Franța este unul dintre liderii lumii în ceea ce privește producția de vin, axându-se pe nișa lui Bachus de secole întregi. Fiecare regiune pune accentul pe dezvoltarea propriului set de soiuri de struguri, atât roșii, cât și albi. Gustul plăcut al vinului este influențat de climă, sol, intensitatea vânturilor din zonă, topografie, tehnologia de producție etc. De asemenea, șampania, fără de care este greu să ne imaginăm vreo aniversare reușită, a fost inventată chiar aici, în Franța. E necesar să acordăm o atenție specială producției de vinuri franceze, dar și gastronomiei acestei țări, în care fiecare vin își găsește cu precizie locul. Să vedem, așadar, care sunt cele mai importante regiuni viticole din Franța:

Bourgogne (Burgundia)

burgundia
Foto: quisait

Această regiune viticolă situată în estul țării este renumită pentru toate vinurile sale: atât cele albe cât și cele roșii sunt la mare căutare în toată lumea. Totodată, însă, Burgundia produce unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume. Acestea sunt făcute din aceleași soiuri de struguri (Pinot Noir și Chardonnay) ca și în alte regiuni, însă există ceva care le diferențiază: locul de producție. Pentru a produce un vin de o calitate superioară trebuie luată în considerare o combinație de factori – naturali, climatici și geografici – aceștia având un efect major asupra caracteristicilor finale ale vinului. Relieful, tipul de sol, vântul, prezența apei, pădurile, cantitatea de lumină solară, fauna și flora – toate acestea produc o simbioză perfectă care face ca vinurile din regiunea Burgundiei să fie cu adevărat unice.

Bordeaux

bordeaux
Foto: Thomas Dutour

Bordeaux este una dintre cele mai populare regiuni viticole ale Franței, aflată în sud-vestul țării (în Valea Gironde, pe estuarul râurilor Garonne și Dordogne). Podgoria este împărțită în peste 60 de zone regionale, subregionale și tehnologice cu diferite combinații de condiții – climatice, de sol și alți factori. Clasificarea oficială a vinurilor Bordeaux a apărut în 1855, mulțumită împăratului Napoleon al III-lea. Băuturile variază în funcție de locația podgoriilor. Spre exemplu, Cabernet domină pe malul stâng (Medoc, Graves) și Merlot în dreapta (Pomerol, Saint-Emilion).

Cel mai faimos „drum al vinului” din Bordeaux se desfășoară în regiunea Médoc, unde există castele luxoase în incinta cărora poți afla totul despre procesul de producere a vinului și poți lua parte la degustări. Château Margaux, Château Latour, Château Mouton-Rothschild și Château Lafite-Rothschild sunt obiectivele unei vizite pe care trebuie să o faci în mod obligatoriu dacă ajungi în zonă.

Val de Loire

Val de Loire
Foto: karma_pema

Această regiune viticolă este situată în vestul țării, de-a lungul râului Loira. Este renumită în special pentru vinurile albe, care domină producția locală, precum și pentru băuturile spumante, produse cu aceeași tehnologie prezentă și în Champagne.

În această zonă există aproximativ 800 de km de „drumuri ale vinului”, care străbat toate regiunile must see precum Touraine, Anjou-Saumur, Nantes și Haute-Loire. Pe lângă degustările delicioase ale diferitelor tipuri de vin, o astfel de excursie prin Valea Loarei include vizite la superbele castele istorice, prin urmare nu trebuie ratată!

Alsace (Alsacia)

alsacia
Foto: Esperanza33

Istorica regiune viticolă Alsacia este situată în valea râului Rin din nord-estul Franței, chiar lângă granița germano-elvețiană. Clima de aici nu este îndeajuns de caldă încât să asigure dezvoltarea propice pentru soiurile roșii, așa că Alsacia s-a adaptat condițiilor și este acum renumită pentru vinurile albe, cu diferite grade de dulceață. Cele mai multe sunt multi-varietale, lucru destul de neobișnuit pentru Franța. Din acest motiv, vinurile produse aici sunt etichetate „Alsacia AOC”. Vinurile albe din anumite podgorii sunt etichetate „Alsace Grand Cru AOC”, în timp ce vinurile spumante sunt notate cu „Crémant d’Alsace AOC”. Toate vinurile din regiune, cu excepția celui din urmă, pot fi recunoscute după sticla alungită, asemănătoare unui flaut.

