O bază de bezea, peste care e așezată frișcă în care sunt „aruncate” bucățele de fructe proaspete – kiwi, căpșuni, afine etc. Într-un cuvânt – Pavlova. O prăjitură celebră, care face deliciul multor gurmanzi și care are o poveste aparte.

Și asta în ciuda faptului că nimeni nu știe data exactă la care s-a preparat prima prăjitură Pavlova. Lucrul cert este că numele și rețeta au apărut în urma unui turneu mondial întreprins de prim-balerina și coregrafa rusoaică Anna Matveyevna Pavlova (1881 – 1931), în anul 1910. Anna Pavlova a fost una dintre cele mai cunoscute balerine ale epocii ei.

În 1911, Pavlova și-a fondat propria companie de balet și, timp de două decenii, ea a susținut spectacole în întreaga lume. Printre țările în care a ajuns s-au numărat Australia și Noua Zeelandă (în 1926 și 1929), fiind extrem de bine primită la Antipozi, unde ziarele au scris despre ea că „nu dansează, ci se înalță ca și cum ar avea aripi”. De aici, mai târziu, s-a spus despre prăjitura Pavlova că e un desert ușor și aerat.

Teorii despre originile prăjiturii Pavlova

pavlova
Foto: AnjelaGr

Există multe teorii legate de originile prăjiturii Pavlova, însă cei ce susțin cel mai tare că Pavlova a fost inventată la ei în țară sunt australienii și neo-zeelandezii. Una dintre teorii sugerează că cheful australian Bert Sachse a inventat acest desert la hotelul Esplanade, din Perth (Australia), în 1935.

O altă teorie susține că prima rețetă de Pavlova a fost publicată în Noua Zeelandă, în anul 1929, în paginile revistei regionale Dairy Farmer’s Annual.

O a treia teorie sugerează că, de fapt, Pavlova nu ar fi fost inventată nici în Australia, nici în Noua Zeelandă ci, de fapt, originile ei se regăsesc în rețeta desertului austriac Spanische Windtorte, creat cândva în secolul 19.

În fine, cei mai puțini pretențioși cred că prăjitura Pavlova nu este invenția vreunui geniu gastronom, ci că a evoluat, de-a lungul timpului, din alte rețete mai vechi.

Disputa dintre Australia și Noua Zeelandă

pavlova
Foto: foxys_forest_manufacture

Una peste alta, e de notorietate faptul că Australia și Noua Zeelandă își dispută întâietatea cu privire la prăjitura Pavlova, ambele țări susținând că au fost primele în care a apărut deliciosul desert. Helen Leach, medic la Universitatea Otago, totodată expertă în deserturi, a scris o carte, The Pavlova Story, în care nu lasă loc de discuții, susținând că,până în anul 1940, când ar fi apărut prima rețetă de Pavlova în Australia, în Noua Zeelandă se publicaseră deja nu mai puțin de 21 de rețete ale prăjiturii. Q.e.d.?

Probabil că da, mai ales că și britanicii par să fie de partea Noii Zeelande: în versiunea online a Oxford English Dictionary se menționează că prima rețetă a prăjiturii Pavlova datează din 1927, an în care a apărut în Noua Zeelandă, în cartea David Dainty Dishes, publicată de compania Davis Gelatine. Doar că… în acea versiune, prăjitura era un jeleu colorat. Din fericire pentru neo-zeelandezi, în 1928 și 1929 a apărut și versiunea cu bezea, prin urmare, deși nu suntem 100% convinși, când savurăm o prăjitură Pavlova, ar trebui ca gândul să ne poarte la o frumoasă balerină care dansează printre case de hobbiți.

Citește și: 10 dintre cele mai frumoase restaurante ale lumii