Te-ai gândit vreodată cum ar fi să călătorești în timp, să retrăiești epoca de aur a călătoriilor feroviare, să te bucuri de luxul și eleganța unui tren legendar? Dacă da, atunci cea mai bună variantă pentru a-ți îndeplini acest vis este o călătorie cu trenul Orient Express, cel mai cunoscut și mai fascinant tren din istorie. Nu acum, ci din 2025!

Istoria trenului Orient Express

 Orient Express
Așteptând Orient Express

În 1865, fiul unui bancher belgian important, pe nume Georges Nagelmackers, și-a imaginat pentru prima dată „un tren care ar traversa un continent, mergând pe o panglică continuă de metal pe o distanță de peste 1.500 de mile”, după cum scrie E. H. Cookridge în „Orient Express: The Life and Times of the World’s Most Famous Train”. În timpul unei călătorii în America, Nagelmackers a fost martorul numeroaselor inovații în domeniul călătoriilor pe calea ferată din această țară – printre care, în primul rând, „vagoanele de dormit” luxoase și fără precedent ale lui George Pullman – și s-a întors hotărât să își realizeze viziunea.

În 1883, după o serie de demaraje false, probleme financiare și dificultăți în negocierea cu diverse companii feroviare naționale, Compagnie Internationale des Wagons-Lits (wagons-lits însemnând în franceză „vagoane de dormit”) a lui Nagelmackers a stabilit o rută de la Paris la Istanbul, pe atunci numit Constantinopol. Ziarele l-au numit „Orient Express” – deși Istanbulul era atât de departe de „Orient” pe cât avea să călătorească vreodată acest tren – iar Nagelmackers a îmbrățișat acest nume.

 Orient Express
La bordul Orient Express

Pe 4 octombrie 1883, Orient Express a pornit în prima sa călătorie oficială, cu mulți jurnaliști la bord pentru a se minuna public de luxul și frumusețea trenului. (Nagelmackers, un showman iscusit, a aranjat chiar să pună vagoane Pullman vechi și degradate, care să stea în contrast pe șinele adiacente la Express, în timp ce acesta părăsea Gare de Strasbourg din Paris). La bordul trenului, pasagerii încântați se simțeau ca și cum ar fi intrat într-unul dintre cele mai bune hoteluri din Europa; se minunau de lambriurile complexe din lemn, de fotoliile de lux din piele, de cearșafurile din mătase și de păturile din lână pentru paturi. Călătoria de la Paris la Istanbul a durat puțin peste 80 de ore.

CITEȘTE ȘI  Cele mai vechi orașe din lume, care continuă să fie locuite

Hitler și vagonul istoric

Deși cele două războaie mondiale au limitat drastic serviciile Orient Express, un singur vagon a jucat un rol simbolic fascinant în ambele. La 11 noiembrie 1918, ofițerii germani au semnat un document de capitulare în vagonul Wagons-Lits al unui comandant aliat, pe care acesta îl folosea ca o sală de conferințe mobilă. Francezii au expus cu mândrie vagonul la Paris până în iunie 1940, când Hitler a ordonat ca acesta să fie transportat în locul exact unde germanii fuseseră forțați să se predea cu 22 de ani înainte; acolo a dictat termenii capitulării franceze. Patru ani mai târziu, când capitularea lui Hitler părea iminentă, acesta a ordonat ca mașina să fie aruncată în aer, pentru ca nu cumva „să devină din nou un trofeu al Aliaților”.

Stingerea unui simbol

 Orient Express
În vagonul restaurant

Ce a mai rămas din Orient Express? Pedigree-ul trenului a devenit destul de complicat în anii următori, pe măsură ce linia originală a lui Nagelmackers a dat naștere la linii similare care urmau rute ușor diferite și pe măsură ce alți furnizori au început să folosească expresia „Orient Express” în scopuri promoționale. Direct Orient Express, Simplon Orient Express (trenul cu care a călătorit Poirot), Nostalgic Orient Express și multe altele au existat de-a lungul anilor. Un descendent al Orient Express-ului original a devenit destul de ponosit, aglomerat și ieftin – un jurnalist dezamăgit l-a numit „un imobil ambulant”. Orient Express-ul Veneția-Simplon de astăzi urmărește opulența originalului, iar pentru un preț corect, o persoană încă mai poate face o plimbare în vagoanele originale restaurate ale Compagnie Internationale des Wagons-Lits.

Dar încercările de a menține vechiul farmec al Orient Express au căzut în mare parte în autoparodie – promotorii liniei au încurajat clienții să se îmbrace în haine din anii 1920 și chiar au organizat odată un joc de mister al crimei în timpul unei călătorii. Scriind în 1976 pentru Los Angeles Times, un reporter întâlnește o contesa obosită și irascibilă, care spune, pe ultima porțiune a călătoriei: „Dacă vor fi crime în acest tren, acela va fi turcul care mă va trezi la 5 dimineața”.

CITEȘTE ȘI  Apeducte navigabile, minuni ale ingineriei moderne
 Orient Express

Versiunile moderne ale Orient Expressului sunt departe de originalul pe care Cookridge îl portretizează cu dragoste și nostalgie: „Regii și escrocii, milionarii și refugiații, vânătorii de vânat mare și contrabandiștii, primadonele și curtezanele călătoreau cu el; magnații și finanțiștii își încheiau afacerile pe mesele sale somptuoase; diplomații, spionii și revoluționarii de la bordul trenului se îndreptau în secret spre momentele lor de istorie”. Epoca acestor intrigi și emoții la bordul Orient Express s-a încheiat. Dar într-o lume care devine mai conectată în fiecare zi – și în care nu duce lipsă de călătorii de lux – o mare parte din viziunea lui Nagelmackers continuă să trăiască.

De-a lungul anilor, trenul Orient Express a traversat țări și continente, a schimbat trasee și denumiri, a fost martor la evenimente istorice și culturale, a inspirat opere literare și cinematografice, a supraviețuit războaielor și revoluțiilor, dar și-a păstrat mereu farmecul și misterul. În 2009, ultimul tren Orient Express a circulat pe ruta Strasbourg-Viena, încheind o epocă de peste un secol.

Povestea Orient Express continuă din 2025

 Orient Express
Gara din Istanbul, punctul terminus al călătoriei cu Orient Express

Dar povestea nu s-a terminat. Din 2025, Orient Express va reveni pe șine, invitând călătorii să retrăiască legenda la bordul a 17 vagoane originale din anii 1920 și 1930, restaurate și redecorate de arhitectul Maxime d’Angeac. Trenul va oferi itinerarii noi și emblematice, care vor include destinații precum Paris, Viena, Amsterdam, Veneția, Florența, Praga și Budapesta. Va fi o oportunitate unică de a descoperi frumusețile Europei, de a savura bucătăria și serviciile de înaltă clasă, de a cunoaște oameni interesanți și de a trăi o experiență de neuitat.

Pentru a avea acces la informații despre viitoarele curse ale trenului Orient Express, intră aici și abonează-te la Newsletter-ul care te va ține la curent cu ziua plecării și cu restul detaliilor.

O scurtă incursiune în noile vagoane ale trenului Orient Express:

Foto: Canva Pro / AI