Hobby-urile sunt și au fost dintotdeauna o modalitate excelentă pentru a-ți ține mintea ocupată și, implicit, a uita de stresul resimțit. Aceste activități plăcute te supun la ceea ce am numi o „pauză productivă”, oferindu-ți mare parte din relaxarea de care ai nevoie. De asemenea, hobby-urile te ajută să te concentrezi doar pe ceea ce faci în prezent, lăsând în urmă grijile pentru ziua de mâine sau supărările din trecut. Totuși, dacă e să aruncăm un ochi asupra părerilor specialiștilor, aflăm că un hobby nu face stresul să dispară complet, așa cum ne-am aștepta – în schimb, acesta se transformă în ceea ce am numi „stres pozitiv”. Nu în ultimul rând, un hobby poate ajuta o persoană să se autodescopere, îmbunătățind simultan nivelul sănătății generale și pe cel de încredere în sine a individului.
Având în vedere stilul de viață haotic din zilele noastre, ar trebui să avem cel puțin câteva hobby-uri diferite ca să compensăm răul cu bine. Ideea este să începem cu pași mici, deoarece știm foarte bine că, în ultima vreme, pare că nu avem destule ore în zi pentru sarcinile imperios necesare, deci ce să mai vorbim de activitățile recreative! Deși există enorm de multe hobby-uri care mai de care mai interesante dintre care poți alege, în lista de mai jos vei găsi doar câteva, incluse fiindcă ele sunt, în bună măsură, la îndemâna oricui și nu necesită investiții foarte mari, fie ele de timp sau bani.
Pierde-te printre piesele unui puzzle

Descoperirea și (mai ales) înțelegerea felului în care toate acele piese mici se potrivesc necesită o putere serioasă de concentrare a creierului, ceea ce înseamnă că nu vei mai fi atentă la gândurile stresante și sâcâitoare. Cât timp te concentrezi asupra sutelor de piese, diferite zone ale creierului se activează rând pe rând, dând naștere unui proces care ajută la protejarea funcțiilor cognitive. Acțiunea produsă la nivel neuronal are drept scop principal menținerea creierului la un nivel optim – cum s-ar zice în popor, „un creier tânăr”.
Așadar, comandă un puzzle: ești liberă să îți alegi nivelul de dificultate al acestuia (redat de complexitatea pozei alese și de numărul efectiv de piese), însă recomandarea este să o iei treptat, dacă ești începătoare. La final, când sutele de fragmente individuale formează un tot unitar superb, poți înrăma puzzle-ul, tranformându-l într-un tablou hand-made (mai mult sau mai puțin). Pentru a face asta, poți folosi unul din adezivii special existenți în acest sens, ori un lipici lichid clasic, cu uscare transparentă. Indiferent de produs, vei obține relativ același rezultat – singurele diferențe sunt date de timpii de uscare și de prețul produselor.
Inițiază-te în arta fotografiei

Fotografia poate fi și ea un hobby grozav, indiferent dacă alegi doar să îți perfecționezi felul în care faci poze cu familia și prietenii, ori decizi să urmezi un curs serios, în urma căruia poți deveni chiar fotograf profesionist. Pe măsură ce exersezi, vei ajunge la concluzia că lumea pare diferită atunci când e observată prin lentila unui aparat foto – are culori mai vii, detalii unice, iar ușor-ușor lucrurile uzuale capătă noi sensuri. Rezultatul final? Nu numai că vei avea un hobby cool, pe care îl poți practica în orice deplasare, însă poți scoate și bani din asta!
Ai grijă de un acvariu

Oamenii de știință au descoperit acum ceva vreme că privitul unui acvariu are numeroase beneficii pentru sănătatea oamenilor, precum reducerea tensiunii arteriale și ameliorarea nivelului de stres resimțit. Așadar, pe lângă plusul de frumusețe pe care îl aduce locuinței, un acvariu poate fi o sursă sigură de calm și relaxare. În plus, atenția pe care trebuie să o oferi peștilor și mediului lor de viață poate fi un exemplu perfect pentru cei mici, care vor înțelege ce este responsabilitatea (mai ales aceea de a avea animale de companie). Nu uita: un acvariu nu trebuie să fie imens sau extrem de populat pentru a fi considerat frumos! Ai cale liberă în a alege peștii, nisipul, și decorațiunile care îți plac, deci pune-ți creativitatea la lucru!
Desenează, pictează, colorează

O altă modalitate de gestionare a propriilor emoții și de reducere a stresului este desenatul. Nu numai că vei intra în contact cu latura ta artistică și îți vei transpune grijile pe pânză, însă vei crea și piese ornamentale unice, personalizate. Orice variantă ai alege – colorat pe numere, pictat pe pânză sau desen clasic în creion – vei obține o lucrare extrem de personală, pe care o poți face cadou unei persoane dragi, ori îți poți înfrumuseța pereții propriei case.
Învață să cânți la un instrument sau, dacă ai voce…

Indiferent dacă îți face plăcere doar să asculți câteva melodii, sau să le cânți personal la un instrument, muzica este o modalitate minunată de ameliorare a stresului. Pe lângă asta, studierea unui instrument muzical te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea de sănătate fizică și bunăstarea emoțională, în timp ce dai frâu liber și laturii tale creative. Nu-ți face griji în ceea ce privește experiența pe care o ai în a cânta – există multe magazine muzicale ale căror angajați sunt dispuși să te inițieze și să te sfătuiască în ceea ce privește alegerea instrumentului și accesoriilor perfecte.
În cazul în care bugetul este ceva mai redus, încearcă să cauți instrumente muzicale second-hand, care nu numai că sunt mai ieftine, ci poartă cu ele și o mică parte din talentul fostului proprietar. Nu în ultimul rând, dacă crezi că nu vei deprinde arta cântatului la un instrument, poți încerca că cânți cu vocea. Și această variantă ajută la eliberarea hormonilor fericirii, care îți îmbunătățesc starea de spirit, așa că fă-o ca și cum te afli pe cea mai mare scenă din lume și nu te aude nimeni! Deși, dacă ai ceva talent și ureche muzicală, n-ar fi rău chiar să te audă cineva.
Grădinărește

Ce poate fi mai relaxant decât să te lași mângâiată de soarele cald în timp ce admiri culorile vii ale propriei grădini? Indiferent că alegi să cultivi flori, pomi fructiferi sau legume, cercetătorii au ajuns la concluzia că grădinăritul ameliorează semnificativ stresul. Pentru început, poți încerca să plantezi și să îngrijești câteva tipuri de plante ce nu necesită multă atenție, ca întreg procesul să nu fie copleșitor. Dacă nu ai suficient spațiu în curte (sau în balcon) pentru grădinărit, poți planta câteva flori la ghiveci, ori mici răsaduri de legume în jardiniere ceva mai late.
Gătește

Aroma mâncărurilor proaspăt gătite acasă nu se compară cu nimic, mai ales dacă depui chiar tu efortul preparării. Probabil din acest motiv gătitul este un hobby destul de des întâlnit și putem înțelege de ce – satisfacția pe care ți-o oferă un deliciu culinar propriu este stimulentul perfect pentru bunăstarea mentală și sufletească. În plus, poți face din acest hobby un moment de calitate petrecut cu familia – ce poate fi mai îmbucurător decât să îți vezi prietenii și rudele ghiftuite și satisfăcute datorită preparatelor tale?
Citește și: Ghidul perfect pentru degustarea vinurilor la tine acasă