Poate e doar o impresie, dar unor orașe parcă li se potrivește mai bine iarna decât vara. E drept că, localitățile despre care vei citi în lista de mai jos pot fi vizitate la fel de bine în orice anotimp, însă din anumite puncte de vedere n-ar fi deloc rău să le vezi iarna, deoarece senzația ar fi că în anotimpul rece atmosfera e mai savuroasă iar o eventuală cădere a zăpezii (din ce în ce mai rară în ultimii ani) le face cu atât mai speciale. Hai să vedem câteva orașe europene pe care îți recomandăm să le vizitezi pe timp de iarnă.
Bruges (Belgia)

Bruges iarna reprezintă un adevărat deliciu. Deși începutul lunii decembrie este relativ blând în comparație cu temperaturile din mijlocul iernii, când termometrul se învârte în jurul valorii de îngheț, vizitarea Bruges-ului în orice moment al iernii devine o încântare multisenzorială. Piața de Crăciun este bijuteria care încununează farmecul orașului la sfârșitul lunii noiembrie și în toată luna decembrie, cu aromele de vafe proaspete, ciocolată caldă, vin fiert și cartofi prăjiți acoperiți cu maioneză, care plutesc pe străzile din orașul vechi. Intens decorat de Sărbători, Bruges se transformă într-un pitoresc tărâm al minunilor de iarnă care nu poate decât să te umple de veselie festivă.
Clopotnița Belfort Belfry domină fermecătoarea piață principală Markt, iar ascensiunea de 366 de trepte până în vârf merită orice efort, care va fi răsplătit cu o priveliște încântătoare asupra Flandrei. Vizitele la Biserica Maicii Domnului, pentru a admira celebra sculptură a lui Michelangelo, Madona și Pruncul, și la Bazilica Sfântului Sânge sunt esențiale. Vânătorii de antichități se vor îndrepta spre Place du Grand Sablon, iar The Old Chocolate House este un obiectiv de neratat, ispitind cumpărătorii cu ciocolată caldă delicioasă și vafe fierbinți. Și iubitorii de bere au motive de bucurie – explorarea fabricii de bere și a pivnițelor De Halve Maan, vine după sine cu o memorabilă experiență de degustare.
Tallinn (Estonia)

Tallinn, capitala Estoniei, este ca un oraș de basm în care timpul pare să se fi oprit. Centrul vechi este ghemuit în interiorul unui zid de cetate medieval robust, cu turnuri de observație cu acoperișuri roșii ascuțite, iar străzile pietruite sunt tivite de clădiri vechi, unele pe jumătate acoperite cu lemn, altele pictate în nuanțe pastelate. Piața principală se află alături de vechea primărie, care datează din anul 1404, fiind cea mai veche dintre primăriile statelor baltice. Există magazine care vând cele mai frumoase obiecte de artă și artizanat locale, iar acei gnomi mici cu nasul mare, numiți și tomte sau tonttu, care provin din folclorul nordic, sunt cel mai drăguț suvenir pentru cei de acasă.
Adaugă zăpadă, adaugă cafenele și restaurante cu focuri mari, deschise, care servesc fie vin fiert, fie glöggi, și ciocolată caldă, adaugă un patinoar amplasat lângă un șir de vechi case colorate și oameni îmbrăcați în haine groase, care se bucură pur și simplu de prezența pieței pline de tarabe de Crăciun și vei avea atmosfera perfectă de iarnă.
Helsinki (Finlanda)

Un alt deliciu al iubitorilor de ierni nordice este Helsinki. De ce? Pentru că, doar o sugestie, poți porni explorarea capitalei finlandeze din cafeneaua/restaurantul Kappeli, care este împodobit cu nenumărate lumini strălucitoare ce luminează întreaga Esplanadă în nopțile întunecate de iarnă. O plimbare în jurul vechiului port, o vizită a pieței acoperite, a barăcilor de artă și artizanat de lângă port și apoi întoarcerea pe Esplanada largă, la istoricul Kappeli – pe de o parte cafenea drăguță, pe de altă parte restaurant foarte frumos – care se află acolo ca un decor de Crăciun special, servindu-și oaspeții cu mâncare bună.
Peste toate astea, piața din fața Catedralei din Helsinki, chiar în fața Esplanadei, la câțiva pași de Kappeli, este o altă priveliște minunată, care aduce bile albe în dreptul acestui oraș, cu imensul său brad de Crăciun amplasat în fața catedralei albe.
Cracovia (Polonia)

Polonia pe timp de iarnă poate evoca imagini de frig aspru și arhitectură sumbră. Cu toate acestea, realitatea este adesea mult diferită, în special în Cracovia, oraș situat în sudul Poloniei, la nord de granița cu Slovacia. În Cracovia e frig iarna, fără-ndoială, dar străzile sale sunt adesea îmbrăcate într-o pătură festivă de zăpadă iar cultura vibrantă, atracțiile turistice, bucătăria locală delicioasă și băuturile, sunt absolut magice.
Fostă capitală a Poloniei, Cracovia este un oraș medieval încărcat de istorie. Iarna este o perioadă excelentă pentru o vizita, deoarece turiștii sunt mai puțini, permițând să parcurgi mai rapid locuri superbe precum Wawel, un castel regal construit în secolele XIII și XIV. Vino iarna în Cracovia pentru a face parte dintr-un cadru încântător de basm, cu priveliști spectaculoase asupra râului Vistula. Vizitează târgul de Crăciun care se organizează în Rynek Gówny, sau Piața Mare. Aici, vinul fiert se vinde direct din butoaie de lemn – sau fă câțiva pași până la Plac Nowy, sau Piața Nouă, pentru a intra într-unul dintre numeroasele pub-uri pentru o bere caldă cu suc de zmeură sau ghimbir.
Pentru cei mai aventuroși și pentru cei pasionați de sporturi de iarnă, la o plimbare de 15 minute distanță de Piața Nouă se află patinoarele de la Galeria Krakowska și Parcul Blonia. Închirierea patinelor costă câțiva euro, iar patinoarele sunt absolut fermecătoare pe timp de noapte.
Hamburg (Germania)

Hamburg este un oraș în care, vara, canalele și lacurile sunt pline de bărci, iar parcurile sunt doldora de „picnicari”, imagini fermecătoare care fac trecerea de la vremea „murdară”, adică ploaia care domină primăvara și toamna. Dar în timpul iernii, există de obicei o pauză de ploaie, atunci când aceasta se transformă în zăpadă. Iar dacă se face suficient de frig pentru ca cele două lacuri care domină centrul orașului să înghețe, tot orașul va fi acolo: oamenii se plimbă sau patinează, se instalează standuri de cârnați și vin fiert, iar lumea face, practic, picnicuri pe gheață.
Apoi… sunt concertele de Crăciun, cel mai bine de văzut în moderna Elbphilharmonie, cu priveliștea sa minunată, sau în decorul cu adevărat emblematic al orașului Hamburg, Biserica St. Michaelis, „Michel”, așa cum îi spun localnicii. Adaugă și marile piețe de Crăciun, în special cea din fața primăriei istorice, și vei înțelege de ce acest oraș este pur și simplu destinația perfectă pe timp de iarnă.
Citește și: Cele mai frumoase orașe cu plaje din Europa