Incașii au fost o civilizație care a dominat o mare parte a Americii de Sud între secolele al XIII-lea și al XVI-lea. Ei au construit o serie de orașe, temple, fortărețe și drumuri impresionante, care au demonstrat abilitățile lor arhitecturale, inginerești și artistice. Dacă vrei să cunoști mai multe despre civilizația incașilor, e musai să te urci în avion și să ajungi să vizitezi aceste celebre minuni antice ale incașilor:

Machu Picchu

Machu Picchu (2)
Machu Picchu

Machu Picchu este cel mai renumit și emblematic sit incaș, situat la o altitudine de peste 2400 de metri, pe un vârf muntos din Anzi. A fost construit în secolul al XV-lea, ca reședință a împăratului Pachacuti, fiind abandonat după invazia spaniolă. A fost redescoperit în 1911 de exploratorul american Hiram Bingham, și a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO în 1983. Machu Picchu este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, atrăgând anual milioane de turiști, care pot admira frumusețea și misterul acestui loc.

Machu Picchu este o capodoperă a urbanismului, arhitecturii și ingineriei incașe. Este un martor unic al civilizației incașe și un punct fierbinte al biodiversității în Anzi și bazinul Amazonului.

Deși situl a scăpat de detecția spaniolilor, este posibil să fi fost vizitat de aventurierul german Augusto Berns în 1867. Cu toate acestea, existența lui Machu Picchu nu a fost cunoscută pe scară largă în Occident până când a fost „descoperit” în 1911 de profesorul universitar de la Yale, Hiram Bingham, care a fost condus la sit de Melchor Arteaga, un localnic vorbitor de quechua.

Bingham căuta Vilcabamba (Vilcapampa), „orașul pierdut al incașilor”, de unde ultimii conducători incași au condus o rebeliune împotriva dominației spaniole până în 1572. El a folosit dovezi de la săpăturile sale din 1912 la Machu Picchu, care au fost sponsorizate de Universitatea Yale și Societatea Națională Geografică, pentru a eticheta situl ca Vilcabamba; cu toate acestea, această interpretare nu mai este acceptată pe scară largă.

Dovezi ulterioare au asociat Vilcabamba cu o altă ruină, Espíritu Pampa, care a fost de asemenea descoperită de Bingham. În 1964, Espíritu Pampa a fost excavat pe scară largă sub conducerea exploratorului american Gene Savoy. Situl era foarte deteriorat și acoperit de pădure, dar Savoy a descoperit acolo rămășițele a aproximativ 300 de case incașe și 50 sau mai multe alte clădiri, precum și terase extinse, dovedind că Espíritu Pampa era o așezare mult mai mare.

CITEȘTE ȘI  Atracții turistice mai puțin cunoscute din Lisabona

Sacsayhuamán

Sacsayhuamán
Sacsayhuamán

Sacsayhuamán este o fortăreață incașă situată la periferia orașului peruvian Cusco, fosta capitală a imperiului. A fost construită între secolele al XIV-lea și al XVI-lea, cu scop defensiv, dar și ceremonial și este remarcabilă prin dimensiunea și forma zidurilor sale, care sunt formate din blocuri imense de piatră, tăiate și așezate cu o precizie uimitoare. Sacsayhuamán este, de asemenea, locul unde se desfășoară anual festivalul Inti Raymi, care celebrează solstițiul de iarnă și zeul soare al incașilor.

Sacsayhuamán are o formă de cap de puma, un animal sacru pentru incași, care simbolizează puterea și înțelepciunea. Fortăreața are trei ziduri paralele, care urmează conturul dealului, și care au o lungime totală de aproape 1,5 kilometri. Zidurile au o înălțime de până la 6 metri și o grosime de până la 4 metri. Blocurile de piatră au forme și dimensiuni diferite, unele cântărind peste 100 de tone.

Se estimează că pentru construcția fortăreței au fost folosite peste 20.000 de muncitori, care au transportat și sculptat pietrele cu ajutorul unor instrumente simple, cum ar fi pietre, lemn și frânghii.

Ollantaytambo

Ollantaytambo
Ollantaytambo

Ollantaytambo este un oraș și un sit arheologic incaș, situat în Valea Sacră, la aproximativ 80 de kilometri de Cusco. A fost construit în secolul al XV-lea, ca reședință regală și centru administrativ și este remarcat pentru complexitatea și armonia sistemului său hidraulic, care alimenta cu apă terasele agricole, fântânile și băile. Ollantaytambo este, de asemenea, un punct de plecare pentru excursiile spre Machu Picchu, deoarece aici se află o stație de tren care face legătura cu Aguas Calientes, orașul de la poalele sitului.

Ollantaytambo are unele dintre cele mai vechi clădiri continuu locuite din America de Sud. A fost un bastion al rezistenței incașe împotriva colonizării spaniole, și este foarte bine conservat. Mulți călători vizitează Ollantaytambo pentru că este începutul Traseului Inca spre Machu Picchu, dar nu se grăbesc să plece deoarece ruinele sunt fascinante.

CITEȘTE ȘI  7 destinații fantastice accesibile doar cu barca

Ollantaytambo are o formă de L, cu două sectoare principale: Araqhama, pe malul drept al râului Patakancha, și Qosqo Ayllu, pe malul stâng. Araqhama este zona urbană, cu străzi înguste și case cu ziduri de piatră și acoperișuri de paie. Qosqo Ayllu este zona ceremonială, cu temple, terase și depozite.

Ce vestigii incașe mai poți vizita

Dacă ești pasionat de istoria și cultura incașă, există multe alte locuri pe care le poți vizita în zilele noastre, în afara celor menționate mai sus. De pildă:

Coricancha

Coricancha
Coricancha

Un templu incaș dedicat zeului soare, Inti, care se află în centrul orașului Cusco. A fost construit în secolul al XV-lea, cu aur și argint, și era considerat cel mai important și sacru loc din imperiu. După cucerirea spaniolă, templul a fost distrus parțial, și peste el a fost construită o biserică catolică, Santo Domingo. Astăzi, se pot vedea ruinele templului original, care arată contrastul dintre cele două civilizații.

Moray

Moray
Moray

Un sit arheologic situat la aproximativ 50 de kilometri de Cusco, care constă într-un ansamblu de terase circulare, dispuse în formă de amfiteatru. Se presupune că aceste terase erau folosite ca laboratoare agricole, unde incașii experimentau diferite tipuri de culturi, profitând de variația de temperatură și umiditate dintre nivele. Moray este un exemplu de inginerie și adaptare la mediul înconjurător, care merită vizitat.

Pisac

Pisac
Pisac

Un alt oraș incaș situat în Valea Sacră, la aproximativ 30 de kilometri de Cusco. A fost construit în secolul al XV-lea, ca o fortificație strategică și un centru religios. Pisac este renumit pentru terasele sale agricole, care se întind pe versanții muntelui, și pentru piețele sale tradiționale, unde se pot cumpăra produse locale, cum ar fi textile, ceramică și bijuterii.

Concluzie

Incașii au lăsat în urma lor o moștenire impresionantă, care reflectă viziunea și talentul lor. Minunile antice ale incașilor sunt martorii unei civilizații care a știut să se dezvolte și să se adapteze la condițiile geografice și istorice ale Americii de Sud, iar vizitarea acestor locuri este o oportunitate unică de a cunoaște mai bine cultura și spiritualitatea incașă, și de a admira frumusețea și diversitatea acestei regiuni.

Foto: Canva Photos