Aceste foarte cunoscute podgorii europene oferă peisaje extraordinare, se află în locuri cu o istorie fascinantă și oferă unele dintre cele mai bune vinuri din lume. Ce altceva și-ar mai putea dori un iubitor al vinului și un călător pasionat? Iată 6 podgorii europene care ar trebui vizitate măcar o dată-n viață:

Toscana (Italia)

toscana
La țară, în Toscana / Foto: Maudib

Celebra Chianti, din Toscana, este una dintre cele mai frumoase regiuni europene. Oferă peisaje unice, cu dealuri verzi și line, acoperite cu podgorii și măslini și populate cu mici sate de piatră. Toscana este și locul în care se găsesc celebrele regiuni cu vinuri Brunello di Montalcino si Vino Nobile di Montelpuciano.

Toscana înglobeaza cam tot ceea ce iubesc vizitatorii Italiei. Florența adăpostește cele mai cunoscute opere renascentiste, între care David al lui Michelangelo și Nașterea Venerei a lui Botticeli, ambele aflate în galeria Uffizi. Orașele Lucca și Siena sunt emblematice pentru stilul italian, oferă restaurante cu mâncare rafinată și o elegantă arhitectură în interiorul fortărețelor sofisticate. Turnul înclinat din Pisa, Domul și Basilica sunt bijuterii arhitectonice  reprezentative, recunoscute de oricine.

Și totuși, adevăratul farmec al Toscanei se află în zonele rurale. Explorarea dealurilor doldora cu podgorii, pe care se lăfăie orășele medievale, este o experiență pe care nu ai cum să o uiți, mai ales dacă o asortezi la un renumit vin toscan.

Ce vin să încerci: Stefano di Biasi Chianti Classico (2014) – ia o înghițitură și te vei trezi direct într-o magică seară toscană. Vinul are un buchet special, cu arome de cireșe.

Rioja (Spania)

rioja
San Vicente de Sonsierra, în La Rioja / Foto: Alberto Loyo

Vinurile din Rioja sunt la fel de bune pe măsura trecerii timpului precum cele din Bordeaux și Burgundia, deși, comparativ, sunt subestimate. Tempranillo este strugurele de bază al regiunii Rioja, majoritatea vinurilor fiind amestecate și cu mici cantități de struguri Garnache, Graciano si Mazuelo.

Regiunea Rioja este la fel de subestimată. Înghesuită în jurul văii râului Ebro, a rămas în mare parte neatinsă de cavalcadele turistice. Dar dacă o vizitezi, vei avea parte de mozaicul format din orașele medievale, nesfârșitele podgorii, măslini și un cer albastru, incredibil de frumos.

Regiunea e împărțită în trei zone, fiecare cu propria sa personalitate. Rioja Alta este locul în care vei găsi cele mai vechi podgorii, dar și orașul Haro, faimos pentru un festival al vinului. Rioja Alavesa face parte din Țara Bascilor, iar satele Laguardia și Samaniego nu trebuie ratate. Rioja Baja se află în sud-est și este o regiune vastă, aridă, în care se găsesc cele mai mari urme de dinozauri din Europa.

Ce vin să încerci: Carlos Rodriguez Morum Rioja Temprenilla (2016). Carlos Rodriguez e un producător cunoscut, care face vinuri excelente în regiunea Rioja. Rioja Temprenilla e un vin tânăr, fructat și proaspăt, având un gust asemănător cu cel al căpșunilor cu frișcă.

Languedoc (Franța)

languedoc
Roussilon, în regiunea Languedoc / Foto: Paul Palau Banyuls

Languedoc-Roussilon (deseori numită, simplu, Languedoc) este o regiune istorică pe coasta de sud a Franței, responsabilă pentru mai mult de o treime din producția totală de vin a acestei țări. Vârful sezonului (din mai până în august) este foarte secetos, majoritatea ploilor anuale căzând în timpul iernii. În Languedoc, zona de câmpie este cea mai călduroasă și aridă din Franța. Totodată, aceasta este și una dintre cele mai variate regiuni ale țării, din punct de vedere al reliefului. Se întinde de la coasta mediteraneană până la munții Pirinei în sudul Parcului Național Cevennes, este un teritoriu cu plaje, munți și zone rurale liniștite. Iar peste tot există amintiri legate de agitata istorie a regiunii.

Pe coastă ai parte de plaje întinse și orașe interesante, precum Montpellier, cu centrul său medieval bine conservat, și Nimes, faimos pentru ruinele romane. Apeductul Pont Du Gard este una dintre cele mai spectaculoase reușite inginerești romane care încă stă în picioare după atâtea secole. Partea continentală se laudă cu interiorul orașului fortareață Carcassonne, castelele Cathar de Queribus și Peyrepertuse. În nord, munții sălbatici au păduri, peșteri și defileuri, cel mai frumos dintre acestea fiind defileul Tarn.

Ce vin să încerci: Benjamin Darnault Minervois (2016) – un clasic foarte băubil, un campion între vinurile oricum foarte apreciate din zona Minervois, cunoscută pentru vinurile roșii.

