Brabant, provincia din sudul Țărilor de Jos, este una dintre destinațiile cu cea mai rapidă dezvoltare din Olanda. Caracterul său autentic, ospitalitatea deja renumită și o selecție unică de atracții turistice fac din Brabant o țintă de vacanță populară atât pentru turiștii olandezi cât și pentru cei din afara țării. Brabant este locul de naștere al celebrului pictor Van Gogh, lucru care ar putea părea suficient de „magnetic” pentru a include zona într-un itinerariu de top, dar, designul olandez, parcurile tematice și evenimentele ce au loc în întreaga regiune atrag o și mai mare atenție din partea turiștilor de pretutindeni.

Moștenirea lui Vincent van Gogh din Brabant transformă locul într-unul ideal pentru excursii de o zi sau chiar mai multe. Iată ce nu ar trebui să ratezi dacă ajungi în Brabant, regiunea olandeză marcată de spiritul lui Van Gogh:

Navighează pe canalele din ‘s-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch
Catedrala St Jan din ‘s-Hertogenbosch / Foto: Lya Cattel

O plimbare cu barca pe Bosch Binnendieze este o experiență frumoasă. Practic, navighezi pe sub case și poduri istorice într-o adevărată expediție de explorare a centrului acestui oraș cu nume complicat. Pe barcă va fi o liniște desăvârșită, dar în cazul în care vei coborî de pe ea (și, cu siguranță, o vei face), nu uita ca în ‘s-Hertogenbosch să vizitezi locuri interesante precum Muzeul Noordbrabants, superba Catedrală Sfântul Ioan sau unul dintre numeroasele restaurante de top.

Joacă-te cu imaginația și leagănă-te printre nori, în Eindhoven

Glow Eindhoven
Festivalul Glow Eindhoven / Foto: visitbrabant.com

Proiecții interactive pe podea, obiecte luminoase suprarealiste și pereți de oglinzi digitale. Imagination Experience îți permite să pășești într-o lume fantastică, plină de lumină, interacțiune și culoare. Unde altundeva decât în Eindhoven, orașul tehnologiei, al cunoașterii și al designului. O experiență recomandabilă pentru toate vârstele, care trebuie completată cu restaurantul Dinner in Motion, din vecinătate, unde ai parte de alte spectacole vizuale, grație faptului că se rotește 360 de grade.

Altă sugestie este aceea că, dacă ajungi în noiembrie, Eindhoven se dedică timp de o săptămână festivalului de artă a luminii GLOW. Orașul se transformă într-un mare muzeu în aer liber, cu frumoase expoziții de artă luminoasă realizate de artiști internaționali. Ediția din 2023 va avea loc între 11 și 18 noiembrie.

Lumea misterioasă din Breda

holy moly breda
Holy Moly, în Breda / Foto: kairos.events

Ești gata să pășești în lumea misterioasă a lui Holy Moly? Poți lua masa într-un mod unic, având parte de un spectacol extraordinar în acest teatru vechi. Vei face o călătorie înapoi în timp prin 17 spații neobișnuite, bucurându-te de o experiență culinară unică într-o căsuță din copac sau într-un cuib de pasăre. Asistă la un spectacol în clubul de comedie sau dansează toată noaptea într-un club.

Breda este un oraș al contrastelor, fiind foarte recomandat pentru un weekend de vacanță. Pe lângă numeroasele sale puncte de atracție și obiective turistice, poți face un tur al galeriei Blind Walls, una care povestește istoria orașului.

Distrează-te într-un parc tematic încântător

Efteling
Parcul de distracții Efteling / Foto: visitbrabant.com

Parcul tematic The Efteling oferă o experiență uimitoare pentru tineri și vârstnici deopotrivă, pe tot parcursul anului. De la pădurea de basm la Raveleijn, de la Baron 1898 la spectacolul de lumini Aquanura, în Efteling nu te poți plictisi. O lume de basm plină de lumini strălucitoare, distracție pe gheață și focuri de tabără. Vrei să rămâi peste noapte? O poți face la parcul de vacanță Bosrijk, la hotelul Efteling sau la parcul de vacanță Loonsche Land.

Oudenbosch, o Romă în miniatură

Oudenbosch
Oudenbosch / Foto: visitbrabant.com

Roma? Nu, aici este Brabantul de Nord! Bazilica Sfintelor Agatha și Barbara se află în Oudenbosch și, în mare parte, este o copie a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. Bazilica este deschisă pentru vizitatori, și poți face un tur ghidat. O scară mică te va duce la etaj pentru a admira de aproape frumoasele picturi din cupolă.

Există însă mai multe locuri speciale de descoperit în Oudenbosch. Vizitează Grădina Botanică Arboretum Oudenbosch iar completarea cu „satul lui Van Gogh” Etten-Leur (15 minute) sau Breda (20 de minute) este garanția pentru o zi minunată și variată.

Fă o plimbare cu bicicleta pe pista Van Gogh-Roosegaarde

Van Gogh-Roosegaarde
Pista Van Gogh-Roosegaarde / Foto: vangoghbrabant.com

Van Gogh-Roosegaarde este cea mai inovatoare și cea mai… artistică pistă de biciclete din Olanda, ea făcând legătura între Eindhoven și Nuenen. Pista de 600 de metri de lungime te ghidează pe întuneric datorită miilor de pietre care emit lumină, inspirate de pictura „Noaptea înstelată”, a celebrului pictor. O experiență cu adevărat uimitoare.

Pista de biciclete Van Gogh-Roosegaarde face parte din ruta ciclistă Van Gogh, ce include zece trasee unice care te conduc de-a lungul comunităților din Brabant care au o legătură specială cu Van Gogh. Dacă preferi să faci drumeții, alege Plimbarea Van Gogh, care te poartă prin splendidul peisaj rural, de-a lungul celor mai frumoase locuri de patrimoniu Van Gogh din Neunen.

Citește și: Cele mai frumoase orașe cu canale