Nu se știe niciodată în ce direcție o va lua moda. Ce minunății se vor inventa și ce extravaganțe vor deveni tendințe. Aceasta nu e o chestiune de ieri-de azi, ci de secole. Hainele s-au schimbat de-a lungul anilor, au evoluat, unele piese de îmbrăcăminte au avut o existență scurtă, altele au dăinuit până în zilele noastre. Foarte interesantă este, în acest context, istoria obiectelor de lenjerie feminină, asupra căreia ne vom arunca o scurtă privire în cele ce urmează, neputând să ne abținem să ne întrebăm cum ar fi fost dacă am fi fost nevoite să purtăm și astăzi așa ceva?

Corsetul

Foto: Pinterest

Corsetul a jucat un rol de bază atât în îmbrăcămintea feminină cât și în cea masculină, vreme de peste trei secole, poate mai mult decât orice alt obiect de lenjerie. Primele corsete și-au făcut apariția în secolul 16 și erau făcute din fier. În epoca elisabetană, fierul a fost înlocuit cu fanonul – lamele cornoase de pe maxilarele superioare ale balenelor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care balenele au devenit o specie pe cale de dispariție: vânătorii de balene le masacrau pentru a vinde apoi materia primă din care se făceau corsetele.

Stilul și forma corsetelor s-a schimbat de-a lungul secolelor, de la cel jos, în formă conică, pe talie, din epoca elisabetană, la cel în formă de clepsidră din epoca victoriană. În această ultimă perioadă, taliile erau încorsetate la extrem. Se spune că împărăteasa Sisi a Austriei avea o talie de doar 41 cm, datorită folosirii zilnice (și exagerate) a corsetului. După ani în care medicii au reușit să găsească legătura dintre problemele de sănătate și purtarea corsetelor, acestea au fost abandonate, la finalul Primului Război Mondial, odată cu apariția sutienului.

Ciorapii de mătase

glamor hose
În timpul războiului, din cauza lipsei de produse, devenise o modă să-ți pictezi „ciorapi” pe picioare. Foto: Pinterest

Despre ciorapii de mătase (în forma antică) nu se poate spune că făceau parte neapărat din zona de lenjerie intimă, dar erau foarte importanți pentru momentele când nu purtai nimic pe sub fustă. În secolul 16, femeile purtau ciorapi sub robe sau rochii, majoritatea făcuți din lână sau in.

Acest lucru s-a schimbat pe 1 ianuarie 1569, când Regina Elisabeta a primit cadou o pereche de ciorapi din mătase. I-au plăcut atât de mult, încât a comandat încă 7 perechi, de diverse culori. Automat, toate doamnele ferchezuite de la palat au dorit să arate precum regina, așa că și-au comandat la rândul lor. Iar bulgărele s-a rostogolit, în rândul celor care-și permiteau din punct de vedere financiar. Mai întâi în Anglia, apoi în toată Europa.

Funcția de bază a ciorapilor a reapărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza lipsurilor provocate de război, pe piață era o criză de ciorapi de damă. Dacă reușeai să intri în posesia unei perechi erai foarte admirată. Și cum orice femeie și-i dorea, dar nu putea să-i aibă, a apărut ideea pictării „ciorapilor” direct pe picior. La acea vreme, ciorapii de damă aveau o cusătură neagră și lungă pe partea din spate, care mergea de sus până jos. Femeile luau pur și simplu o pensulă și-și desenau o linie neagră pe spatele picioarelor. Stilul a fost numit „ciorapii glam”.

Primele sutiene

Mary Phelps Jacob
Mary Phelps Jacob, inventatoarea sutienului. Foto: Wikipedia

Femeile ar trebui să fie recunoscătoare unei anume Mary Phelps Jacob (cunoscută ulterior drept Caresse Crosby, 1891-1970), inventatoarea unei piese de lenjerie nelipsite din garderobele feminine de azi: sutienul. La 19 ani, Jacob se pregătea să participe la un bal din Manhattan și era extrem de frustrată. Moda vremurilor ei era făcută pentru femeile slăbuțe și cu decolteuri adânci. Pentru o tânără bine dotată, ca Mary, aceasta era o problemă reală, fiindcă sânii îi ieșeau literalmente din corset și, automat, din rochie.

patent primul sutien
Patentul primului sutien. Foto: Wikipedia

Atunci și-a pus mintea la contribuție și, împreună cu servitoarea ei, au făcut câteva cusături de material, din care a rezultat primul sutien. Ea și-a patentat invenția în anul 1914, iar aceasta nu consta din altceva decât din două bucăți de material cusute una de cealaltă. Însă invenția a apărut la momentul potrivit. La sfârșitul Primului Război Mondial era nevoie de metal pentru corsete, iar acesta nu se găsea. A fost momentul în care femeile au renunțat la corsete și au îmbrățișat rapid mult mai confortabila idee de sutien.

