Te-ai întrebat vreodată de ce te simți atât de plină de energie după ce ai intrat într-o cameră în care predomină culoarea roșie? Sau de ce te cuprinde un sentiment de liniște atunci când ai ajuns într-un spațiu definit de culori neutre? Psihologia culorilor funcționează la perfecție în designul de interior, conectând îndeaproape culorile și nuanțele lor cu emoțiile și sentimentele noastre.

Psihologia culorilor este utilizată pe scară largă în branding și marketing, dar în același timp este o unealtă de design care își pune amprenta asupra mood-ului unei încăperi mai mult ca orice alt factor. Diferite nuanțe invocă sentimente diverse, prin urmare atunci când alegi culorile pentru decorarea locuinței, cheia e să te gândești ce fel de atmosferă vrei să creezi și ce culori te vor ajuta în acest sens.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra psihologiei fiecărei culori:

Albastru

living albastru
Foto: decoraid.com

Fără-ndoială, albastru e una dintre cele mai puternice culori din spectrul psihologiei culorilor. Nuanțele adânci și îndrăznețe de albastru, precum bleumarin sau royal blue, sunt perfecte pentru a pune în evidență încrederea de sine, fiind asociate cu calități și sentimente precum loialitatea, pacea și succesul. Nuanțele pale conferă calm și tranchilitate, făcându-le pretabile pentru încăperi precum dormitoare, săli de baie și livinguri – adică acolo unde-ți place să te relaxezi.

Verde

bucatarie verde
Foto: thewowstyle.com

O culoare terestră. Verdele este, de asemenea, o culoare care calmează – gândește-te la pajiștile întinse și la copacii înfrunziți, pe timp de vară. De asemenea, este simbolul banilor, deci ți-ar putea face inima să bată un pic mai tare. Vezi mult verde în spitale și în centrele de sănătate (la fel cum se întâmplă cu albastru).

Verdele este o culoare pozitivă, care stimulează echilibrul, creșterea și restaurația. Îți aduce instant în minte lumea naturală și este un excelent mod de a invoca sensul reîmprospătării naturale în spațiile de interior. În special atunci când locuința este situată într-un oraș care dispune de puține spații verzi. Nuanțele de verde sunt întotdeauna atractive, de la smarald și jad la kaki și lime. Verdele este o idee ideală pentru pereți într-un spațiu în care e nevoie de o gândire deschisă și creativă, precum bucătăria și biroul.

CITEȘTE ȘI  Alegerile care iti definesc stilul de viata

Galben

bucatarie galbena
Foto: hozamcentrum.com

Contrar credinței generale, galbenul nu e o culoare liniștitoare, ci mai degrabă una care are darul de a stimula. Galbenul te face să te ridici și să te pui în mișcare. Nu e o culoare bună pentru camera copilului sau pentru o cameră de studiu sau un birou, deoarece poate spori anxietatea. Într-un dormitor galben îți e mai greu să adormi.

Galbenul e o culoare pretabilă pentru bucătării, unde, într-o nuanță ștearsă, poate fi suficient de veselă pentru a aduce un plus de energie. Dacă ești un chef care vrea să lucreze rapid și să facă preparate gustoase, o bucătărie galbenă poate fi o sursă de inspirație.

Maro

living maro
Foto: bestdesignideas.com

Maroul e o culoare neutră, asociată cu confortul și relaxarea. Dacă însă este un maro profund și saturat, te poate aduce mai degrabă într-o stare de disconfort decât de bună dispoziție. În schimb, nuanțele deschise de maro creează interioare fericite.

Pe lângă faptul că „lucrează” bine în dormitoare, nuanțele neutre de maro reprezintă un simbol al structurii, suportului și stabilității. Ca urmare, culoarea este pretabilă și în livinguri sau bucătării, asigurând un cadru de bun gust pentru întâlnirile de familie.

Negru

living negru
Foto: bestdesignideas.com

Negrul e o culoare întunecată și dramatică, una care e folosită mai degrabă pentru a accentua decât pentru a colora un spațiu. Precum maroul foarte închis, o încăpere „neagră” poate crea un sentiment sumbru. Dacă ții neapărat să ai o cameră neagră, atunci folosirea unei vopsele cu lac și cu un grad mărit de strălucire poate produce un efect diferit, diminuând mult din sentimentele negative asociate cu această culoare.

Roșu

birou rosu
Foto: chairish.com

Roșu e o culoare puternică, una care accelerează bătăile inimii și… dorința de consum – de aceea o vedem foarte prezentă în restaurante. În plus, ne face gata de acțiune, motiv pentru care e utilizată la semnele de avertizare și de oprire. Roșul poate induce o stare de neliniște, așa că nu este o culoare pe care ți-ai dori-o în dormitor.

CITEȘTE ȘI  Finisajele mate - trendul in decoratiunile 2016/2017

Schemele de culoare care includ roșu sunt întotdeauna îndrăznețe. Roșu e una dintre cele mai dramatice culori din spectru și una care reușește cel mai bine să creeze emoții incitante. E asociată cu pasiunea, entuziasmul și energia. Calitățile atașate de roșu sunt ambiția, acțiunea și puterea, de aceea roșu e o alegere productivă pentru birouri și spații creative. Culoarea nu e doar puternică în forma ei de bază, dar aduce după ea multe nuanțe înrudite, ce pot fi folosite cu succes: tomato, burgundy și purpuriu.

Portocaliu

orange living
Foto: midcityeast.com

Portocaliul e similar cu roșu, dar are galben în componență. Are aceleași calități energice, doar că nu e la fel de puternic, ci e ceva mai supus. Asocierea portocaliului cu culori liniștitoare, precum albastrul, poate alunga sentimentele negative. În același timp, portocaliul este asociat cu optimismul, sociabilitatea, apetitul, căldura și instinctul.

Mov

dormitor mov
Foto: home-designing.com

Movul este culoarea creativității. Este asociată cu emoțiile bune, fiind o culoare a fanteziei și a… nobilimii (în trecut, era culoarea caselor regale). Acasă arată foarte bine în spații feminine, cu precădere în dormitoare. În același timp, însă, versiunile mai închise și mai profunde, pot fi incredibil de masculine, aducând cu ele șarmul roial. Movul poate fi folosit într-un dressing sau, dimpotrivă, poate fi prima culoare pe care o văd oaspeții, atunci când pășesc în holul de la intrare al locuinței tale.

Gri

living gri
Foto: home-designing.com

Griul este una dintre acele culori versatile care poate pune în valoare o gamă variată de personalități. Griul influențează percepțiile legate de securitate, inteligență și solidaritate. Se spune, de asemenea, că griul induce o senzație de calm, calitate care-l recomandă pentru locuințele pline de copii foarte zglobii. Contează foarte mult cum folosești nuanțele de gri, care pot fi șterse și delicate sau puternice și cu personalitate.

Alb

living alb
Foto: home-designing.com

Albul e o culoare proaspătă și curată, care aduce pacea și care e des folosită în designul interior al amenajărilor pentru tineret, fiind asociată cu încrederea și inocența. Albul poate face ca încăperile mici să pară mai mari, aducând un plus de luminozitate și de dorință de viață.

Citește și: 7 culori acvatice pe care să le folosești în amenajarea locuinței