Drumul Vinului din Alsacia” se întinde pe 170 km între orașul Molsheim din nord și până la Thann în sud, trecând prin sate frumoase și crame populare. De asemenea, e bine de știut că acesta este cel mai vechi drum al vinului din Franța, deci parcurgerea lui e o adevărată… onoare.

Languedoc – Roussillon

Languedoc – Roussillon
Foto: CreativeNature_nl

Aceasta este cea mai mare regiune viticolă din sudul Franței, formată din cele două zone geografice (și politice) Languedoc și Roussillon. O treime din vinurile Franței se produc aici, majoritatea fiind comercializate la prețuri decente, accesibile pentru aproape toate buzunarele.

Tururile din Languedoc-Roussillon încep din orașele Montpellier și Nîmes. Există mai multe variante ale traseului, acesta putând trece prin Lima, dar și prin regiunea muntoasă Corbières.

Côtes du Rhône

Côtes du Rhône
Foto: happytrip

Această regiune viticolă din sud-est produce în mare parte vinuri roșii. Suprafața totală se întinde pe 240 km de-a lungul râului Ron (Rhone), pornind de la Léon și ajungând până în delta fluviului. Valea este împărțită în două: nordul și sudul Rhonului. Soiurile folosite în cele două părți sunt preponderent aceleași, dar băuturile în sine ajung să fie diferite din cauza terenului, climei și a solului.

Côtes du Rhône este a doua regiune viticolă ca mărime după Bordeaux. Prin urmare, există 18 trasee de-a lungul cărora se pot descoperi o varietate largă de băuturi. Aproape toate traseele au punctul de plecare în orașul antic Leon și se termină în Avignon.

Valea Rhonului este locul de naștere al soiului de struguri roșii Syrah, principala „materie primă” folosită în această regiune care produce vinuri dense, savuroase, cu arome puternice de condimente, fructe de pădure și ciocolată.

Provence

provence
Foto: lucentius

Însorita regiunea viticolă din sud-estul Franței este renumită pentru vinul său roze și, într-o măsură mai mică, pentru cel roșu. Băuturile provensale, delicate și ușoare, au fost simbolul consacrat al Coastei de Azur timp de secole, iar tradiția continuă și în zilele noastre.

Când te vei îmbarca în numeroasele tururi ale vinului din Provence, vei putea afla totul despre băuturile din regiune, la pachet cu celebrele câmpuri de lavandă. De asemenea, este obligatoriu să faci o oprire în Nisa, Saint-Tropez și Cannes, pentru a rămâne fascinat de celebra Coastă de Azur.

Champagne

Champagne
Foto: Simon Greig

Cea mai nordică (și cea mai rece) regiune viticolă a Franței – Champagne – este situată în apropiere de Belgia și Luxemburg, fiind locul de naștere al celebrului vin spumant, nelipsit la toate sărbătorile și zilele aniversare. Clima schimbătoare, vânturile din zonă și solul prăfos au creat condițiile ideale pentru a produce această băutură carbogazoasă delicioasă. Șampania se produce în urma unui proces care constă în fermentarea vinului în sticlă. O altă particularitate a acestei băuturi spumante este faptul că, în majoritatea cazurilor, este făcută dintr-un amestec de vinuri din ani diferiți, dar cea mai mare parte este alcătuită din strugurii anului curent.

În cazul vinului spumant Millésime se folosește exclusiv producția de struguri din anul respectiv, aceasta fiind etichetată specific cu mențiunea Millésime. Cei mai renumiți producători de șampanie din regiune sunt Veuve Clicquot, Moët et Chandon, Dom Pérignon, Ruinart, Krug și Pommery. Aproape toate vinurile spumante sunt produse din trei tipuri de struguri – Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay.

Citește și: Franța „secretă”: locuri uimitoare pe care să le vizitezi în Hexagon