Parfumatele migdale sunt printre cele mai populare tipuri de nuci din lume, găsindu-și locul în multe rețete gastronomice și cosmetice. Pe lângă aroma moderat-terestră și textura crocantă, migdalele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, influențând în bine inima, creierul, pielea, părul și stomacul.
Migdalele se numesc științific Prunus dulcis sau Prunus amygdalis, și apartin familiei Rosaceelor. Copacul care le produce – migdalul – își are originile în Iran și în țările din sudul Asiei – Thailanda, Malaysia, India și Sri Lanka. Migdalii și-au găsit climatul perfect în zona mediteraneeană, acolo unde verile sunt uscate și nu extrem de călduroase, iar iernile sunt ploioase. Datorită proprietăților extraordinare ale migdalelor, copacul e cultivat pe scară largă, inclusiv în unele zone din America de Nord, Australia și alte câteva regiuni ale lumii.
Migdalul e un arbust cu frunze căzătoare, care atinge înălțimi de 4-10 metri și al cărui trunchi ajunge până la 30 cm în diametru. Ramurile sunt verzi la început, apoi, expuse la lumina soarelui, devin ușor purpurii, pentru a se face gri în cel de-al doilea an de viață. Frunzele de migdal sunt lungi, cu margini zimțate și pețiole. Florile sunt albe sau roz pal, au cinci petale, sunt singure sau în pereche și apar primăvara devreme, înainte de apariția frunzelor.
Fructul migdalilor e o drupă ce constă dintr-un înveliș exterior și o coajă tare în interiorul căreia se află o sămânță. Aceasta e partea comestibilă a migdalului, consumată în întreaga lume sub formă crudă sau prăjită și sărată, sau procesată pentru a se obține făina de migdale și uleiul de migdale, produse utilizate în gastronomie sau în scopuri cosmetice.
Efectele benefice ale migdalelor asupra pielii și părului
Folosite în industria cosmetică, migdalele au proprietăți extraordinare, care fac ca produsele ce le conțin să fie căutate și apreciate:
Hidratant natural
Migdalele umede se pot zdrobi și aplica pe piele pe post de hidratant natural. Dacă ai pielea uscată, amestecă frișcă și praf de migdale și aplică rezultatul pe față, pe post de mască, în fiecare zi. Îți va hrăni pielea și ți-o va hidrata într-o foarte bună măsură. Proprietățile migdalelor asigură o piele moale, suplă și netedă.
Repară pielea deteriorată
Dacă vrei să-ți îmbunătățești tonusul epidermei și să recapeți strălucirea pierdută, migdalele pot fi de mare ajutor. Acestea repară țesuturile deteriorate și accelerează regenerarea celulelor.
Beneficii anti-îmbătrânire
Procesul de îmbătrânire poate fi încetinit prin utilizarea migdalelor umede, care conțin Vitamina E și alți antioxidanți ce elimină neprietenoșii radicali liberi din organism. Ca urmare, beneficiile migdalelor sunt imense, procesul de îmbătrânire fiind întârziat, prin menținerea unui aspect general proaspăt și tonic.
Îngrijirea părului
Lasă câteva migdale în apă peste noapte, zdrobește-le în dimineața următoare, apoi pregătește o mască de păr, amestecându-le cu o cantitate suficientă de ulei de măsline. Aplică acest amestec pe scalp și păr în fiecare zi. Este un balsam natural care-ți va reda aspectul fin și sănătatea părului.
Previn căderea părului
Migdalele sunt extrem de nutritive. De aceea, consumarea migdalelor crude sau aplicarea unei paste de migdale pe scalp are un efect hrănitor asupra firelor de păr. În acest sens se poate repara deteriorarea gravă a părului, se reduce procesul de cădere a acestuiași se ajută formarea și creșterea de noi foliculi.
Testează pe pielea ta beneficiile cosmetice ale migdalelor
Vrei să testezi pe pielea ta beneficiile cosmetice ale migdalelor? O variantă pe care ți-o propun, și pe care am testat-o cu plăcere, este cea a produselor de la Biorigine. Aici găsești setul Ma Provence – Pachetul cu migdale, compus din săpun lichid de migdale, gel de duș migdale și săpun solid migdale.
Săpunul lichid de migdale oferă o curățare delicată a mânilor și are un parfum atractiv, conținând uleiuri esențiale și cedru. Cel solid este pe bază de uleiuri organice vegetale, ce hrănesc și protejează epiderma, dar și apă bio fructată, cu parfum natural și delicat. Gelul de duș are o textură fină, având la bază uleiuri esențiale și apă florală. Trei produse a căror utilizare cotidiană te va face să te simți mai frumoasă și mai tonică.
Toate produsele de la Biorigine sunt naturale, testate dermatologic și nu conțin parabeni, coloranți, conservanți, sulfați sau silicon.