Anul trecut, lista plantelor de apartament „la modă” a fost populată cu nume precum aglaonemas, monsteras, philodendron, pothos și alte plante cu aroizi, datorită culorilor foliajului, a formelor și a simplității în îngrijirea lor. În 2021, plantele de apartament continuă „ofensiva” – din ce în ce mai mulți oameni încep să le iubească și să le achiziționeze, motiv pentru care, evident, unele dintre acestea au căutare tot mai mare.

Așadar, ce plante de apartament sunt în trend pentru 2021? Specialiștii spun că în acest an sunt la modă plantele cu frunze mari, precum filodendronii și alocasia, la care se adaugă plantele agățătoare, precum Linear Hoya și Lanțul inimilor. Dar, să trecem în revistă cinci dintre cele mai căutate plante de apartament în 2021:

Planta șarpe cu clopoței (Calathea lancifolia)

rattlesnake plant
Foto: Crystal Bolin Photography

Având un foliaj cu model și cu frunzele ce formează un rând pe partea inferioară a tijei de culoare mov închis, „șarpele cu clopoței” al plantelor este una dintre cele mai în trend plante pentru 2021.

Și una dintre cele mai frumoase, grație frunzelor curelate și pestrițe. De altfel, numele plantei provine de la aspectul frunzelor, al căror model amintește de coada unui șarpe cu clopoței. Calathea lancifolia este o foarte bună plantă pentru „începători”, ea având capacitatea de a-ți „comunica” ceea ce îi trebuie. În momentul în care frunzele încep să-i atârne, trebuie să-i oferi apă filtrată, cu care să i le inunzi. Apa decalcifiată e obligatorie pentru această plantă, „șarpele cu clopoței” fiind sensibilă la apa cu conținut ridicat de clor, care îi va afecta frunzele ce vor deveni maronii pe margini.

Pentru a avea apă „curată”, pontul este să umpli o oală cu apă de la robinet și să o lași peste noapte. În acest fel clorul se va evapora, iar apa va deveni bună pentru a uda o Calathea lancifolia.

Palmierul doamnei (Rhapis Palm)

Rhapis Palm
Foto: FeelPic

O altă plantă pe care specialiștii o includ pe lista cu favorite pentru 2021 este Palmierul doamnei, care are un mare succes la vânzări încă din toamna anului 2020. Oamenii adoră plantele mari, care se constituie într-un punct de atracție evident în orice încăpere. Iar Palmierul doamnei se încadrează perfect în această definiție. În plus, în condițiile lucrului de acasă, această plantă se poate constitui într-un fundal excelent pentru conversațiile și întâlnirile de pe Zoom sau Teams.

Palmierul doamnei este originară din China, având nevoie de o îngrijire relativ ușoară, câtă vreme îi asiguri lumină solară indirectă. Precum multe dintre speciile de palmieri, planta preferă umiditatea și umezeala, iar dacă are parte de irigări ocazionale și aer uscat, frunzele plantei vor deveni maro.

Begonia pătată (Begonia Maculata)

Begonia Maculata
Foto: cerro_photography

În 2021 frunzișul extravagant al plantelor este cel care domină scena, iar unele dintre exemplele cele mai concludente în acest sens sunt Begonia regală și Begonia pătată.

Dacă begoniile regale sunt relativ ușor de găsit în centrele care comercializează plante, Begonia pătată e mai degrabă un premiu pentru iubitorii de plante de apartament. Această plantă e caracterizată prin frunzele cu pete argintii și cu spatele roșu, care îi conferă o imagine încântătoare, făcând-o cu adevărat unică. În general, begoniile sunt ușor de întreținut. Le place lumina solară indirectă, solul bine aerat, care se usucă un pic între irigări și temperaturile moderate.

Urechea elefantului (Alocasia Calidora)

urechea elefantului
Foto: Carolina Podd

Urechea elefantului poate deveni vedeta plantelor din orice apartament. Este o plantă ce are „vedetismul” în ADN, datorită frunzelor mari și a greutății. Originară din Africa, Urechea elefantului e ușor de îngrijit câtă vreme îi asiguri lumină din plin, dar indirectă. O caracteristică importantă a plantei o reprezintă venele verzi, luminoase, de pe partea superioară și venele galben-mov-verzi din partea inferioară, care-i dau un aspect și o culoare neobișnuite.

Planta poate atinge înălțimea de 25 cm, devenind astfel un punct de interes vizual pentru orice încăpere. În același timp, Urechea elefantului e o plantă foarte… instagramabilă.

Planta argintie Scindapsus Trebie

Scindapsus-Trebie
Foto: anaturalcuriosity.org

O plantă relativ greu de găsit, care este foarte „vânată” de către colecționari, dar care are toate șansele ca în 2021 să se regăsească în lumina reflectoarelor.

Cu un aspect ce se apropie de pothos, filodendron și monstera, Scindapsus Trebie are o creștere lentă și curgătoare, fiind o plantă ce se caracterizează prin frunzele argintii, în formă de inimă. Se întreține foarte ușor, se adaptează la condiții variate de luminozitate și poate fi abordată foarte bine și de către începătorii într-ale horticulturii.

Citește și: Cum să îngrijești plantele în sezonul rece