Nordul Greciei – și, în cazul de față, regiunea Macedonia de Est și Tracia – reprezintă cu siguranță una dintre bijuteriile secrete ale acestei țări, una pe care românii ce își doresc să și călătorească, nu doar să facă turism de plajă, au descoperit-o și apreciat-o.
Regiunea Macedonia de Est și Tracia este, așadar, una dintre cele treisprezece regiuni care alcătuiesc Grecia. Situată la extremitatea nordică a țării, regiunea se învecinează cu Bulgaria la nord, Turcia la est și Macedonia Centrală la vest. Cunoscută pentru amestecul său unic de moștenire culturală tradițională, regiunea a devenit – în special în ultimii ani – o destinație turistică de primă mână în principal pentru peisajele sale uluitoare, plajele imaculate, viața de noapte antrenantă și vestigiile antice importante. Iată doar câteva dintre locurile pe care nu trebuie să le ratezi într-o vacanță prin Macedonia de Est și Tracia:
Alexandroupolis

Alexandroupolis este un oraș de coastă, capitală a unității regionale Evros, situat în apropierea graniței cu Turcia. Localitatea are o istorie bogată și poartă numele lui Alexandru cel Mare, despre care se spune că ar fi trecut prin zonă în timpul campaniilor sale.
Astăzi, Alexandroupolis este un oraș modern care combină un bogat patrimoniu cultural cu o atmosferă relaxată, mediteraneană. Este cunoscut pentru plajele sale frumoase, în rândul cărora strălucesc Agios Sotiras, Mesimvria și Agia Paraskevi, și pentru numeroase alte atracții, de la suita de muzee – Muzeul Etnologic al Traciei, Muzeul de Istorie, Muzeul Ecleziastic etc – la vestigiile istorice – orașul și teatrul antic Maronia, situl arheologic Mesimvria, castelul Avantas – și alte construcții interesante – catedrala catolică Sf. Iosif, farul din Alexandroupolis și catedrala Sf. Nicolae.
Kavala

Kavala este foarte cunoscut românilor care-și fac vacanțele în insula Thassos, deoarece este orașul de unde aceștia iau feribotul către destinația amintită. Înconjurată de dealuri și peisaje uimitoare, localitatea are o istorie bogată, datând din cele mai vechi timpuri și fiind locuită de-a lungul secolelor de mai multe culturi diferite, inclusiv cele romane și otomane.
Principalele locuri de vizitat și văzut în Kavala sunt castelul medieval, care domină orașul din locația de pe vârful unui deal, centrul vechi, mânăstirea Panagia Eikosifoinissa, biserica Profetului Ilie, apeductul (Kamares), primăria (construită într-un spectaculos stil gotic renascentist), biserica Sf. Pavel și situl arheologic Philippi (aflat în apropiere, oraș ce fusese construit în jurul anului 360 î.Hr.). De neratat sunt și plajele din Kavala (și din apropiere), în frunte cu Camping Batis, Rapsani, Nea Iraklitsa și Kalamitsa.
Drama

Situat în partea de nord a țării, aproape de granița cu Bulgaria, Drama este un oraș bogat în izvoare naturale, renumit și pentru festivalul său de scurtmetraje, de unde se pot face excursii zilnice la peșteri, pe trasee de drumeție și la situri arheologice.

Pe lângă faptul că este liniștit și relaxat, că are un parc superb (Agia Varvara), străbătut de un mic râu pe care-și fac veacul diverse specii de păsări, că găzduiește un muzeu de arheologie și altul de arte religioase, că este un punct important pe harta târgurilor de Crăciun (cel organizat aici fiind renumit), Drama este punctul de plecare spre peștera Aggitis (străbătută de râul cu același nume), dar și spre Cheile Aggitis și peștera Alistrati.
Xanthi

Construit în formă de amfiteatru la poalele lanțului muntos Rodopi, Xanthi este situat, practic, la răscrucea dintre Marea Neagră și Marea Egee, Europa și Asia. Fie că ești un iubitor de istorie sau de tradiții, un iubitor al naturii, un specialist în gastronomie care dorește să se răsfețe cu specialități locale delicioase și dulciuri de tip oriental, sau chiar un dependent de divertisment care caută să experimenteze viața de noapte vibrantă a orașului, regiunea Xanthi va satisface cu siguranță chiar și cele mai pretențioase dorințe ale tale.

Orașul vechi din Xanthi, podul bizantin peste râul Kompsatos, situl arheologic Abdera, mânăstirea Sf. Archangeliotissa sunt doar câteva dintre atracțiile acestei regiuni, poate mai puțin cunoscute de români, dar care merită, în mod cert, o atenție mai mare.
Thassos

Insula Thassos nu mai are nevoie de nicio prezentare, locul fiind de mult „colonizat” de românii dornici de vacanțe grecești. Cei care merg în Thassos să se bucure de mare, plajă și soare, nu trebuie să uite că ar avea și câteva locuri interesante de vizitat pe „insula de smarald”. Printre acestea se numără biserica Sf. Nicolae (una dintre cele mai vechi construcții ale insulei), situl arheologic Aliki, agora antică din Thassos, muzeele de arheologie și de folclor, satul de munte Kastro, piscina naturală Giola.

Toate acestea, deigur, pe lângă deja celebrele plaje Limenas, Paradise, Makryammos, Psili Ammos, Golden, Pefkari sau Skala Kallirachis.
Samothraki

Samothraki e o insulă relativ recent intrată în vizorul turistic al românilor, care sunt din ce în ce mai încântați de această perlă din nordul Egeei, muntoasă și foarte împădurită, locuită inițial de traci și colonizată de grecii din Samos în secolul al VIII-lea î.Hr.

Cei care ajung în Samothraki se pot bucura de plaje frumoase – Kipos, Vatos, Therma –, pot face o croazieră cu vaporașul în jurul insulei sau pot vizita locuri interesante, precum Sanctuarul marilor zei, castelul venețian de secol 15 din capitala Chora, localitatea Kamariotissa (cea mai populată), satul Therma (cu izvoarele lui termale), cheile Fonias sau muzeele de arheologie și folclor.
Foto: Canva Photos
Citește și: Cele mai frumoase orașe antice din Grecia