Click here for the English version

NY iti place… sau nu, desi are foarte multe „zone gri”, care pot fi absolut fascinante – insa pe termen scurt!

„If you can make it there, you can make it anywhere”… Un Sinatra nemuritor si optimist imi canta in surdina, si ma gandesc ca are mare dreptate. NY este orasul tuturor posibilitatilor, al maririi, al decaderii, al tuturor si al nimanui, locul unde poate sa inceapa… sau sa se termine totul.

Avem senzatia ca stim atat de multe despre el, ca ii cunoastem toate secretele. Insa The Big Apple a stiut intotdeauna cum sa-si pastreze farmecul irezistibil si misterele care il fac atat de special.

L-am vizitat de mai multe ori, am si locuit acolo o scurta perioada de timp – suficienta cat sa-mi lipseasca atunci cand sunt departe, dar si sa ma satur de el dupa cateva zile de sedere. Cert este ca NY ma surprinde mereu… L-am regasit, de acesta data, poate mai cool ca oricand, si asta pentru ca acea goana specifica zonei pare ca s-a mai domolit putin.

Tind sa cred ca are legatura si cu fenomenul „social media” – absolut fiecare pieton fiind preocupat de ecranul telefonului mobil. Ciudat, dar asta ii mai relaxeaza putin pe newyorkers – desi ii pune in mare dificultate, mai ales la trecerile de pietoni sau pe scarile rulante.

New York-ul are personalitatea lui, construita cu motoarele turate la maximum, in timp foarte scurt si cu resurse aproape nelimitate, ce se ridica pana la cer sub forma de skyscrapers – blocurile-turn care si-au dorit sa atinga cerul si, poate, divinitatea, manate de orgoliul celor care vor sa fie semizei, aici, pe Pamant…

CITEȘTE ȘI  9 atracții subacvatice pentru iubitorii de scufundări

Inima NY este Manhattanul, Manna-hata in limba nativilor. Si, daca pe vremuri acolo bateau inimi de Lenape, nativii americani de la care a fost cumparata «insula cu multe dealuri», si pe ale caror urme poti calca la o plimbare prin Central Park, acum bat milioane de inimi care isi incearca norocul intr-unul dintre cele mai mari orase ale lumii.

Este noul Babel, orasul imigrantilor de pretutindeni – care traiesc cu iluzia ca vietile lor se vor schimba peste noapte in orasul care nu doarme niciodata.

Dar… atatia oameni, atatea obiceiuri… si tot atatea feluri de mancare. Da, NY miroase a mancare… Are mirosul lui specific, care iti ramane in minte, in haine, pe suflet.

Insa, daca pe vremuri era un fast-food la fiecare colt de strada, acum au aparut mai multe cafenele si corner shops cu “healthy food” (zic ei) si, odata cu ele, ceva mai multi joggeri, bloggeri si biciclisti…

Este orasul unde toti se simt liberi sa faca ce vor si sa iubeasca pe cine vor, dar pot deveni usor prizonierii unui stil de viata care ii si poate goli, in timp, de sentimente sau resurse.

Sau ii poate duce intr-o lume doar a lor, departe de galagia cotidiana, de cursurile valutare si speculatiile financiare, de ambulantele care te gasesc imediat – dar pe bani multi – de traficul infernal la orele de varf, de explicatiile „pe repeat” ale unui ghid turistic, de tot si de toate, unii gasind refugiul perfect in cele cateva oaze verzi ale orasului si hranind porumbeii sau veveritele din putinul adunat in vietile si palariile lor peticite.

CITEȘTE ȘI  5 destinații europene culturale de vizitat în 2023

Fiecare parc are naivii lui, aproape fiecare strada are ciudatii ei – si, cu siguranta, fiecare bulevard are energia si faimosii ei…. in functie de numarul strazii sau pozitia pe busola. Esti East sau West, esti Upper, Midtown sau Lower, poti fi No One sau poti fi The One…
So, YES… “IF you can make it there, you can make it anywhere”…
Sinatra rules!☺

Foto: Maria Andrei