La 1 km de coasta nord-vestica a Frantei, la gura de varsare a raului Couesnon in Canalul Manecii si aproape de Avranches, cu o suprafata de 100 de hectare si o populatie de 50 de oameni, se ridica, maiestuoasa, „Minunea Vestului” – celebra abatie benedictina ridicata in stil gotic si dedicata Arhanghelului Mihail.

Reflux
Reflux Mont Saint-Michel Cu o configuratie unica, insula pe care a fost construita „casa lui Dumnezeu” are o circumferinta de aproximativ 960 m si 92 de metri inaltime, oranduiala locuitorilor ei fiind zidita in mod feudal: cat mai aproape de cer sunt abatia si manastirea – inconjurate de ziduri inalte -, apoi magazinele si hanurile, casele pescarilor si ale fermierilor. Imprejmuita de ape repezi si reci, aflata pe linia de granita dintre Normandia si Bretagnia, a fost pentru mult timp motiv de disputa intre cele doua regiuni istorice ale Frantei, revenindu-i, intr-un final, primei.

Apus…
Apus Mont Saint-Michel In prezent, Mt.Saint-Michel este o atractie turistica de top, insa pe vremuri era un punct strategic – aflat mereu pe harta invaziilor straine, avand un rol extrem de important in apararea nordului Frantei de atacurile vikingilor. Peste timp a devenit si un simbol al rezistentei franceze impotriva Angliei – care a construit o cetate „geamana” in Cornwall, Saint Michael’s Mount, in semn de admiratie pentru fortificatia calugarilor francezi. De altfel, datorita pozitiei si zidurilor sale impenetrabile, abatia Mt.Saint-Michel a ramas necucerita pe intreaga durata a Razboiului de 100 de Ani.

Saint Michael’s Mount, Cornwall
Saint Michael’s Mount, CornwallConform legendei, in anul de gratie 708, Sf. Mihail i-a aparut in vis lui Aubert de Avranches si l-a instruit cum sa ridice o biserica mareata pe aceasta insula stancoasa, cunoscuta pe atunci ca Mt. Tombe. Aubert a ignorat „cerinta” Arhanghelului, facandu-se ca nu intelege mesajul, dar asta doar pana in momentul in care Mihail i-a facut o mare gaura in cap, dupa ce l-a impuns… se zice, cu degetul! Scopul scuza mijloacele, nu-i asa?:) Bineinteles ca episcopul s-a apucat imediat de lucrari, chiar si cu o gaura in cap, si… bine a facut!

