2020 nu a fost chiar cel mai bun an pe care l-am trăit. Când deschideam sticlele de șampanie, salutând cu entuziasm sosirea lui, nu ne-am imaginat cât de ostil va fi și cât de mult (și de repede) se va schimba lumea pe parcursul lui. Nu a prezis nimeni în trecut că în 2020 vom avea parte de o pandemie malefică sau că economia mondială se va prăbuși ca un castel de nisip. Dar viziunile unor oameni din trecut, legate de anul 2020, par, în acest moment, de-a dreptul simpatice. Citind despre ele… parcă am înlocui ceea ce ni s-a întâmplat în 2020 cu ceea ce prevedeau unii că se va întâmpla.

Maimuțe antrenate ne vor face curat în casă și vor avea grijă de grădini

gradinar maimuta
Foto: Flickr

Ideea de a avea o menajeră, ca să nu mai vorbim și de un grădinar, este un lux pe care puțini ni-l putem permite, prin urmare se credea, pe vremuri, că maimuțele vor putea fi în stare să îndeplinească aceste roluri.

În 1967, publicația The Futurist găzduia un articol cu titlul „Femeile și anul 2000”, care prezicea că: „Până la sfârșitul anului 2020 ar putea fi posibil ca unele specii inteligente de animale, precum maimuțele, să fie capabile să desfășoare activități fizice. În secolul 21, gospodăriile care nu vor dispune de un robot, vor avea maimuțe vii care vor face curățenie și vor îngriji grădina”.

Ce-i drept, roboței care curăță podelele avem deja. Maimuțele încă se lasă așteptate.

Maimuțele vor fi șoferii perfecți

sofer maimuta
Foto: utazomajom.hu

…și vor contribui la reducerea numărului de accidente rutiere. În același articol din The Futurist se sugera faptul că maimuțele ar putea lucra, de asemenea, ca șoferi. „Maimuțe pregătite vor putea fi angajate ca șoferi de familie și vor contribui la scăderea numărului de accidente”.

Dacă privim în trafic cu atenție, la unii dintre cei care se află la volan, n-am putea spune că autorii articolului nu au avut dreptate.

Șoselele vor fi înlocuite cu tuburi pneumatice

Apropo de mașini: probabil faza cu maimuțele era asociată cu ideea că șoselele ar fi urmat să dispară. În anul 1957, o altă revistă, Popular Mechanics, publica o serie de predicții legate de anul 2020, inclusiv una legată de faptul că „străzile și șoselele vor fi înlocuite cu o rețea de tuburi pneumatice. Vehiculele de familie vor avea nevoie doar de o cantitate redusă de energie, suficientă cât să-i ducă pe proprietari la un tub din apropiere. Apoi, ei vor fi transportați pneumatic la destinația dorită. Aceste buzunare pneumatice vor elimina complet eventualitatea producerii de accidente”.

O predicție nu foarte departe de realitate, dacă ne gândim la hyperloop-ul propus de Tesla și SpaceX.

Vom avea cu toții elicoptere personale

elicopter
Foto: dronedj.com

Dacă vorbim, totuși, despre deplasări, atunci în 2020 n-ar fi trebuit să avem nevoie de mașini sau de maimuțe pe post de șoferi. Într-un număr al revistei Popular Mechanics, din 1951, se sugera faptul că vom avea cu toții elicoptere personale.

„Acest elicopter personal simplu va fi suficient de încăpător cât să transporte două persoane și să aterizeze pe peluza din fața casei”, scria Thomas E. Stimson Jr. „Nu va avea carburator, nu va avea sistem de aprindere care să se strice, în schimb va dispune de niște jeturi puternice, foarte silențioase, care vor pune elicele în mișcare, aprinzând orice fel de combustibil dintr-un recipient în care se va afla kerosen sau benzină”.

Ieftin ca braga. Cât mai costă un elicopteraș în 2020?

