Putem spune fără-ndoială că regiunile viticole clasice sunt cele mai căutate și, implicit, cele mai vizitate de către turiști, iar raționamentul este de înțeles: atunci când știi la ce să te aștepți de la o zonă viticolă preferată, șansele de a fi dezamăgit sunt infime. Practic, mergi la sigur, cum s-ar spune. Totuși, plecând la drum cu acest mindset, îți asumi că ratezi oportunitatea de a descoperi vinuri noi, interesante, care ar putea ajunge chiar în topul favoritelor tale.

În plus, atunci când alegi să vizitezi regiuni viticole mai puțin populare, economisești și ceva bănuți, dacă nu chiar sume considerabile. De ce? Taxele de degustare a vinurilor – la fel ca vinurile în sine – sunt mult mai mici în comparație cu tarifele practicate la cramele renumite. Mai jos vei găsi o listă cu câteva podgorii fantastice de care poate nu ai auzit până acum, dar care merită pe deplin măcar o vizită. Pregătește-ți papilele gustative!

Naoussa, Grecia

Naoussa
Naoussa / Foto: greekgastronomyguide.gr

Grecia a devenit în ultimii ani o țară importantă în industria vinului, iar mulți somelieri declară că elenii produc vinuri fabuloase la prețuri șocant de mici pentru calitatea lor. Vinurile roșii produse în Ikaria au devenit ușor-ușor un fel de vitamine lichide pentru sănătatea inimii. În același timp, însă, și vinurile roșii din Naoussa merită măcar un strop de atenție și o degustare pe măsură.

Legendele spun că mama lui Dionysos, zeul grec al vinului și al fertilității, s-ar fi născut în Naoussa, acest sat frumos din Paros, deoarece pământul este bogat și fertil iar locul este perfect pentru a cultiva Xinomavro – un strugure roșu care produce vinuri pământii, acide și suculente. Expertul grec în vinuri Nico Manessis se referă la această regiune ca fiind „Burgundia grecească”, deoarece ar avea „potențial de grand cru„. Așadar, putem spune cu încredere că aceste vinuri roșii din Naoussa reprezintă alternative naturale excelente pentru cei interesați de industria vinului premium.

Stellenbosch, Africa de Sud

Stellenbosch
Stellenbosch / Foto: indiaoutbound.info

Situată în Western Cape din Africa de Sud, Stellenbosch este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din țară. Zona a fost colonizată pentru prima dată de olandezi în 1679 și are o istorie îndelungată în producerea vinului. Regiunea găzduiește unele dintre cele mai bune crame din Africa de Sud și produce o varietate vastă de vinuri, inclusiv unul dintre preferatele multor sud-africani, numit Pinotage.

Pinotage este un vin roșu obținut prin încrucișarea strugurilor Pinot Noir și Cinsault. Este un vin corpolent, cu arome de mure, prune și diverse condimente. Dacă te afli în căutarea unui vin unic și delicios, atunci trebuie neapărat să încerci Pinotage. Stellenbosch se bucură de un climat extrem de favorabil pentru cultivarea strugurilor, cu veri calde și ierni răcoroase.

Zona este, de asemenea, foarte potrivită pentru viticultură, datorită terenului colinar bine drenat. Bonus: orașul Stellenbosch se află la doar 40 de minute cu mașina de Cape Town, una dintre cele mai populare destinații turistice din Africa. Capitala africană (une dintre cele trei) este mărginită de plaje frumoase, oferă o gastronomie delicioasă și e populată cu oameni prietenoși.

Goriška Brda, Slovenia

Goriška Brda
Goriška Brda / Foto: the-slovenia.com

Acest sat pitoresc străjuiește dealurile aflate în apropierea graniței cu Italia și deține unul dintre cele mai bine păstrate secrete culinare din lume. Vinurile produse aici se potrivesc de minune cu bucătăria proaspătă și aromată din vestul Sloveniei, care își are rădăcinile în cultura italiană și austro-ungară deopotrivă.

Goriška Brda este renumit pentru vinurile de culoare portocalie, obținute din struguri albi expuși la un contact prelungit cu pielițele lor, pentru a căpăta o aromă consistentă, savuroasă. Aici se produc și vinuri albe excelente, având la bază soiuri locale și internaționale de struguri precum rebula, sivi pinot (pinot gri) și friulano. Nu în cele din urmă, vinurile roșii se bazează pe soiuri de Bordeaux precum cabernet sauvignon, merlot și cabernet franc, precum și pe soiul autohton extrem de pigmentat, picant și iodat.

