Pe lângă faptul că Lisabona este un oraș vibrant și carismatic, el este, de asemenea, și una dintre cele mai fascinante capitale din Europa, aleasă ca destinație de city break de către mulți români. Orașul se mândrește cu o climă perfectă, o viață de noapte animată, monumente istorice impresionante, dar și cu posibilitatea de a desfășura în el o serie de activități care încântă turiștii de toate vârstele.

Sunt multe de văzut și de făcut în Lisabona, prin urmare sugestia este să alegi un sejur de cel puțin trei zile în capitala Portugaliei, pentru a avea destul timp la dispoziție. Totuși, dacă bugetul permite, o vacanță de o săptămână va fi suficientă pentru a descoperi inclusiv fascinantele orașe învecinate, dar și plajele îmbietoare ale regiunii. Iată o scurtă listă cu cele mai apreciate obiective turistice ale capitalei portugheze:

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge
Castelo de São Jorge / Foto: JoseIgnacioSoto

Castelo de São Jorge „veghează” centrul Lisabonei, fiind situat deasupra orașului, pe dealul cu același nume. Fortificația este o clădire veche, marcată de istorie – aici au avut loc numeroase evenimente importante, precum victoria cruciaților creștini contra maurilor din 1147 și riposta împotriva asediului Castiliei, din 1373. De asemenea, Castelo de São Jorge a reprezentat sediul puterii în Portugalia pentru mai bine de 400 de ani.

Această istorie bogată încă își face simțită prezența în interiorul castelului și se regăsește în special în formidabilele fortificații, în punctele de observare defensivă, sau în grădinile liniștite ale foștilor regi. Vizitatorii se bucură pe deplin de o experiență „medievală”, deoarece turnurile și crenelurile cetății pot fi explorate la pas, iar muzeul aferent oferă cadrul teoretic detaliat al vieții de odinioară de la castel. Excelentele panorame către oraș sunt oferite grație poziției favorabile a castelului – în inima cartierului Alfama. Aceasta este fără dar și poate una dintre cele mai autentice zone din Lisabona, și locul în care trebuie să înceapă orice „aventură” lusitană.

Praça do Comércio

Praça do Comércio
Praça do Comércio / Foto: cineman69

Piața Praça do Comércio, cunoscută și sub numele de Terreiro do Paço, este unul dintre cele mai populare locuri din Lisabona. Când ajungi aici, îndreaptă-te către Baixa Pombalina (centrul orașului), situat chiar lângă râul Tagus. De-a lungul secolelor, această piață reprezenta locul de întâlnire pentru cei mai importanți șefi de stat și capete încoronate ale Portugaliei. Pe lângă aceste întâlniri decisive pentru soarta cetățenilor, au avut loc și alte evenimente marcante, precum asasinarea regelui D. Carlos și a fiului său, în 1908 – moment care a marcat începutul sfârșitului pentru monarhia din Portugalia.

Torre de Belém

Torre de Belem
Torre de Belem / Foto: Kenneth

Torre de Belém este un alt simbol turistic important al Lisabonei, deoarece reprezintă un exemplu perfect al stilului de arhitectură manuelin. Aici vei putea admira turnuri de veghe de inspirație arabă, creneluri sculptate cu detalii impresionante, sau chiar cea mai veche statuie de piatră a unui rinocer. Micul fort datează din secolul 16, când se afla în mijlocul estuarului Tejo, de unde proteja șantierele navale din Belem și Restelo. Torre de Belém se poate vizita în cartierul omonim, o zonă foarte căutată și apreciată de turiști datorită frumuseții sale – parcuri pitorești liniștite, priveliști superbe peste estuarul Tejo, dar și numeroase monumente istorice importante din Lisabona.

