Zona de coastă a Italiei este o destinație extraordinar de frumoasă, care atrage anual sute de mii de turiști din toate colțurile lumii. Italienii au fost binecuvântați – la propriu – cu unele dintre cele mai fascinante plaje ale Mării Mediteraneene, iar cel mai bun lucru pentru ei este faptul că aceste plaje nu sunt trase la indigo. Deși cele mai populare sunt cele care arată perfect în fotografiile turistice, cu șezlonguri și umbreluțe colorate la tot pasul, există și câteva plaje izolate, unde poți lăsa în urmă zgomotul de copii care plâng sau boxele portabile din care urlă diverse genuri muzicale. Alege-ți una dintre cele 7 plaje de mai jos (selectate cu atenție) și pregătește-te de un sejur relaxant, acompaniat doar de susurul valurilor și de șuierul vântului.

Cala Luna, Sardinia

Cala Luna
Cala Luna / Foto: Marc Osborne

Cala Luna, aflată în Sardinia, este plaja perfectă pentru cei care caută relaxare și un concediu special – semiluna formată de nisipul crem este o locație uluitoare, care oferă atât un refugiu liniștit pentru vânătorii de soare, cât și o drumeție palpitantă către cele șase peșteri din apropiere, potrivite celor mai aventuroși din fire. Pentru cei din urmă sunt disponibile, de asemenea, servicii de închiriere a echipamentelor necesare pentru scuba diving sau snorkeling. Iar în cazul în care toate aceste activități îți deschid apetitul, încearcă felurile de mâncare oferite de cel mai apropiat restaurant (atenție totuși – acesta este deschis doar pe perioada verii!).

Există două variante de acces către Cala Luna: o drumeție la pas, de aproximativ 6 kilometri, ori o plimbare cu barca pornind din orașul Cala Gonone, de lângă Dorgali. Totuși, cea mai bună variantă ar fi una mixtă: pornește dis de dimineață în drumeția de 6 kilometri către plajă, pentru a te bucura de aerosoli și de solitudinea orelor matinale, iar când simți că te-ai încărcat cu destulă energie și stare de bine, ia barca înapoi către Cala Gonone. În acest fel te bucuri și de exercițiu fizic, dar și de experiența unei mini-croaziere pe apele azurii.

Bagni della Regina Giovanna, Campania

Bagni della Regina Giovanna
Bagni della Regina Giovanna / Foto: siviaggia.it

La doar câțiva kilometri de Sorrento, în regiunea Campania din sudul Italiei, se află frumosul golf Bagni della Regina Giovanna. Zidurile stâncoase care îl înconjoară fac ca accesul în acest loc unic să fie relativ anevoios, însă piscinele naturale formate în rocă, apa turcoaz și arcada care leagă laguna de mare merită cu vârf și îndesat efortul. Totuși, se poate ajunge aici și pe cale navală, cu ajutorul unei bărci, însă va trebui să te interesezi de orarul curselor și de prețul perceput.

Spiaggia Di Sansone, Toscana

Spiaggia Di sansone
Spiaggia Di Sansone / Foto: Carlo Pelagalli (Wikimedia)

Atunci când vine vorba de frumoasa Toscana, probabil îți vin în minte peisajul rural autentic, ori bogatele regiuni viticole – nicidecum ideea de plaje retrase cu nisip alb și ape cristaline. Ei bine, pe lângă vinurile aromate și vegetația bogată, Toscana ascunde unele dintre cele mai superbe plaje din întreaga țară. Spiaggia di Sansone, de pe Isola d’Elba, este una dintre cele mai subestimate plaje ale Italiei, motiv pentru care este și relativ „virgină”. Odată ce urci la bordul feribotului, vei vedea cum lași în urmă dealurile cu viță de vie și te apropii de stâncile calcaroase, la baza cărora se află plajele cu pietriș alb.

Această plajă nu se aglomerează precum cele arhicunoscute, nici măcar pe perioada verii, iar clima este perfectă de la sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei. Temperaturile de aici variază între 10 și 31 de grade pe parcursul întregului an, deci te poți bucura de apa de culoare turcoaz atunci când e cald și de plimbările idilice de-a lungul coastei atunci când e mai răcoare.