Lavaux, Elveția

Lavaux
Lavaux / Foto: Lorenz Poffet (Wikipedia)

Când te gândești la Elveția îți apar inevitabil în minte imagini cu brânzeturi și ciocolată la discreție, centre spa exclusiviste și pârtii de schi interminabile. Deși toate acestea sunt caracteristice Elveției, trebuie să știm că aici se produc, cu multă grijă și pricepere, și unele dintre cele mai bune vinuri. Există, totuși, o singură problemă care împiedică popularizarea vinurilor elvețiene: doar două procente din cantitatea produsă este exportată. De ce? Ei bine, elvețienii știu și apreciază ce e bun, motiv pentru care doresc să păstreze pentru ei savuroasele sticle de vin, în special Chasselas-ul din frumoasa regiune Lavaux.

Lavaux se întinde în jurul lacului Geneva și este cea mai mare regiune viticolă din Elveția. Aceste podgorii străvechi au fost desemnate în 2007 sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și sunt mândria elvețienilor pasionați de viticultură. Chasselas, deși este cultivat și în alte țări din Europa de Vest, dar și în România (da, ai citit bine) și Chile, strălucește cu adevărat în acest climat. Acest vin alb delicat este foarte puțin picant, oferă o doză potrivită de mineralitate și este extrem de fresh – perfect pentru a fi asociat cu fondue.

Un oarecare dezavantaj în exclusivitatea acestui vin este faptul că te poți aproviziona cu el doar dacă mergi efectiv în Elveția pentru a-l cumpăra. Din fericire, această frumoasă destinație – Lavaux – se află în apropierea unora dintre cele mai bune hoteluri și stațiuni din țară, precum Beau-Rivage Palace și Grand Hotel du Lac.

Lanzarote, Spania

Lanzarote
Lanzarote / Foto: https://volare.volotea.com

Fără îndoială, Lanzarote câștigă premiul pentru cea mai interesantă regiune viticolă din punct de vedere vizual. Totuși, această insulă spaniolă nu prezintă doar o „față frumoasă” – vinurile sunt, de asemenea, foarte, foarte bune. Cea mai estică formațiune din Insulele Canare, Lanzarote, suportă unele dintre cele mai dure condiții meteo: vânturi locale extrem de puternice și ariditate ridicată, motiv pentru care vița de vie este plantată într-un mod ceva mai special. Plantele sunt plasate în mici cratere protectoare, cu pereți de piatră, săpate în solul negru de cenușă vulcanică al insulei. Astfel se crează efectul unui peisaj lunar, atipic s-ar putea spune.

Producția din Lanzarote este preponderent axată pe vinuri albe bazându-se pe soiul malvasia, care este cunoscut pentru crearea unor vinuri excelente, florale, ușor licoroase, cu arome de fructe cu sâmburi, atât seci, cât și dulci. Strugurii listán negro sunt transformați în vinuri roșii suculente, condimentate, cu tentă delicioasă de fructe de pădure. Fie alb sau roșu, fiecare vin de aici conține o urmă vioaie de mineralitate, oferită de solul vulcanic.

Kakheti, Georgia

Kakheti vineyard
Foto: https://loiswine.com

Cu toții avem probabil în grupul nostru acel prieten sau acea amică pasionată de vinuri, fie ele clasice sau ceva mai funky – precum soiurile portocalii, create prin macerarea vinului alături de pielița strugurilor. Ei bine, oricât de nouă ar părea această tehnică, ar trebui să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Aceasta este, de fapt, o tradiție străveche de vinificație, perfecționată de viticultorii georgieni. Specialiștii cred că Georgia ar fi casa celor mai vechi regiuni viticole din lume, însă acest lucru nu s-a confirmat încă.

Kakheti este o bijuterie viticolă georgiană. Aproape 75 la sută dintre strugurii recoltați pentru vin din Georgia sunt cultivați în această regiune. Kakheti este renumită mai ales pentru metoda străveche de vinificare Qvevri, numită după vasul în formă de ou în care strugurii zdrobiți sunt amestecați cu sucul și coaja lor. Ulterior, vasele sunt plasate sub pământ timp de mai multe luni, pentru ca tot amestecul să fermenteze în tihnă. Mulți producători de vinuri cunoscuți, precum Gerard Bertrand din Provence, au dezvoltat o selecție specială de vinuri create exact după aceste tradiții georgiene. Rkatsiteli este cel mai popular tip de strugure folosit în Kakheti – un strugure alb, care prezintă note citrice, de măr verde, dar și urme de condimente și aciditate exact atât cât este necesar.

Citește și: Vinurile spumante ale lumii, vedete ale meselor de Sărbători și nu numai