Catedrala Sé

catedrala Se
Catedrala Se / Foto: dennisvdw

Această catedrală din Lisabona deține titlul de „cea mai veche biserică din capitala portugheză”, fiind construită în a doua jumătate a secolului 12, imediat după ce Lisabona a fost cucerită de mauri. Odată cu trecerea anilor, catedrala a fost îmbogățită cu diverse detalii arhitectonice, în stiluri diferite, căpătând trăsături romanice, gotice și, nu în ultimul rând, baroce. Din păcate, cutremurul din 1755 a distrus o mare parte din Catedrala Sé, motiv pentru care oficialii orașului au decis că este absolut necesară recostrucția sa. La începutul secolului 20, lucrările de renovare se apropiau de finalizare, redându-i catedralei în bună măsură frumusețea medievală de odinioară.

Aqueduto das Águas Livres

Apeductul Aguas Livres
Apeductul Aguas Livres / Foto: senorcampesino

Aqueduto das Águas Livres este una dintre cele mai importante construcții din secolul 18, scopul principal fiind acela de a alimenta capitala cu apă dulce, provenită din dealurile nordice ale orașului. Întregul sistem a fost finanțat din taxele adunate de la cetățeni, în special cele percepute pentru carne, ulei de măsline și vin. Construcția are o lungime totală de 14 kilometri, pornind de la sursa de apă din Caneças și terminându-se la rezervorul Mãe d’Água das Amoreiras. Muzeul Apei din Lisabona deține și administrează întregul sistem, organizând regulat vizite turistice atât în interiorul apeductului, cât și la lacul de acumulare Mãe d’Água das Amoreiras.

Mosteiro dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos
Mosteiro dos Jerónimos / Foto: cynoclub

Mosteiro dos Jerónimos este o frumoasă mănăstire portugheză, a cărei construcție a început la ordinul lui Manuel I, în onoarea Infantului Dom Henrique al Portugaliei (Prințul Henry Navigatorul). Lăcașul religios este considerat un monument național valoros începând cu 1907, iar din 1983 a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Mănăstirea construită în secolul 16 a fost donată la acea vreme către monahii Ordinului Sfântul Ieronim, iar în 2016 a devenit parte a Panteonului Național.

Nu rata biserica mănăstirii (Igreja de Santa Maria de Belém), care găzduiește mormintele lui Luís de Camões, Vasco da Gama și Sebastião I. Rămășițele acestora au fost aduse aici de către Filipe I, în încercarea de a pune capăt zvonului conform căruia Sebastião I se va întoarce să salveze Portugalia.

Oceanário

Oceanario lisbon
Oceanario / Foto: Canva Photos

Oceanário este cu siguranță unul dintre obiectivele turistice care atrag ca un magnet sute de mii de turiști în Portugalia, fiind considerat de mulți cel mai fascinant acvariu din lume. Clădirea a fost inaugurată în anul 1998, exact la timp pentru Expo’98 din Lisabona. Misiunea acvariului este una nobilă, și anume creșterea nivelului de conștientizare cu privire la lumea minunată din adâncul oceanelor. Astăzi, Oceanário este compus din două clădiri conectate printr-un coridor lung, decorat cu un panou superb, cu nici mai mult nici mai puțin de 55.000 de plăci vitrate. Dacă ai copii, acesta este un obiectiv obligatoriu de atins în Lisabona: expozițiile temporare, dar și cele permanente îi vor ține ocupați și le vor trezi interesul. Pe lângă faptul că, desigur, vor putea admira și rezidenții principali ai locului – delfini, rechini, pești colorați și așa mai departe.

Cartierul Alfama

Alfama
Cartierul Alfama / Foto: pedrosala

Micul și compactul cartier Alfama este, practic, centrul vechi al Lisabonei, fiind el însuși o „capitală” străveche, asemănătoare cu suratele europene. Precum Forumul Roman, această zonă înghesuită este recunoscută drept cea mai veche parte a orașului, deși datează, de fapt, din vremea maurilor africani, și nu din perioada romană. Vizitatorii adoră să se plimbe la pas pe străduțele întortocheate din Alfama, admirând câteva dintre cele mai frumoase catedrale ale orașului, laolaltă cu numeroasele rămășițe ale zidurilor orașului vechi, dar și cu piețele mici, care adăpostesc cafenele și restaurante cochete.

Citește și: Cele mai frumoase orașe cu plaje din Europa