Craniul Sf. Aubert este expus la Saint-Gervais Basilica din Avranches, insa studii recente arata ca este, de fapt, o relicva preistorica, cu semne clare de trepanatie.
Craniul Sf. Aubert In 966, o comunitate de calugari benedictini s-a stabilit pe stanca, continuand lucrul la zidurile bisericii. Ulterior, William de Volpiano – un renumit arhitect italian – a fost ales de catre Richard al II-lea de Normandia sa construiasca abatia, alegand sa o ridice in stil Romanesque, cu transeptul amplasat pe varful muntelui. Insa, in 1204, bretonul Guy de Thouars a luat cu asalt Muntele Saint-Michel, fiind nevoit sa se retraga in urma esecului, dar nu inainte sa dea foc unor dependinte ale bisericii. Focul a mistuit atunci multe constructii, a atins si abatia, insa asa a fost posibila aparitia unei noi constructii, in stil gotic de aceasta data, „La Merveille” – pe buna dreptate, o Minune! Combinand utilitatea unei fortarete militare cu cea a unei cladiri religioase, manastirea a devenit o megastructura, un loc unde cladirile au fost ridicate unele peste altele, motiv pentru care multe s-au si naruit de-a lungul timpului, iar altele au fost daramate de autoritati si reconstruite in stil clasic. Turla bisericii a fost, si ea, adaugata in secolul al XIX-lea si impodobita cu o statuie aurita a Arhanghelului Mihail, aflata la 170 de metri deasupra marii.
Mont Saint-MichelAbandonata si apoi transformata in inchisoare, fortareata a reusit sa atraga atentia unor figuri extrem de influente, printre care s-a numit si scriitorul Victor Hugo, care si-au dorit sa readuca in atentie importanta monumentului si sa il clasifice drept comoara arhitecturala nationala. Inchisoarea a fost inchisa in anul 1863, iar muntele a fost declarat monument istoric in 1874 si listat ca Sit al Patrimoniului UNESCO in 1979.
Mont Saint-MichelConexiunea dintre insula si uscat s-a tot modificat de-a lungul veacurilor, locuitorii sai fiind complet izolati pe timpul fluxului si putand ajunge pe uscat doar la reflux sau cu ambarcatiuni mici, asta pana cand, in 1879, a fost construit un dig ce facea legatura cu tarmul, dar care a blocat sedimentele din zona golfului. In 2006 s-au investit aproximativ 200 de milioane de euro in construirea unui baraj si indepartarea aluviunilor aduse de raul Couesnon, in incercarea – reusita – de a readuce muntele la statutul initial, acela de insula. In paralel, un pod de aproximativ 2,5 km, ridicat pe piloni, a fost deschis pentru vizitatori. Acest tip de constructie nu mai impiedica circulatia apei de-a lungul coastei, iar transportul din zona parcarilor publice si pana la poarta abatiei este asigurat cu autobuze speciale – sau calesti – pentru cei care gasesc obositoare distanta de la tarm pana la munte, insa, pe cuvant de onoare, daca te tin puterile, merita sa faci tot drumul la pas, macar la dus. Golful Mont Saint-Michel este arie protejata din anul 1994, punandu-se astfel la adapost nenumarate specii de pasari, moluste sau plante care se gasesc in aceasta zona.
Golful Mont Saint-Michel Fluxul poate ridica nivelul apei si cu 14 metri, insula din granit fiind inconjurata de nisipuri miscatoare, foarte periculoase, turisti fiind sfatuiti sa nu se hazardeze in larg fara un ghid autorizat. Este adevarat ca plimbarea cu picioarele goale prin nisipul rece iti ofera senzatii tari si niste perspective absolut fabuloase cu asezamantul monastic, dar aventura pe cont propriu este extrem de riscanta si total NERECOMANDATA! Ca idee, acelasi Victor Hugo descria viteza apei la flux ca: “à la vitesse d’un cheval au galop” – venind cu viteza unui cal in galop. Deci… nu e bine!
Mont Saint-Michel Cu un primar propriu, crescut pe munte si ales prin vot liber, 50 de magazine cu suveniruri, cateva restaurante cu privelisti incredibile, dar si hoteluri deschise in case traditionale, Mont Sait-Michel este vizitat de mai mult de 3 milioane de oameni in fiecare an. Dar, tocmai pentru ca este o destinatie atat de populara, cozile de la intrarea in fortareata se pot intinde – in sezon – pana departe pe pod, asadar este de preferat sa o vizitezi in afara sezonului turistic, si, chiar si atunci, foarte devreme – stradutele medievale fiind extrem de inguste, destul de abrupte si foarte aglomerate indiferent de vreme sau luna a anului.
Mont Saint-Michel Muntele, asa cum il stim noi astazi, nu ar fi atat de pitoresc fara straduta sa principala – plina de magazine, bistrouri si boutiquri. Abatia s-a dezvoltat odata cu micul satuc de la baza sa, in mod special datorita pelerinilor care veneau la manastire asa cum se duceau la Roma sau la Santiago de Compostela – in Spania. Acestia aveau nevoie de locuri unde sa doarma si sa manance, si asa au aparut hanurile, dar si pravaliile cu suveniruri facute din cochilii de scoici sau medaliile cu chipul Sfantului Mikhael – in ebraica „asemenea lui Dumnezeu”-, lider al armatelor ce lupta impotriva lui Satan. Candva, o excursie la abatie putea fi atat de periculoasa, incat cei care veneau aici erau rugati sa isi faca mai intai… testamentul!
Mont Saint-Michel Monumentul este situat intr-o regiune foarte bogata cultural, avand posibilitatea sa experimentezi din plin inclusiv celebra gastronomie franceza. Unul dintre locurile renumite de pe mica insula este si hotelul-restaurant ‘Mere Poulard’, faimos pentru omleta sa – cu albusul batut separat de galbenus, de cel putin 42 de ori fiecare, pentru a fi reunite intr-o tigaie de cupru. Chiar daca Mere Poulard a trecut la cele vesnice in 1931, odihnindu-se in pace in micul cimitir al muntelui, retetele sale sunt acum parte din istoria locului.
Hotelul-restaurant ‘Mere Poulard’

Arhitectura unica, atmosfera de mister medieval combinata cu legendele antice, natura dezlantuita din jurul insulei, chemarea irezistibila a fortaretei de a-i descoperi toate secretele… toate acestea fac din Mont St. Michel una dintre cele fermecatoare destinatii din Franta! Cu siguranta trebuie trecuta pe lista ta de It’s a must see! Pentru ca nicio fotografie nu-i poate surprinde frumusetea de un dramatism fara egal!
Mont Saint-Michel

Credite foto: Maria Andrei – arhiva personala si Web