Fie că se află în Mexic sau în Grecia, plajele ascunse ale lumii au două lucruri în comun: solitudinea și izolarea. În rest, fiecare plajă este cât se poate de diferită de „suratele” sale: peisajul înconjurător, clima și ușurința accesului variază de la un loc la altul. Toate continentele dețin versiuni proprii ale acestor plaje unice, atrăgând deopotrivă căutătorii de aventură, persoanele romantice și iubitorii soarelui care doresc să se bucure de frumusețea neexplorată.

În timp ce unele dintre aceste plaje superbe se află fie în stațiuni turistice liniștite, fie la o oră distanță de metropolele animate, majoritatea sunt situate departe de cărările bătătorite. Deși vorbim despre locuri mai greu accesibile, în mod cert serenitatea acestor destinații merită fiecare picătură de energie consumată pentru a le accesa.

Plaja iubirii, Mexic

Marietta
Foto: ferrantraite

Una dintre cele mai neobișnuite plaje din lume stă ascunsă, la propriu, pe Insulele Las Marietas, din pitorescul golf Banderas. Această plajă micuță s-a format acum câteva mii de ani, în urma unor activități vulcanice. Playa de Amor – așa cum se numește de fapt – se află ascunsă sub un „inel” natural spectaculos, alcătuit din pereți stâncoși înalți. Evident, tocmai această poziționare unică este cea care i-a oferit celebritate acestei plaje – mii de turiști o vizitează anual, în ciuda eforturilor depuse pentru a ajunge la ea.

Plaja Trancoso, Brazilia

Trancoso
Foto: Cristian Lourenco

Trancoso este un mic sat de pescari, situat în orașul Porto Seguro, din însorita Brazilie. În ultimii ani, această locație a devenit destinația preferată a vedetelor care caută o evadare privată pe plajele sale liniștite. Nu-ți face speranțe că vei găsi aici clasicele buticuri de suveniruri sau restaurante de cinci stele la fiecare pas. Litoralul din Trancoso este relativ neatins, iar luxul stațiunilor de top este înlocuit de mici baruri locale, cafenele boeme și magazine care oferă strictul necesar.

Plaja Glossa, Grecia

Glossa beach
Foto: kalamatamediterraneanvillas.gr

La sud-vest de Peloponez, mai exact în Messenia, se află frumoasa Glossa Beach – o plajă ferită de vânt, situată la poalele unor stânci înalte, acoperite cu tufișuri bogate. Micuța plajă are o formă triunghiulară și este acoperită cu nisip alb fin, care se contopește la mal cu apa azurie. Se poate ajunge aici doar pe mare, deoarece peretele stâncos care înconjoară plaja exclude complet accesul de pe continent.

Breivika, Insula Vaeroy, Norvegia

Breivika
Foto: adventurous-travels.com

Insula Vaeroy, din Norvegia, este cunoscută în toată lumea pentru forma sa unică, dar și pentru evenimentele meteorologice care au loc aici (ceață deasă, vânturi puternice etc.). Vaeroy este o insulă foarte retrasă, motiv pentru care nu are la fel de mulți vizitatori ca celelalte insule din arhipelagul Lofoten. Amplasată pe malul de est al insulei se află frumoasa plajă Breivika – o plajă cu nisip alb, al cărei fundal spectaculos sunt stâncile masive care dispar adesea în spatele norilor. Toate aceste aspecte geografice formează locul perfect în care apa (uneori) turcoaz a Oceanului Arctic să „strălucească”. Totuși, nu-ți pregăti bagajul obișnuit de plajă! Fiind situată în Cercul Arctic, Breivika nu oferă temperaturile necesare unui bronz obișnuit pe șezlong. Totuși, te poți bucura de razele soarelui în tricou și pantaloni scurți, dacă nimerești perioada cea mai caldă de aici.

Praia Do Penedo, Portugalia

Praia do Penedo
Foto: itinari.com

Plaja Praia do Penedoeste și ea înconjurată de stânci abrupte, acoperite de vegetație deasă, specifică zonei. Oricât de departe ai privi în jur, nu vei zări nicio clădire, deci poți fi 100% sigur că ai parte numai de solitudine și liniște. Această plajă este formată din pietricele mărunte, câteva formațiuni stâncoase și o întindere de nisip relativ mare. Principalii vizitatori ai zonei sunt câțiva pescari și surferii care se bucură de valurile oceanului.

Nu se ajunge greu decât aparent: trebuie urmat un drum lejer, dar puțin cunoscut, aspect care face din Praia do Penedo o destinație perfectă pentru o escapadă relaxantă. Dacă privești de pe plajă spre nord-vest se poate zări insula Pedra da Agulha, o priveliște frumoasă, care acompaniază perfect liniștea generală a zonei.

Playa de Cuevas del Mar, Spania

Cuevas del Mar
Foto: Bepsimage

Fermecătoarea plajă Cuevas del Mar, situată în partea de est a regiunii Asturia, este una dintre cele mai frumoase și liniștite plaje ale Spaniei. Numele său poate fi tradus drept „peșterile marine”, denumire care îi reflectă în totalitate particularitatea – stâncile cu arcade și peșteri din zonă formează o priveliște naturală unică. Accesul la această plajă se face prin una dintre aceste arcade, a cărei locație o cunosc localnicii. Așadar, pune-ți în bagaj și o mică atenție pentru ei, în semn de mulțumire și recunoștință.

Plaja roz, Bonaire

Pink Beach Bonaire
Foto: garytog

Lăsând în urmă clasicul nisip alb, ne mutăm către ceva aparte: plajele din Bonaire sunt acoperite cu bucățele minuscule din cochiliile foraminiferelor – milioane de creaturi marine microscopice, a căror culoare este un roz strălucitor. Acest aspect unic al plajei a fost cel care i-a oferit și numele de Pink Beach (Plaja Roz). Dacă ți-ai dorit vreodată să faci snorkeling sau scuba diving, Pink Beach este destinația de vacanță pe care o cauți! Deși plaja în sine este relativ îngustă, este un loc perfect pentru a servi un picnic copios, iar priveliștea din jur este fix doza de frumos de care ai nevoie. Apele turcoaz ale Mării Caraibelor formează un contrast perfect cu rozul plajei, oferindu-ți împreună locul perfect pentru cele mai frumoase poze de vacanță.

Plaja Panther, California, SUA

Panther Beach
Foto: mtilghma

”Plaja Panterei” este situată la aproximativ 16 kilometri nord de Santa Cruz, iar singura modalitate de a ajunge aici este să intri pe Autostrada 1, să îți parchezi mașina undeva pe marginea sa și să urmezi poteca îngustă și abruptă care coboară până la malul oceanului. Fiind o plajă tipică Californiei, sălbatica Panther Beach le are pe toate: valuri agitate care se sparg furioase la mal, nisipuri albe fine, temperaturi ridicate și stânci în care apa a săpat cele mai frumoase arcade naturale. Așadar, dacă ai în plan să-ți urmezi visul american pe o plajă retrasă din nordul Californiei, tocmai ai aflat care ar fi destinația perfectă.

Citește și: 7 plaje cu nisip negru care redefinesc Paradisul