Rhineland Pfalz (Germania)

Rhineland Pfalz
Villa Ludwigshoehe în Rheinland-Pfalz / Foto: donstock

Rhineland Pfalz este a doua cea mai mare regiune a vinului din Germania (în funcție de aria cultivată), situată în partea central sud-vestică a țării. Are peisaje idilice, cu râuri care străbat munții. În pirvința strugurilor, soiul Pinot Gris crește în regiunea Pfalz de ceva vreme, fiind „regele” podgoriilor de zici.

Ascunsă printre granițele Franței, Belgiei și Luxemburgului, Rhineland Pfalz e renumită pentru frumusețea sa aspră. Cuibărită în Valea Rinului și a râului Moselle, a devenit o alegere populară pentru călătorii și bicicliști germani și internationali.

Defileul Rinului, mai exact porțiunea de 65 de km dintre Koblenz și Bingen, este locul perfect  pentru a începe explorarea zonei. Alpiniștii se vor îndrepta către Westerwald și vor încerca traseul lung Westerwald-Steig. Koblenz, situat la confluența Rinului cu râul Moselle, este locul în care se află numeroase biserici și muzee și în care anual are loc un impresionant spectacol de artificii. Pe de altă parte, în Worms se desfășoară Backfischfes, un festival anual de eonologie.

Ce vin să încerci: Stepp Pinot Gris (2015). Un vin special, cu arome bogate de fructe coapte – mere, pepene galben și pere, cu o textură bogată și proaspătă.

Valea Loirei (Franța)

sancerre
Podgoriile din Sancere / Foto: quisait

Valea Loirei se află în mijlocul fluviului Loire, în partea central-nordică a Franței, fiind supranumită „Grădina Franței”, datorită abundenței de podgorii, culturi de orhidee și culturi de sparanghel care conturează malurile neamenajate ale fluviului. Clima este favorabilă în mare parte din an, fluviul delimitând climatul nordic de cel sudic. Verile sunt calde, dar influențele atlantice moderează temperatura.

Marcând limita dintre nord și sud și aflându-se la scurtă distanță de Paris, Valea Loirei a avut dintotdeauna o importanță strategică. Familiile regale franceze își construiau aici case și castele. Sute de castele si palate se află pe marginea râului, și, de asemenea, pe culmile colinelor de calcar.

Orașe precum Orleans și Tours au evoluat și au prosperat odată cu prosperitatea întregii văi. Cel mai bun mod de a explora valea și nenumăratele sale locuri fantastice e cu bicicleta. Loire à Vélo este o rută pentru bicicliști care se întinde pe 800 de km de la Nevers, în centrul Franței, până la estuarul Loirei. Castelele pe bicicletă este un alt traseu, care parcurge pădurile din Blois, Chaumont și Chambord. Mai sunt și alte rute pentru bicicliști de-a lungul afluenților Loirei, inclusiv Indre, Cher și Vienne. După cum era de așteptat, podgoriile sunt foarte aproape, iar în orășelele ale căror principale atracții turistice sunt renumitele castele, ai la tot pasul posibilitatea de a participa la degustări de vinuri admirabile.

Ce vin să bei: Villebois Loire Sauvignon Blanc (2016). Un tribut adus regiunii, cu o explozie de arome fructate, în care la loc de cinste stau merele și agrișele.

Douro (Portugalia)

douro
Frumosul peisaj viticol al Văii Douro / Foto: Simon Dannhauer

Douro este o regiune situată în estul fluviului cu același nume, având în prim-plan orașul Porto. Regiunea este adăpostită în spatele munților de curenții Atlanticului și are un climat mediteranean. Deși Douro este asociată în principal cu producția vinului de porto, aici se produce și vin de masă.

Fluviul este piesa de rezistență a regiunii, acesta croindu-și drum prin vale și oferind peisaje spectaculoase. Călătoria până aici reprezintă doar jumătate din distracție. Croazierele fluviale și opririle în satele pitorești oferă oportunitatea de a vedea obiectivele turistice locale și de a lua contact cu locuitorii zonei. Pentru a trăi o adevărată aventură, încearcă vechiul tren ce pleacă din stația Sao Bento, din satul Pinhao, aceasta fiind decorată, pitoresc, cu plăci vechi de faianță, frumos pictate și dedicate culturii vinului.

Dar nu totul este despre vin în Valea Douro. În această regiune se află și Lamego, unul dintre cele mai frumoase orașe din nordul Portugaliei, precum și Valea Coa cu parcul ei arheologic, un sit paleolitic în aer liber, cunoscut pentru arta preistorică de pe stâncile aferente. În final, la granița fluviului cu Spania, vei găsi Parcul Natural Douro, un loc popular pentru alpinism și drumeții de-a lungul stâncilor zvelte.

Ce vin să bei: Oscar’s White (2016). Un vin alb, care debordează de aromele bogate și intense de lămâie și pere coapte.

Citeșe și: Cele mai frumoase călătorii cu trenul pe care ai putea să le încerci anul acesta