Pantalonașii

pantalonettes
Pe sub rochii se purtau pantalonașii. Foto: fity.club

În jurul anului 1830 femeile au început să poarte pantalonași și indispensabili. În Evul Mediu, femeile nu purtau nimic pe sub îmbrăcămintea de zi de zi. În secolul 19, pantalonașii erau purtați doar de către doamnele din înalta societate. Chiar dacă pantalonașii erau un fel de lenjerie intimă, aceștia erau făcuți din două bucăți, cusute în zona coapselor și având un orificiu în dreptul organelor genitale.

Pantalonașii nu erau utilizați cu scopul de a acoperi totul, ci de a arăta broderia lor sofisticată atunci când rochia doamnei era umflată de vânt. Dacă ți-i puteai permite, pantalonașii reprezentau un adevărat status, fiind un obiect de îmbrăcăminte scump și foarte la modă. Dacă nu, erai doar o femeie din clasa de jos, care trebuia să-și țină rochia cu mâinile.

Furoul

furou
Anii 20. Foto: fascinationstreetvintage.wordpress.com

Primul furou a apărut în al doilea deceniu al secolului trecut, dar această piesă de lenjerie a devenit cu adevărat populară în sălbaticii ani ’20. Făcut dintr-o singură bucată, acoperea bustul și zona intimă și putea fi strâns pe corp sau lejer, în funcție de dorința și preferințele celei care-l purta.

În anii ’20, femeile doreau să arate ca și cum nu purtau nimic pe sub rochii, iar furourile erau suficient de strânse ca să li se muleze pe corp. În acea vreme designerii începuseră să-și îndrepte atenția și către felul în care arăta lenjeria, incluzând elemente decorative, precum dantele și fundițe.

Furoul a supraviețuit celor două războaie mondiale. Era confortabil chiar dacă purtai pantaloni și se poate spune că, într-un fel, costumele de baie de azi sunt urmașele furoului.

Centura de castitate

centura de castitate
Centură de castitate din secolul 16. Foto: wellcomecollection.org

Centura de castitate a apărut în secolul 16, pentru a preveni sexul sau masturbarea. Inițial, ea era destinată femeilor și era făcută din fier (uneori avea și țepi). Există legende conform cărora femeile erau forțate să poarte centura de castitate în timpul Cruciadelor (sec. 11-13), atunci când bărbații lor erau departe și nu puteau să le verifice fidelitatea, dar aceste povești nu s-au verificat niciodată cu adevărat. Toate menționările epocii legate de centurile de castitate aveau mai degrabă semnificații ironice și metaforice.

După perioada Renașterii, ideea centurii de castitate s-a pierdut, până la sfârșitul secolului 18, când s-a propagat ideea că masturbarea era nesănătoasă. Așa au reapărut centurile, ca tratamente medicale, atât pentru femei cât și pentru bărbați. În Statele Unite au fost depuse multe patente legate de centurile de castitate, în ideea stopării masturbării. Abia în anii ’30 masturbarea a încetat să fie considerată o problemă de sănătate mintală, care duce la apariția altor boli.

Unele femei purtau centură de castitate la sfârșitul secolului 19, dar și în anii ’20 ai secolului trecut, pe post de dispozitive „anti-viol”.

Cămașa de corp

chemise a le reine
Chemise a le reine

Cămașa de corp era o rochie simplă, largă, pe care femeile din Evul Mediu o purtau pe sub hainele de zi de zi. Era singura piseă de îmbrăcăminte care, la acea vreme, se spăla în mod regulat.

În 1780, Maria Antoaneta, regina Franței, a introdus cămașa de corp ca lenjerie „oficială”, în contrast cu moda restrictivă de la Curte. Dar această chemise a le reine a dispărut la fel de repede după ce capul reginei a căzut, în timpul revoluției. Surprinzător, însă, ea avea să reapară după numai câțiva ani, într-o formă similară – o cămașă de corp lungă, aproape transparentă, cu aspect de tunică.

Citește și: Frumusețe în epoca Victoriană. Ce metode foloseau femeile acum 200 de ani