Dacă îți dorești o imagine nouă sau dacă vrei să-ți schimbi un pic imaginea locuinței, ai putea să te gândești la utilizarea culorilor alb și negru.

Folosirea albului și negrului în decorarea locuinței poate avea un rezultat incredibil de interesant. Există o regulă a amenajării interioare care spune că „orice cameră poate beneficia de un strop de negru”. Acest lucru s-ar putea să pară ciudat, mai ales dacă ai camere în culori pastelate. Dar… gândește-te un pic!

Folosirea negrului adaugă un punct focal coloristic, care conferă o imagine un pic mai sofisticată. Negrul din accesorii, obiecte de iluminat, obiecte mici sau chiar piese de mobilier, captează privirile și accentuează orice schemă decorativă. Negrul în sine este izbitor.

Dar adevăratul „dramatism” apare când negrul e utilizat împreună cu albul. Un decor alb-negru transformă orice încăpere într-una sofisticată, curată, proaspătă și elegantă. Alb și negru e combinația de culori perfectă pentru orice stil decorativ. Interioarele contemporane combină albul și negrul cu metalul elegant. Printre multe altele, decorațiunile în stil francez country, utilizează această combinație de culori.

În cazul în care ai rețineri în a utiliza doar albul și negrul, poți adăuga diversitate, plusând cu galben, roz, cărămiziu, roșu sau mov. Dar predominanța albului și negrului păstrează efectul elegant. Iată câteva ponturi pentru decorarea locuinței în alb și negru:

Pereți cu model

living alb negru
Foto: homedit.com

Dacă vorbim despre așezarea albului și negrului pe pereți, opțiunile sunt infinite. Poți încerca, de pildă, un tapet (o folie auto-colantă) cu model alb-negru, într-un design geometric, pentru a crea un perete de accent. Un tapet similar poate fi utilizat într-o baie mică sau într-o încăpere ce funcționează pe post de birou. Acest gen de tapet nu are nevoie de apă și adeziv și nu lasă urme când este înlăturat.

Lucrează cu griuri

griuri
Foto: shopee.com.my

În mod natural, albul și negrul „lucrează” foarte bine împreună cu griul, prin urmare poți gândi în straturi. Începe de la o încăpere gri și adaugă alb și negru, precum și straturi diverse de gri. De exemplu, încearcă o canapea de culoare gri închis, un covor moale și alb și o măsuță de cafea neagră. Adaugă perne alb-negru și un taburet negru. Straturile de alb, negru și gri vor da încăperii impresia de adâncime.

Pereți negri

living alb negru
Foto: homedit.com

Una dintre tendințelor ultimilor ani este vopsirea unor pereți în negru. Dacă vrei să încerci vopseaua neagră în propria locuință, dar ai rezerve, începe prin a zugrăvi în negru un perete de accent. Apoi folosește obiecte de artă de culoare albă și rame albe pentru a complementa negrul. O baie mică, zugrăvită în negru, cu o chiuvetă albă cu garnituri aurii arată elegant și clasic. În bucătărie, în dormitorul copiilor sau într-o cameră de joacă, poți vopsi un perete negru, care să fie folosit ca tablă pe care să se scrie cu creta.

Negru pe podele

Podelele alb cu negru adaugă un strop de personalitate și accent oricărei încăperi. În cazul în care trebuie să (re)faci podelele, gresia în combinație de alb cu negru funcționează bine în băi și bucătării. În living poți arunca pe jos un covor în model alb cu negru.

Artă în alb-negru

arta alb negru
Foto: amazon.com

O altă modalitate de a adăuga culorile alb și negru în decorul locuinței este să pui pe pereți obiecte de artă în aceste culori. Agață-le, de pildă, pe pereți colorați, pentru a le conferi un update stilistic elegant. Folosește vaze albe sau negre pentru flori. Sau montează obiecte de iluminat în alb și negru.

Accente în bucătărie

bucatarie alb negru
Foto: thewowstyle.com

Faianța albă este alegerea clasică și perenă în bucătărie, dar îi poți adăuga un strop de negru prin montarea unor piese mai înguste, de accent, care vor crea o imagine surprinzătoare. De asemenea poți folosi niște folii autocolante negre, de tip peel-and-stick, ușor de aplicat și ușor de scos, după dorință. Acestea sunt rezistente la apă, se curăță ușor și se pot pune pe orice suprafață.

Mobilă asortată

mobila alb negru
Foto: thewowstyle.com

Albul și negrul se potrivesc bine cu lemnul și metalul, prin urmare poți încerca o combinație de scaune albe și negre pentru masa din bucătărie. Sau poți opta pentru o canapea albă, asortată unei perechi de fotolii negre, în jurul unei măsuțe de cafea aurii.

În dormitor

dormitor alb negru
Foto: thewowstyle.com

Pentru dormitor nu e nevoie să zugrăvești pereții în alb și negru. Caută, în schimb, așternuturi de pat în aceste două culori și „aruncă” perne similare în pat. Adaugă un fotoliu negru sau o bancă pentru a completa decorul, ce poate fi copiat, la o adică, și în camera copiilor.

Pe terasă

Dacă stai la casă, nu e musai ca albul și negrul să se regăsească doar la interior, cu ele pot decora și zona de dining din exterior, de exemplu, pe o terasă. Unde poți avea o față de masă în carouri alb-negre, ghirlande de lumini cu fire albe, felinare alb-negre, ghiveciuri albe și covorașe în dungi alb-negre.

Citește și: Tendințe în designul interior pentru 2021