Scandinavia superba regiune din nordul Europei, e plină de peisaje pitorești și fiorduri de poveste, oferind totodată experiențe culturale diverse. De la munții maiestuosi ai Norvegiei la arhipelagurile uimitoare ale Suediei, țările scandinave oferă călătorilor o multitudine de obiective turistice și activități incredibile, care cu siguranță vor fi pe placul tuturor tipurilor de călători. În principiu, când vorbim de Scandinavia, ne referim la Norvegia, Suedia și Danemarca, dar în termeni mai largi, Scandinavia cuprinde și o parte din Finlanda, Islanda și Insulele Feroe. Pentru a te ajuta să planifici o vacanță scandinavă, iată o listă cu 8 locuri superbe de vizitat în această regiune a Europei.

Bergen, Norvegia

bergen
Foto: Canva Photos

Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Norvegiei, Bergen, se află, de asemenea, pe locul al doilea în topul celor mai mari porți de acces către superbele fiorduri ale acestei țări. Denumit și orașul dintre cei șapte munți, Bergen este unul dintre cele mai bune exemple de păstrare a clasicei culturi europene. Bryggen se numără printre vechile cheiuri ale orașului, ocupând pe vremuri un loc vital în imperiul comercial al Ligii Hanseatice care se formase între secolele XIV și XVI. Alte locuri importante de vizitat într-un tur prin Bergen sunt Muntele Fløyen, Muntele Ulriken, Muzeul Hanseatic, Muzeul în aer liber din Old Bergen.

Arhipelagul Stockholm, Suedia

Stockholm
Foto: Canva Photos

De ce să vizitezi doar o singură insulă când ai putea vizita un arhipelag? Cu alte cuvinte, un grup de insule grupate unele în jurul altora. Există peste 30.000 de mini insule de văzut în Stockholm, perfecte pentru o plimbare cu barca pe luciul Mării Baltice. Este imposibil să vezi toate aceste insule frumoase într-o zi – regiunea acoperă aproape 1000 km. Dar aproape obligatoriu este să vizitezi insulele Fjäderholmarna din vest, insulele Svenska Högarna și impunătorul far din Landsort.

Cartierul Nyhavn din Copenhaga, Danemarca

Nyhavn
Foto: Canva Photos

Este unul dintre cele mai ușor de recunoscut locuri din Europa, dar asta nu face ca districtul Nyhavn din Copenhaga să fie mai puțin frumos atunci când îl vizitezi în persoană. Nihavn e unul dintre acele locuri reprezentative, care se ridică la înălțimea oricărui vis de călător. Când te vei plimba de-a lungul cheiului din secolul al XVII-lea, admirând clădirile colorate și relaxându-te la masa unui restaurant cu mâncare specifică din acest cartier spectaculos, te vei felicita că ai inclus Nyhavn în itinerariul de călătorie.

Lofoten, Norvegia

lofoten
Foto: Canva Photos

Iubitorii de aventură vor descoperi o mulțime de senzații tari în apele înghețate din jurul acestei aglomerări nordice de insule norvegiene – Lofoten. Încarcă-te de adrenalină făcând surfing pe crestele înghețate de lângă Unstad sau fă o excursie cu caiacul la miezul nopții albe, admirând diverse creaturi nordice, fără a uita să-ți iei costumul de baie.

Pasionații de pescuit pot închiria o barcă pentru a încerca să prindă halibut, eglefin și skrei, masivele specii de pești care trăiesc în aceste ape. După o zi pe valuri, retrage-te într-una dintre cabanele roșii de pescuit, cunoscute local sub numele de rorbu, care mărginesc porturile pitorești ale regiunii. Preferi o cazare mai tradițională? Găsești opțiuni hoteliere mai mari în orașul-port Svolvær, unul foarte plin de viață.

Rovaniemi, Laponia finlandeză

Rovaniemi

Geografic nu e chiar în Scandinavia, dar nici foarte departe. În plus, întâlnirea cu Moș Crăciun e de neprețuit. Retrăiește fanteziile copilăriei vizitând orașul oficial al Moșului în capitala Laponiei finlandeze.

După ce l-ai întâlnit pe bătrânul vesel, nu uita să vizitezi muzeul Arktikum. Sau mergi în expediție pentru a experimenta frumusețea elegantă a sălbăticiei arctice. Rovaniemi este, de asemenea, un loc bun pentru a admira luminile Nordului în timpul lunilor de iarnă.

Löyly Sauna, Finlanda

Löyly Sauna
Foto: Joel Pallaskorpi / Helsinki Marketing

Sauna Löyly este unul dintre cele mai fierbinți locuri din Helsinki, capitala Finlandei. Deși să te duci la saună în această țară e floare la ureche, pentru că găsești acest mod de relaxare mai peste tot, Löyly este specială și nu trebuie ratată. Având un specific aparte, spa-ul de pe malul apei are vedere spre Marea Baltică. Pe lângă faptul că te poți bucura de o saună tradițională cu fum, urmată de o baie în mare, sauna dispune de un restaurant foarte elegant și de câteva cafenele minunate de pe terasele cărora te poți bucura de priveliștea frumoasă.

Geirangerfjord, Norvegia

Geirangerfjord
Foto: Canva Photos

Cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, uluitorul fiord Geiranger se află în regiunea Sunnmøre din sudul Norvegiei. Zona protejată de UNESCO este renumită pentru apele de un albastru intens, platourile montane verzi și luxuriante și abundența de cascade. Unele dintre cele mai populare obiective turistice din regiune sunt platforma de Ørnesvingen, cascada Seven Sisters și punctul de belvedere Dalsnibba.

Ice Hotel, Suedia

ice hotel
Foto: Asaf Kliger / Ice hotel

Există un loc în care poți merge pentru un sejur care să aibă în vedere relaxarea perfectă, iar acesta este Hotelul de Gheață din micuțul oraș Jukkasjärvi, aflat în nordul Suediei. Hotelul a pornit cu o singură cameră, la sfârșitul anilor ’80, dar acum există aproximativ 70 de apartamente de lux construite în fiecare an cu blocuri de gheață culese dintr-un râu din apropiere. Camerele de tip iglu sunt decorate cu spectaculoase picturi murale și statui de gheață sculptate de către artiștii locali. Nu există vreo temere în legătură cu topirea gheții, deoarece temperatura din camere se menține constant între -5 și -8 grade.

Citește și: Cele mai frumoase hoteluri de gheață din lume