 6 km amonte de Skradin (un mic oraș din regiunea Šibenik-Knin), Insula Visovac este gazda unei mănăstiri franciscane care datează încă din anul 1576.

Zidurile sobre și turnul falnic cu clopot sunt protejate de un cerc de chiparoși care străpung cerul ca niște săbii. Dincolo de mica insulă se află apele lacului doldora de pești, care, la rândul lor, sunt protejate de falnice stânci carstice.

Comorile mănăstirii sunt expuse într-un mic muzeu, iar în exterior o grădină minunată, plină de flori, de care se ocupă cei 10 călugări aflați în reședința mănăstirii, face deliciul oricărui vizitator. Insula Visovac este accesibilă cu barca din satul Bristane, aflat pe continent.

Insula Wilhelmstein, Germania

Wilhelmstein
Foto: ChristianSchd (Wikipedia)

Insula Wilhelmstein este situată pe lacul Steinhuder Meer, aflat în nord-vestul Germaniei. Ducele Wilhelm de Schaumburg-Lippe (1724-1777) a construit o cetate pe această insulă, pentru a garanta protecția regatului său destul de mic. Insula Wilhelmstein este de fapt o insulă artificială, a cărei bază se sprijină pe câteva grămezi de pietre care au fost transportate acolo de către pescarii locali, cu ajutorul bărcilor.

Cetatea era formată inițial din 16 insulițe care au fost unite ulterior. În cetate, Wilhelm a înființat un colegiu militar. Wilhelmstein s-a dovedit a fi util o singură dată, în anul 1787, când a fost asediat de către ducele de Hessen-Kassel, care plănuia anexarea Schaumburg-Lippe, acțiune soldată cu un eșec.

Astăzi, Wilhelmstein este un muzeu și reprezintă o destinație populară pentru turiștii care vizitează zona lacului Steinhuder Meer.

Mont Saint-Michel, Franța

Mont St Michel
Foto: Oligo

Mont Saint-Michel este numele unei insule stâncoase din regiunea franceză Normandia, situată la aproximativ un kilometru de coasta de nord-vest a țării, la gura râului Couesnon, lângă Avranches.

În 2017, populația insulei număra 32 de cetățeni. Mont Saint-Michel a fost împânzită de fortificații strategice încă din cele mai vechi timpuri, iar din secolul al 8-lea d.Hr. a reprezentat sediul mănăstirii de la care își trage și numele. Mont-Saint-Michel și golful său fac parte din lista UNESCO a Siturilor Patrimoniului Mondial, această frumoasă destinație fiind vizitată anual de peste 3 milioane de persoane.

Mont Saint-Michel a fost anterior legat de continent printr-un „drum de maree”, o cărare ce era acoperită la flux și dezvăluită la reflux. Astăzi, acel drum modest s-a transformat într-un pod luminos, construit cu câțiva ani în urmă.

Insula Loreto, Italia

Loreto
Foto: Leonid Andronov

Insula Loreto este situată pe lacul Iseo, în Italia. Cunoscut și sub numele „Sebino”, acesta este al patrulea cel mai mare lac din Lombardia, Italia, fiind alimentat de râul Oglio.

L’isola di Loreto este cea mai mică insulă a lacului, situată în partea de nord a Insulei Montisola, surata ei mai mare. Actualmente, Loreto e o proprietate privată, la fel ca în trecut: în anul 1400, pe insulă s-a construit o mănăstire pentru Surorile S.Chiara. Astăzi, pe suprafața ei există un castel construit în stil neo-gotic, un parc și un mic port.

Insula Bled, Slovenia

insula bled
Foto: orhideja

Lacul Bled este situat în Alpii Iulieni din nord-vestul Sloveniei, învecinat cu orașul cu același nume, întreaga zonă fiind o destinație turistică foarte populară.

Lacul înconjoară insula omonimă, de altfel unica insulă naturală din Slovenia. Pe suprafața ei sunt mai multe construcții, principala fiind biserica de pelerinaj. Aceasta a fost ridicată în forma sa actuală aproape de sfârșitul secolului al 17-lea, fiind decorată cu fresce medievale și având un bogat echipament baroc.

Biserica are un turn cu înălțimea de 52 m și poate fi accesată pe o scară cu 99 de trepte. Acest loc religios este frecvent vizitat de turiștii de pretutindeni, dar și de cetățenii ce se cunună religios aici în mod regulat.

Bărcile tradiționale din lemn sunt cele care preiau vizitatorii de pe feribot și îi transportă pe insulă, existând însă posibilitatea de a închiria și în mod privat o barcă pentru a ajunge, vâslind, pe malurile insulei.

Pontikonisi, Grecia

Pontikonisi island
Foto: MikeLaptev

Această mică și frumoasă insulă este acoperită cu pini și se situează între Agriovotanos și Ellinika. Pontikonisi se numără printre multele locuri din Grecia extrem de populare, fiind fotografiată de milioane de turiști. Și asta, în principal, datorită faptului că este considerată a fi simbolul insulei Corfu, lângă care se află.

Acest biotop virgin găzduiește foci și zeci de specii de păsări, iar existența lui este atestată în toate hărțile vechi: se spune că în zona din jurul insulei a avut loc faimoasa bătălie navală a Artemisionului.

Pontikonisi este, totodată, gazda mănăstirii Pantokrator. Privită de la distanță, scara de piatră albă a mănăstirii pare a fi o codiță de șoarece, acest fapt dând, de altfel, și numele insulei: Pontikonisi înseamnă „Insula Șoarecelui” în limba greacă.

Citește și: 10 insule spectaculoase ale lumii