Una dintre preocuparile acestor zile este “curatenia” din dulap.
Este destul de greu sa te desparti de unele obiecte vestimentare sau accesorii in care ai investit bani, atentie, spatiu in dressing si multe umerase.
Dar, cateodata, e mai bine asa!
Insa, munca de a le sorta si pune in saci nici nu se compara cu bataia de cap pe care o vei avea atunci cand va trebui sa te debarasezi de ele… cumva!
Evident ca le poti face cadou unor prieteni care vor sa le primeasca sau au nevoie de ele, evident ca le poti dona pe cele in stare buna si sigur ca le poti folosi pe post de carpe de praf pe cele mai uzate, dar… ce te faci atunci cand ai mai multe lucruri de care vrei sa scapi?
Sfat: pe viitor, investeste in calitate si nu in cantitate; transforma sesiunile de shopping in investitii, nu in cheltuieli inutile!
De asemenea, poti lua legatura cu magazinele online care se ocupa de vanzarea hainelor second hand – dar aflate in stare buna. Poti recupera astfel o parte din banii pe care i-ai “stocat” in haine si accesorii de care nu mai ai nevoie sau nu te mai incap.
Unele haine se pot “intoarce” in magazine – la cele care au activat un serviciu de reciclare. Vei primi un voucher in schimbul lor si siguranta ca vor fi cumva refolosite.
Incearca sa nu mai arunci haine la gunoi, pentru ca nimeni nu le va reutiliza si nici nu se vor putea degrada usor in lipsa soarelui si a oxigenului care ajuta la descompunerea materialelor – in mod special a fibrelor sintetice sau a lanii care, de exemplu, produce gaz metan.
Atunci cand ploua, apa se scurge prin tot acest gunoi, iar produsele chimice utilizate in procesul de productie al hainelor polueaza grav panza freatica, fiind de foarte multe ori mai toxice decat apa din sistemul de canalizare. Incinerarea produce, la randul ei, o poluare grava a mediului si nenumarate alte efecte neplacute, deci… nu este o solutie, ci o problema.
Asadar, recicleaza!
Majoritatea textilelor pot fi reciclate, chiar daca sunt foarte uzate. De exemplu, hainele din bumbac care nu mai pot fi donate sau reutilizate, pot fi marunțite si reduse la nivelul de fibre din care se pot face produse noi, cum ar fi: covoare, izolații sau umplutura pentru scaunele de masina. Chiar si poliesterul poate fi reciclat si folosit pentru noi piese de imbracaminte sau diverse accesorii.
Reciclarea insemna ca se vor folosi mai putine resurse noi si nu vor mai fi folosite atat de multe materii prime sau energie pentru productie. Iar sentimentul de vina al unui consumator de moda va fi, si el, mai scazut!
Este momentul potrivit sa ne gandim mult mai bine inainte sa cumparam ceva de care chiar nu avem nevoie sau macar sa cumparam din acele magazine care incurajeaza reciclarea, fortandu-i si pe altii sa porneasca astfel de initiative si sa faca totul mult mai usor pentru clientii lor!
Spor la reciclat!!