Ai mers vreodată atât de departe cu imaginația încât să-ți creezi în propria minte un loc al tău, un palat aflat în mijlocul unei grădini, populat cu tot felul de creaturi, de la elefanți, crocodili și pelicani la giganți, zâne și figuri mitologice? Poate că da. Dar nu te-ai fi gândit niciodată să pui așa ceva în practică.

Palatul Ideal din Hauterives
Foto: Metafilter

Ei bine, a existat cândva un om care a făcut-o. Se numea Ferdinand Cheval și era factor poștal în Hauterives, o micuță localitate din Franța. Povestea lui, absolut incredibilă, a inspirat inclusiv producția unui film – The Ideal Palace (în original, L’incroyable histoire du facteur Cheval), lansat în anul 2018. Partea cea mai interesantă vine, însă, când aflăm din ce era făcut palatul lui Cheval: din pietre de râu, adunate în decursul a 33 de ani.

Palatul Ideal din Hauterives

Cheval, un poștaș care a avut un vis

Ferdinand Cheval (1836-1924) a fost bărbat născut într-o familie modestă, care la vârsta de 13 ani a lăsat școala pentru a deveni ajutor de brutar. În cele din urmă avea să ajungă poștaș. Și, la 43 de ani, să înceapă să-și transforme visul în realitate. „Am avut un vis în care construiam un palat, un castel sau un fel de peșteră, nu rețin exact ce. Nu am spus nimănui despre acest vis, de teama de a nu fi ridiculizat și de a mă simți eu însumi ridicol. 15 ani mai târziu, când aproape uitasem de visul meu, acesta mi-a reapărut brusc în memorie. Mergeam foarte repede și m-am împiedicat de ceva. Am vrut să văd care a fost cauza și am realizat că era o piatră de dimensiuni ciudate. Am pus-o în buzunar, ca s-o admir mai târziu.

A doua zi, m-am întors în același loc și am văzut că era plin de pietre de râu, unele mult mai frumoase. Am adunat mai multe la un loc și rezultatul m-a încântat. Mi-am spus că natura și-ar dori să fac o sculptură din aceste pietre. Și mi-am promis să execut dorința ei și să concep arhitectura”.

33 de ani de muncă

Palatul Ideal din Hauterives
Ferdinand Cheval, cărând pietre cu roaba pentru viitorul său palat

De-a lungul următorilor 33 de ani, Cheval a adunat pietre în timpul drumurilor sale cotidiene, apoi a construit din acestea Palatul Ideal. Primii 20 de ani i-a dedicat construcției zidurilor exterioare. La început, căra pietricelele în buzunare, apoi și-a luat un coș, mai târziu o roabă. Adesea, lucra noaptea, la lumina unei lămpi cu ulei.

Rezultatul a fost uimitor. Palatul, terminat în anul 1912, e un amestec de stiluri și inspirații diverse, de la creștinism la hinduism. Desigur, estetica lui e discutabilă, palatul putând fi încadrat mai degrabă la capitolul de artă naivă, dar povestea și modul în care l-a realizat sunt fascinante. Cheval a făcut liantul pietrelor din calcar, mortar și ciment, iar dorința lui a fost să fie înmormântat în propriul său palat.

Palatul Ideal din Hauterives

Din păcate, pentru el, acest lucru era ilegal în Franța, așa că poștașul a mai alocat opt ani construirii unui mausoleu în cimitirul din hauterives. Cheval a trecut în neființă în august 1924, la un an după ce terminase construcția mausoleului. În care, de altfel, avea să fie îngropat. El avea să noteze în jurnalul său: „După ce am terminat palatul visurilor mele, la vârsta de 77 de ani și după 33 de ani de muncă intensă, am găsit suficientă energie pentru a-mi construi și propriul mormânt în cimitirul parohial, muncind încă 8 ani. Am fost norocos că am avut parte de o sănătate bună și că am terminat Mormântul tăcerii și odihnei veșnice, la 86 de ani”.

mausoleu cheval
Mausoleul în care a fost înmormântat Cheval

Opera lui Cheval nu a trecut neobservată în anii care au urmat terminării construcției. Andre Breton și Pablo Picasso i-au omagiat palatul. Anais Nin a amintit despre acesta într-un eseu din anul 1932. Artistul german Max Ernst a creat un colaj cu titlul Poștașul Cheval, în vreme ce Ado Kyrou a realizat un scurt-metraj despre palatul lui Cheval. Tributuri aduse unui poștaș care a avut un vis și care a adunat pietricele toată viața pentru a lăsa în urmă un monument unic.

Palatul Ideal din Hauterives

Palatul din Hauterives se poate vizita zilnic, cu excepția sărbătorilor de iarnă și a perioadei 15-31 ianuarie. Pentru mai multe amănunte, poți intra pe site-ul palatului.

Foto: facteurcheval.com

Citește și: 7 orașe de vis, pe care să le vizitezi pe jos