Cel mai recent hit de pe platforma de filme HBO Max este un adevărat pașaport cinematografic, „emis” datorită impresionantelor locații de filmare pentru Casa dragonului / House of the Dragon. Prequel-ul dramei fantastice Game of Thrones ne poartă prin trei țări europene – Anglia, Portugalia și Spania – scoțând în lumina refectoarelor noi locuri pe care călătorii-cinefili nu vor întârzia să le ia cu asalt.

Noua serie relatează drama familiei, climatul politic și războiul din jurul Casei Targaryen din Dragonstone, cu 172 de ani înainte de nașterea reginei Daenerys Targaryen. Serialul epic creat de Ryan J. Condal și de scriitorul George R.R. Martin se bazează pe romanul lui Martin din 2018, Fire & Blood, și prezintă, precum spuneam, o mulțime de atracții turistice pe care te invităm să le descoperi mai jos:

St. Michael’s Mount din Mount’s Bay, Cornwall (Anglia)

St. Michael’s Mount
Foto: Snowshill

Insula stâncoasă St. Michael’s Mount găzduiește o biserică medievală din secolul al XII-lea și o comunitate micuță care este legată de insula Marazion printr-un drum pe care turiștii îl pot străbate pe jos atunci când fluxul este scăzut. Castelul de pe insulă servește drept Casă a Dragonului fictiv Driftmark (casa Casei Velaryon) în Golful Blackwater, marea întindere de apă ce mărginește în serial Kings Landing. Driftmark a fost prezentat anterior în Game of Thrones în timpul Bătăliei de la Blackwater.

Kynance Cove, aflat în vecinătatea St. Michael’s Mount, mai exact în partea de est a Mount’s Bay, este cunoscut pentru plajele sale cu nisipuri albe, apa de culoare albastră și numeroasele peșteri. Plaja din Kynance Cove este folosită ca platou de filmare în House of the Dragon pentru o tabără Velaryon.

Trujillo (Spania)

Trujillo
Foto: senorcampesino

Adăpostind unele dintre cele mai bune ruine romane din Spania, Trujillo este un superb oraș medieval construit pe un deal înalt. Orașul fortificat este plin de construcții vechi care datează din secolele XV și XVI. Unul dintre locurile deosebit de impresionante este piața principală din Trujillo care, laolaltă cu clădirile istorice din jur, are aerul unei piațe medievale în toată regula. Înconjurată de atriumul bisericii San Martín și de statuia ecvestră a lui Francisco Pizarro, piața beneficiază și de prezența mai multor care alegorice și tarabe, împrăștiate peste tot. În plus, fanii GoT ar putea recunoaște faimosul castel Trujillo drept Casterly Rock, fortăreața ancestrală a Casei Lannister.

Castleton (Anglia)

Castleton
Foto: David Steventon

Situat la capătul văii Hope Valley, Castleton este un sat fermecător din mijlocul Parcului Național Peak District, unul dintre cele mai vechi parcuri naționale ale Marii Britanii. Adăpostită sub misteriosul Mam Tor, cunoscut local sub numele de „Muntele Tremurător”, această locație este baza ideală pentru drumeții care au ca scop final ajungerea în câteva puncte de belvedere epice. Împreună cu Prințul Daemon Targaryen, interpretat de actorul Matt Smith, te poți pierde în explorarea văilor abrupte de calcar, admirarea stâncilor dramatice, a mlaștinilor sălbatice și a podișurilor liniștite.

Monsanto (Portugalia)

Monsanto
Foto: beirabaixatour.pt

Cunoscut drept „orașul de piatră”, Monsanto este unul dintre cele mai vechi sate din Portugalia. Concret, Castelul din Monsanto este o formidabilă fortăreață frumos încadrată în peisajul stâncos. Ridicată pe bolovani de granit, această cetate veche de secole include porți cu arcade și curți fortificate. Vechiul castel este dublat de Dragonmont, un munte vulcanic de pe insula Dragonstone, unde Rhaenyra va fi încoronată în timp ce va fi înconjurată de o armată de dragoni feroce. 

La Calahorra, Granada (Spania)

La Calahorra
Foto: thelinke

Localitatea La Calahorra, din estul Granadei, este reimaginată ca fiind Pentos, unul dintre orașele adiacente mărilor din Westeros, continentul fictiv aflat în centrul lumii din Game of Thrones. Unul dintre reperele sale de bază, Castillo de La Calahorra, este un castel medieval care se află pe singurul deal din zonă, la poalele lanțului muntos Sierra Nevada. Prezentat drept sediu al Casei Targaryen în Casa Dragonului, exteriorul castelului sfidează convențiile arhitecturii gotice, făcând din el una dintre primele structuri de inspirație renascentistă construite în Spania între 1509-1512. Interiorul său superb, cu două niveluri, include multă marmură, iar exteriorul castelului prezintă patru turnuri de colț și o curte centrală.

Golful Holywell (Anglia)

Holywell Bay
Foto: ianwool

Supravegheată de priveliști uimitoare, Holywell Bay este o plajă imensă cu nisip auriu, susținută de dune pline de iarbă și de celebrele insulițe gemene, Gull Rocks. La aproximativ 500 de metri de plaja din Holywell, stâncile gemene te întâmpină în eventualitatea că dorești să faci bodyboard în apă, să stai la soare sau să-ți plimbi câinele. Ne putem aștepta să vedem un dragon sau doi în acest loc, ba mai mult, câteva căpetenii ce purtau haine negre cu glugă lungă au fost văzute în timp ce călătoreau pe nisipul deșertic din Holywell Bay. 

Cáceres (Spania)

Cáceres
Foto: JoseIgnacioSoto

Având un fermecător amestec de stiluri – roman, islamic, gotic și renascentist italian – orașul antic Cáceres păstrează multe dovezi ale culturilor aferente, prezente aici de-a lungul vremii. Cáceres este unul dintre cele mai frumoase situri UNESCO din Spania, străzile labirintice ale orașului fiind folosite pe scară largă pentru a reprezenta străzile din Debarcaderul Regelui. Străzile pietruite și turnulețele robuste, păzite îndeaproape de gargui de piatră, portretizează cum se cuvine capitala celor Șapte Regate. În interiorul zidurilor antice ale orașului, se pot vizita muzee și biserici milenare într-o plimbare prin una dintre principalele locații de filmare a Casei Dragonului.

Citește și: Dubrovnik: Cele mai frumoase locații în care s-a filmat serialul Game of Thrones