Capo Vaticano, Calabria

Spiaggia di Torre Marino
Spiaggia di Torre Marino / Foto: maema-viaggi.it

Deși localnicii din Calabria știu cu siguranță despre Capo Vaticano, aflat lângă Tropea, majoritatea turiștilor nu au auzit de regiune, darămite de uimitoarea Spiaggia di Torre Marino. Plaja este cunoscută și sub denumirea de „Plaja Turnului Mării”, deoarece se învecinează cu reperul istoric omonim. Nisipurile albe de aici sunt mărginite parțial de stânci înalte, care îți oferă fără dar și poate cel mai potrivit loc pentru o bălăceală relaxantă sau pentru un picnic copios. Dacă vei alege să călătorești aici în extrasezon te vei bucura, pe lângă liniște și relaxare, de oportunitatea de a-i auzi pe localnici vorbind frumoasa limbă italiană. De ce ar fi acesta un lucru atât de special? Ei bine, atunci când mulțimile de turiști aglomerează zona, limbile străine acoperă detașat graiul melodios al italienilor.

Plaja Laurito, Coasta Amalfi

Laurito
Plaja Laurito / Foto: trovaspiagge.it

Coasta Amalfi este renumită în întreaga lume pentru numeroasele plaje, superbe în context, dar extrem de animate pe timpul lunilor de vară. Totuși, de-a lungul coastei există și plaje secrete, pe care localnicii le păstrează ca pe niște nestemate valoroase. Laurito este o astfel de bijuterie – o plajă relaxată, pe care ori îți întinzi prosopul propriu direct pe nisip, ori lenevești pe unul dintre șezlongurile confortabile. Orice variantă ai prefera, apa azurie este la fel de frumoasă, îmbinându-se superb cu nisipul și pietricelele.

Deși este un loc popular printre localnici, turiștii nu l-au invadat încă, deci reprezintă o oază de liniște relativă. Pentru a ajunge aici ai două variante: în vârful cărării abrupte care coboară spre Laurito se află o stație de autobuz, însă navele care pleacă de pe debarcaderul principal din Positano sunt o opțiune mult mai bună și mai facilă. Dacă vrei să alegi varianta a doua, atunci când ajungi în port caută barca cu peștele roșu pe catarg.

Plaja Macarro, Basilicata

Macarro
Macarro / Foto: beachsearcher.com

Plaja Macarro este preferata locuitorilor din Basilicata, fiind o plajă retrasă, cu deschidere către un golfuleț încântător. Priveliștea către Marea Tireniană este tabloul perfect în care să te relaxezi la soare sau să te scalzi în apele calde. Adâncimea golfului este ideală pentru înot și snorkeling, activități obligatorii. Pentru a ajunge la această plajă cu nisip negru va trebui să parcurgi o distanță relativ scurtă, însă ai grijă – poteca este destul de abruptă! Informația suplimentară este că îți poți lăsa mașina în siguranță în parcarea Macarro Beach.

Cala Pulcino, Lampedusa, Sicilia

Cala Pulcino
Cala Pulcino / Foto: bepslabor

Dacă te consideri vrednic pentru parcurgerea unui traseu de 30 de minute pe stâncile fierbinți, albite de soare, tocmai ți-ai câștigat biletul de acces către o bălăceală în apele limpezi de la Cala Pulcino. Turcoazul hipnotizant al Mării Mediteraneene și priveliștile oferite de golfurile cu nisip alb se transformă în fundalul perfect pentru pozele de vacanță. În plus, șansele de a avea întreaga plajă la dispoziție sunt foarte mari, deoarece nu mulți se încumetă să parcurgă traseul către ea. Ca fapt divers, acest loc de lângă Sicilia este situat mai aproape de Tunisia decât de Italia continentală.

Pentru a ajunge la Cala Pucino va trebui să iei un feribot de la Porto Empedocle până la Lampedusa, ca mai apoi să parcurgi acel traseu dificil, pe jos, până la plajă. După ce ți-ai încărcat bateriile cu soarele sicilian, încearcă și specialitățile culinare, recunoscute pentru amestecul unic dintre aromele italienești și cele africane. Dacă nu știi ce anume să alegi pentru început, comandă cușcuș-ul cu pește – un preparat popular printre localnici.

Citește și: Cele mai frumoase orașe cu plaje din Europa