Femeile celebre sunt onorate în întreaga lume prin intermediul unor monumente, multe figuri feminine rămânând în istorie pentru prezența lor în diverse evenimente marcante, dar și pentru faptul că au fost mame, surori sau iubite ale unor personalități de renume. Astăzi, sunt localități care celebrează în mod deosebit femeile prin muzee, piețe, străzi, monede și, bineînțeles, statui.
Prin propunerea de includere a acestor locuri de interes în viitoarele planuri de călătorie, ni se reamintește faptul că aceste femei au avut o însemnătate specială în istorie și că merită onorate și amintite și în zilele noastre. Să trecem în revistă câteva dintre monumentele antice ridicate în onoarea unor femei celebre:
Bazilica Sfânta Maria cea Mare (Roma)

Părți din această biserică datează din timpul pontificatului Papei Sixtus al III-lea, care a domnit în secolul al V-lea, lăcașul fiind dedicat mamei lui Hristos, Maria Magdalena. Aceasta este, de asemenea, cea mai veche biserică ridicată în cinstea ei, construcția începând la doar câțiva ani după ce Maria a fost declarată oficial ca fiind Maica Domnului.
Există o legendă veche despre această biserică, menționată pentru prima dată de fratele Bartolomé de Trento în secolul al XIII-lea: un cuplu roman bogat a vrut să doneze bani Bisericii pentru că nu putea avea copii. Fecioara Maria le-a apărut în vis și le-a spus să construiască o biserică pe singurul loc unde căzuse zăpadă în acea noapte. În dimineața următoare, soțul și Papa Liberio, care avusese același vis, s-au aventurat în afara orașului și au început construcția bisericii în primul loc înzăpezit pe care l-au găsit.
Acesta este motivul pentru care uneori biserica este denumită „Doamna noastră, a zăpezilor”. A suferit numeroase renovări și îmbunătățiri, dar rămâne una dintre cele mai vechi biserici creștine din Europa. Deși, din punct de vedere geografic, se află în Roma, datorită Tratatului de la Lateran din 1927, biserica se bucură de statutul de „ambasadă” pentru Vatican.
Mormântul Rahelei (Betleem)

Cunoscut evreilor sub numele de Mormântul Rahelei și musulmanilor sub numele de moscheea Bilal bin Rabah, acest vechi sit religios a fost inițial dedicat Rahelei, cea care i-a dat naștere lui Iosif, primul ei fiu. Considerat unul dintre primele trei cele mai sfinte locuri din iudaism, mormântul este situat la periferia Betleemului, în incinta unui cimitir musulman.
Multe femei care încearcă să rămână însărcinate fac anual pelerinaje la acest loc. Se spune că în secolul al XVI-lea î.Hr. a fost ridicat un monument funerar pe locul în care a fost înmormântată Rahela, autori antici descriindu-l ca fiind format din 12 pietre, reprezentând cele 12 triburi ale lui Israel. Unele surse spun că au fost doar 11, deoarece Rahela a murit dându-i naștere lui Beniamin. În cele din urmă a fost ridicată o micuță construcție cu cupolă peste locul mormântului, aceasta fiind extinsă în secolele XIX și XX.
Templul mortuar al reginei Hatshepsut (Luxor)

Acest templu mortuar este considerat unul dintre cele mai frumoase exemple de acest gen și este dedicat reginei egiptene Hatshepsut. Aceasta a făcut parte din cea de-a 18-a dinastie a Egiptului și a trăit în secolul al 15-lea î.Hr., conducând timp de aproape 30 de ani și impunându-se drept cea mai mare femeie faraon din istoria Egiptului.
Templul este remarcabil de bine conservat, deși multe dintre pictograme au fost distruse de Tutmose al III-lea, nepotul lui Hatshepsut. Unii istorici sunt de părere că distrugerile ar fi purtat „semnătura” fiului ei, Amenhotep al II-lea, care ar fi făcut-o din motive politice. Timp de mai mulți ani, templul a fost folosit ca mănăstire și a fost, de asemenea, locul unde a avut loc masacrul din Luxor, când 62 de persoane, în mare parte turiști, au fost ucise de extremiștii islamici.
Mausoleul Ceciliei Metella (Roma)

Se presupune că Cecilia Metella a fost fiica unei familii extrem de bogate din secolul I î.Hr., considerându-se că mausoleul ei a fost construit în anul 50 î.Hr. Se cunosc relativ puține informații despre această structură, până în anul 850 d.Hr., când a intrat în posesia Bisericii Catolice.
Probabil acesta este motivul pentru care construcția se află într-o stare relativ bună, la fel ca și faptul că a fost încorporată într-un castel, la începutul secolului al XIV-lea. Motivul opulenței mausoleului se datorează, cel mai probabil, faptului că soțul Ceciliei Metella, precum și fiul ei, au fost generali celebri ai Romei, chiar dacă puterea și influența lor începuse să scadă sub Iulius Cezar.
Mausoleul Sfintei Elena (Roma)

Construit în anii 360 sau 370, s-a crezut inițial că acest mausoleu a fost dedicat Constanției, sora împăratului Constanțiu, dar cercetările ulterioare au arătat că, de fapt, era cea vizată fusese cealaltă soră a acestuia, Elena Augusta. Elena a fost mama lui Constantin cel Mare, primul împărat care s-a convertit la creștinism și, ca urmare, a fost sfințită de Biserica Catolică.
Elena este sfânta căsătoriilor, dar și a divorțurilor. În secolul al IX-lea, majoritatea rămășițelor pământești ale Elenei au fost transferate la Reims, în Franța, deoarece erau considerate relicve, iar sarcofagul în care a fost înmormântată a fost folosit ulterior la funeraliile Papei Anastasie al IV-lea, aceasta fiind o practică obișnuită a familiilor bogate din acea vreme. Construcția în sine a supraviețuit în mare parte intactă, deși mozaicurile din cupolă au fost distruse în timpul unui proiect de restaurare din secolul al XVII-lea. În 1632, Papa Urban al VIII-lea a construit în interiorul ei o mică biserică dedicată Sfinților Marcellinus și Petru.
Huaca El Brujo (Trujillo, Peru)

Singura prezență din această listă dedicată mai multor femei, acest mormânt descoperit în Trujillo, localitate din Peru, datează din perioada existenței poporului Moche, o societate matriarhală din America de Sud. Clădirea prehispanică datează cel mai târziu din secolul al IX-lea și la fața locului au fost găsite mai multe artefacte, precum și rămășițele a cinci copii și doi adulți, care au fost sacrificați la moartea preotesei comunității.
Schimbările climatice cauzate de apariția unui El Niño masiv precum și tulburările sociale au contribuit la declinul poporului Moche. Un alt mormânt, care adăpostește mumia de 1.700 de ani a Doamnei din Cao, una dintre primele femei conducătoare din Peru, a fost găsit într-o zonă din apropiere și se presupune că este cel mai vechi exemplu de mumie Moche. Rămășițele unei alte femei au fost găsite în apropiere, posibil ca fiind un sacrificiu uman.
Citește și: Cele mai fascinante situri UNESCO din Franța