Cele mai frumoase și mai prestigioase restaurante din lume caută să ofere mult mai mult decât o simplă masă delicioasă. Ei caută să pună pe farfuria clientului o întreagă experiență: să stârnească emoții puternice, să creeze amintiri de durată și să alcătuiască o ambianță aparte. Toate aceste eforturi au rolul de a te flata în așa fel încât să călătorești chiar și până la jumătatea lumii pentru a te bucura de bucatele delicioase și de decorul atent ales.

Din Manhattan și până la Hong Kong, lumea e plină de restaurante cu interioare de vis, care efectiv te lasă cu gura căscată. Fie că preferi localurile boeme sau sălile ultra-chic, articolul de față îți va oferi cu siguranță un nou reper pentru a întpcmi o listă cu restaurante de top, pe care să le vizitezi – mâncare delicioasă, băuturi fine și un design impecabil. Din fericire, câteva dintre cele mai aspectuoase restaurante din lume sunt în același timp și cele cu cele mai fine delicii culinare, deci câștigul vine pe ambele planuri.

Restaurantul Alchemist – Copenhaga, Danemarca

Alchemist
Foto via CNTraveler

Prima oprire este la Alchemist, un restaurant danez care oferă zi de zi o experiență gastronomică unică. Mâncărurile atent preparate de aici sunt o bucurie pentru papilele gustative ale clienților, iar decorul este un spectacol vizual pentru ochii însetați de detalii. O degustare completă de la Alchemist poate include până la 50 de feluri, deci fii pregătit pentru o experiență extinsă atât din punct de vedere culinar, cât și al duratei. Degustările restaurantului pot dura uneori și peste trei ore, iar acest aspect, împreună cu gusturile rafinate, fac din Alchemist un reper de lux al Copenhagăi, respectiv unul dintre cele mai celebre restaurante din lume.

CITEȘTE ȘI  7 superbe situri din Italia, aflate în Patrimoniul UNESCO

Iar dacă mâncarea bună și decorul special nu sunt îndeajuns de wow, restaurantul servește inclusiv un pic de artă și istorie pe tavă: clădirea în care e deschis este, de fapt, fostul Teatru Regal Danez, pe care Studio Duncalf l-a transformat într-un spațiu cu adevărat potrivit pentru unul dintre „cele mai inovatoare restaurante din lume”. Pe lângă decorul elegant, se pot admira și lucrările originale ale talentatei Lady AIKO, o artistă specializată în grafitti din New York.

Restaurantul La Sponda – Positano, Italia

La Sponda
Foto: exploretock.com

Inspirația acestui loc romantic, ideal pentru o cină și mai romantică, își are originea în tradițiile culinare și culturale ale Coastei Amalfi. La Sponda este un hotel de cinci stele cu priveliști minunate, situat în uluitorul Le Sirenuse. Locația unică și vederile frumoase sunt iluminate în fiecare seară de circa 400 de lumânări, creându-se astfel cadrul perfect pentru o experiență mediteraneană completă.

Restaurantul Le Train Bleu – Paris, Franța

Le Train Bleu
Foto: le-train-bleu.com

Istoria restaurantului franțuzesc Le Train Bleu începe în anul 1900, atunci când a fost creat special pentru Expoziția Universală. Peste 100 de ani mai târziu (mai exact în 2014), firma de arhitectură Duthilleul și-a luat angajamentul de a-l restaura cu atenție, readucându-l la gloria de odinioară. Acest restaurant fermecător se află în Gare de Lyon, în arondismentul al 12-lea al Parisului. Imaginea elegantă și decorul pe măsură le permit oaspeților să se simtă transportați într-o epocă trecută, cât timp se bucură de rețete clasice gătite cu măiestrie de bucătarul Michel Rostang.

Restaurantul AMMO – Hong Kong

Ammo HK
Foto: ammo.com.hk

AMMO este un restaurant japonezo-italian din Hong Kong, care promite preparate la fel de rafinate precum atmosfera din interior. Joyce Wang, artistul care a proiectat restaurantul premiat, și-a derivat ideile de design atât din filmul Alphaville (1965), cât și din trecutul lui AMMO: clădirea a fost în secolul 19 un depozit de explozibil. Astfel, designul interior al restaurantului de acum a căpătat puternice trăsături industriale, îmbinate elegant cu un stil șic aparte.

CITEȘTE ȘI  Eco luxury resorts

Restaurantul Beauty & Essex – New York

Beauty & Essex
Foto via Twitter

O adevărată nestemată a Manhattanului, această bijuterie din Lower East Side, cu un design inovator de invidiat se numește Beauty & Essex. Pentru a ajunge în interiorul restaurantului, oaspeții sunt nevoiți să treacă întâi printr-un amanet plin-ochi cu artefacte excentrice. Dacă reușești să treci de aceste obiecte valoroase cu bugetul intact, vei avea ocazia să deguști un meniu spectaculos alcătuit de Chris Santos, un bucătar american foarte în vogă în State. Interiorul restaurantului nu se lasă mai prejos – pe cât de spectaculoase sunt felurile de mâncare, pe atât de uimitoare sunt și scările grandioase care duc către cele patru săli distincte, candelabrul strălucitor, cele două baruri, lounge-ul spațios și toaleta luxoasă pentru femei.

Restaurantul Le Louis XV – Monte Carlo, Monaco

Le Louis XV
Foto: yatzer.com

Alain Ducasse și Dominique Lory sunt geniile culinare din spatele conceptului Le Louis XV (premiat cu stele Michelin) din Monte Carlo. Acest uimitor restaurant este inspirat de Riviera fermecătoare, de bucătăria mediteraneană și, nu în ultimul rând, de deviza „la dolce vita”. Faimosul local se află în Hôtel de Paris Monte-Carlo și se mândrește cu una dintre cele mai bune crame de vinuri din lume. Deci, vei avea parte aici de o experiență culinară supremă – mâncare delicioasă, vinuri prestigioase, decor elegant și, nu în cele din urmă, o priveliște spectaculoasă.

Restaurantul Sketch – Londra, Anglia

Sketch
Foto: guide.michelin.com

Sketch este o ceainărie emblematică din capitala Angliei, care plusează cu o întorsătură modernă la legendara tradiție engleză. India Mahdavi este cea care a proiectat spațiul incredibil de distractiv, care este la fel de artistic precum operele de artă de aici, admirate de toți oaspeții care îi treg pragul. La Sketch vii în primul rând pentru artă, însă vei rămâne și la un ceai, având astfel răgazul necesar pentru a absorbi întreaga inspirație și bunăstarea pe care le oferă designul interior.

Citește și: 7 călătorii fascinante pe care să le faci primăvara