Vom mânca bomboane făcute din lenjerie de corp

Una dintre cele mai ciudate previziuni a fost cea venită din partea lui Waldemar Kaempffert, editor rubricii de știință din The New York Times, care a scris un articol pentru Popular Mechanics în care propunea un viitor gastronomic de-a dreptul bizar:

„Arta gastronomică va deveni o amintire păstrată doar în mințile celor în vârstă. Doar câțiva nostalgici vor mai frige un pui sau vor mai prepara o supă. Experții vor dezvolta metode prin care să criogeneze bucăți de carne parțial gătite. Până și laptele sau supa vor fi livrate în cuburi înghețate”.

Dar asta nu a fost cea mai ciudată viziune a lui Kaempffert. El a prezis că cercetătorii vor găsi noi și noi modalități prin care să ne alimentăm organismul cu tot felul de suplimente, în cele mai bizare feluri. „Rumegușul și pulpa lemnoasă vor fi convertite în mâncăruri zaharate. Fețele de masă și lenjeria de corp vor fi aduse în fabrici din industria chimică pentru a fi transformate în dulciuri”.

La urma-urmei, la câte porcării se pun în dulciurile din ziua de azi, nu ne-am mira ca printre ele să se regăsească și chiloți. Tanga.

Să cumperi acțiuni la Apple e o prostie

steve jobs
Foto: businessinsider.com

Dacă ai fi cumpărat acțiuni Apple în valoare de 10.000 de dolari în 1997, când Steve Jobs s-a întors la cârma companiei pe care o co-fondase în 1985, astăzi acțiunile ar fi valorat circa 2,5 milioane de dolari. Însă dacă i-ai fi spus asta atunci lui Michael Dell, șeful de la Dell, acesta ți-ar fi râs în față.

În momentul întoarcerii lui Jobs, Apple era în colaps financiar și ar fi putut ajunge rapid la faliment. Așa că, atunci când a fost întrebat ce ar fi făcut cu Apple dacă ar fi fost în locul lui Jobs, Dell a răspuns: „Ce-aș face? Aș închide compania și aș returna banii acționarilor”. Răspunsul lui Jobs a fost simplu: „Fuck Michael Dell!”

Nimeni nu va trebui să mai muncească

lenes
Foto: cnbc.com

Într-un articol publicat în 1966 în revista Time, intitulat „The Futurist” (Omul viitorului), se afirma că, practic, datorită faptului că mașinile vor face totul pentru noi, oamenii nu vor trebui să mai muncească. „Până în 2020, mașinile vor produce atât de mult încât în America vom deveni independenți și înstăriți. Cu ajutoarele primite de la guvern, familiile care nu muncesc vor avea, estimativ, un venit anual de 30-40.000 de dolari”. În echivalentul monedei de azi, asta însemna circa 240-320.000 de dolari pe an.

Unde sunt mașinile acelea minune?

Vom trăi cel puțin 100 de ani

În 1999, futurologul Ray Kurzweil publica The Age of Spiritual Machines, un volum de non-ficțiune despre impactul pe care-l va avea tehnologia asupra secolului 21. Pe lângă însemnări despre Inteligența Artificială, dispozitivele inteligente și alte device-uri, Kurzweil scria despre „monitorizarea computerizată a sănătății, implementată în ceasuri, bijuterii și haine, care vor diagnostica boli acute și afecțiuni cronice. Pe lângă diagnoză, aceste dispozitive de monitorizare vor oferi o gamă largă de recomandări, remedii și chiar intervenții”.

El a prezis că aceste device-uri vor face ca durata medie de viață să crească la peste 100 de ani până în 2020. Din nefericire, nu am ajuns acolo. Și ne-am dori măcar un dispozitiv care să ne testeze mai repede și mai ieftin de prezența noului coronavirus.

Casele vor zbura și se vor putea reloca

casa zburatoare
Foto: hdw7.com

În 1966, Arthur C. Clarke, futurolog și autor al romanului Odiseea spațială 2001, a spus că „Până în anul 2020, casele vor putea zbura”. Și nu doar atât, ci își vor putea schimba locația după bunul plac al proprietarului: la munte sau la mare. „Va veni vremea când comunități uriașe vor migra în sudul țării pe timp de iarnă sau se vor reloca atunci când vor simți nevoia să schimbe peisajul”.

Ce ziceți: tragem o fugă cu casa până pe plajă la Mamaia?

Citește și: Tendințe ale modei care astăzi par total ieșite din comun